Έκκληση γα ηρεμία απηύθυνε τη Δευτέρα ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν λίγο πριν αναχωρήσει για τις χώρες του Μαγκρέμπ κι ενώ τα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας μαίνονταν για τέταρτη συνεχόμενη νύχτα.

Λίγες ώρες αφότου η ατμόσφαιρα καθάρισε από τις μολότοφ και τα δακρυγόνα, το πρωί της Δευτέρας, ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τους πολίτες να μην παρασύρονται από διαδηλώσεις που οργανώνουν από «εξτρεμιστικά στοιχεία».

«Να είστε ήρεμοι, όλο αυτό θα το ξεπεράσουμε» είπε σε συνέντευξη Τύπου στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης πριν από την προγραμματισμένη αναχώρησή του για το Μαρόκο.

«Είναι διαδηλώσεις εξτρεμιστικών στοιχείων. Το γεγονός ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχει αυξήσει τις ψήφους του σε τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και έχει κερδίσει δύο δημοψηφίσματα δείχνει πόσο οι πολίτες αυτού του έθνους μας έχουν αγκαλιάσει» ανέφερε ο Ερντογάν.

Την Κυριακή ο Ερντογάν είχε χαρακτηρζει τους διαδηλωτές που έχουν κατακλύσει μεγάλες πόλεις της Τουρκίας και συγκρούονται σώμα με σώμα με άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, «πλιατσικολόγους». Τη Δευτέρα φάνηκε πως στόχος του είναι να υποβαθμίσει τις συγκεντρώσεις, αφού αποφάσισε να αναχωρήσει από τη χώρα για την προγραμματισμένη περιοδεία του στο Μαγκρέμπ.

Μετά το Μαρόκο θα επισκεφθεί την Αλγερία και την Τυνησία. Θα επιστρέψει στην Τουρκία την Πέμπτη.

Σε ανακοίνωση του γραφείου του επισημαίνεται πως ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει συνομιλίες με τους αρχηγούς των τριών κρατών του Μάγρεμπ «για τις πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις» ανάμεσα την Τουρκία και τις χώρες τους, καθώς και για τις «περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις».

Την Κυριακή, σε συνέντευξή του στο HaberTurk, ο τούρκος πρωθυπουργός επέμεινε στη δημιουργία τζαμιού στην πλατεία Ταξίμ, ενώ προανήγγειλε και το γκρέμισμα του παρακείμενου στην πλατεία Πολιτιστικού Κέντρου Κεμάλ Ατατούρκ για τη δημιουργία όπερας.

Ο Τ. Ερντογάν επέρριψε ευθύνες στην αντιπολίτευση για την υποκίνηση των επεισοδίων και αποκάλεσε τους διαδηλωτές «πλιατσικολόγους».

«Το θέμα είναι πλέον ιδεολογικό και έχει ως στόχο να μειωθεί η δύναμη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, αλλά και γενικά» πρόσθεσε.