Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα οκτάχρονο παιδί, έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους μετά τις εκρήξεις στο Μαραθώνιο της Βοστώνης, ενώ άλλοι 17 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο αριθμός των τραυματιών έχει ανέβει στους 144. Το FBI έχει αναλάβει τις έρευνες για το λουτρό αίματος ενώ η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ερευνάται ένα διαμέρισμα για την υπόθεση.

Τοπικό κανάλι μετέδωσε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν έρευνα σε ένα διαμέρισμα στο Ρεβίρ. Η αστυνομία της Μασαχουσέτης επιβεβαίωσε ότι εκδόθηκε ένα ένταλμα για έρευνα σε σχέση με την υπόθεση στο Ρεβίρ, χωρίς να δίνει παραπάνω λεπτομέρειες.

Προς το παρόν δεν έχει συλληφθεί κανείς ύποπτος και η αστυνομία επαναλαμβάνει πως τα κίνητρα είναι ακόμη άγνωστα.

Ως πράξη τρομοκρατίας ερευνά το FBI τις εκρήξεις που αιματοκύλισαν τον Μαραθώνιο της Βοστώνης, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενώπιον των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο, επισημαίνοντας ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι δίδυμες εκρήξεις αποτελούν έργο εγχώριας, διεθνούς ομάδας ή μεμονωμένου προσώπου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν γνωρίζουν ακόμη τα κίνητρα, ανέφερε ο Ομπάμα καλώντας τους Αμερικανούς να επαγρυπνούν και να απευθυνθούν στις Αρχές εάν διακρίνουν οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα.

«Κάθε φορά που χρησιμοποιούνται βόμβες με στόχο αθώους πολίτες, πρόκειται για τρομοκρατική πράξη» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα από την Αίθουσα Τύπου του Λευκού Οίκου, χαρακτηρίζοντας τις βομβιστικές επιθέσεις «ειδεχθή και δειλή ενέργεια».

Συνέντευξη Τύπου του FBI

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) ηγείται των ερευνών με τη βοήθεια αξιωματούχων του δήμου, της Πολιτείας και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Ντελοριέ του FBI σε συνέντευξη Τύπου.

«Είναι μια εγκληματολογική έρευνα και είναι εν δυνάμει μια τρομοκρατική έρευνα», δήλωσε ενώ αρνήθηκε να επεκταθεί όσον αφορά τα πρώτα ευρήματα ή την κατεύθυνση των ερευνών.

Ωστόσο ουδείς μπορεί ακόμη να πει με βεβαιότητα ποιοί μπορεί να βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις ή ποια μπορεί να ήταν τα κίνητρά τους, παρόλο που αξιωματούχοι λένε πως οι συνθήκες στις οποίες σημειώθηκαν οι εκρήξεις δείχνουν πως μπορεί να εμπλέκονται ισλαμιστές ή αμερικανοί αντικυβερνητικοί εξτρεμιστές.

Μέχρι στιγμής καμιά υπηρεσία δεν έχει βρει στοιχεία ότι υπήρξε κάποια φανερή προειδοποίηση για την επίθεση ούτε έχει προκύψει κάποια ανάληψη ευθύνης. «Δεν υπήρξαν γνωστές απειλές», δήλωσε ο επίτροπος της αστυνομίας της Βοστώνης Εντ Ντέιβις, ζητώντας από το κοινό να τηλεφωνήσει και να κάνει γνωστό αν είδε κάτι ύποπτο.

Τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια της Βοστώνης δείχνουν συνεχώς διασώστες να σπεύδουν να βοηθήσουν τους τραυματίες και στη συνέχεια να μεταφέρουν δρομείς και θεατές γεμάτους αίματα.

Σαρώνει η αστυνομία τη διαδρομή των 42 χλμ

Στο μεταξύ, η αστυνομία σαρώνει τη διαδρομή της κούρσας αυτής των 42 χιλιομέτρων για να εντοπίσει ενδεχομένως στοιχεία. Έχει αποκλείσει την περιοχή γύρω από τις εκρήξεις, οι οποίες σημειώθηκαν στην καρδιά της εμπορικής συνοικίας της Βοστώνης.

Αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ μίλησε για την υπόθεση με τον διευθυντή του FBI Ρόμπερτ Μίλερ και την γενική εισαγγελέα της Βοστώνης Κάρμεν Ορτίζ. Έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της Εθνοφρουράς και τα τοπικά νοσοκομεία φρουρούνται από ένοπλους αστυνομικούς.

Η αστυνομία είπε στον κόσμο, ανάμεσα στον οποίο είναι και οι χιλιάδες επισκέπτες που ήρθαν για να συμμετάσχουν στο Μαραθώνιο, να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους και να μην συγκεντρώνονται σε υπαίθριους.

Στην έρευνα συμμετέχουν επίσης υπηρεσίες πληροφοριών όπως η CIA και το Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας.
Τουλάχιστον δύο, ουσιαστικά αντιφατικές θεωρίες για το ποιοί μπορεί να βρίσκονται πίσω από τις εκρήξεις εξετάζονται από τους ερευνητές, δήλωσαν αξιωματούχοι προς το πρακτορείο Ρόιτερς ζητώντας να μην κατονομαστούν.

Σύμφωνα με τη μία θεωρία, η οποία βασίζεται εν μέρει στη χρονική συγκυρία των βομβιστικών επιθέσεων -την ημέρα που κατατίθενται οι φορολογικές δηλώσεις και επίσης την ημέρα του Μαραθωνίου της Βοστώνης, που διεξάγεται παραδοσιακά την Ημέρα των Πατριωτών – πίσω από τις επιθέσεις μπορεί να βρίσκονται εγχώριοι δεξιοί εξτρεμιστές όπως ακτιβιστές κατά της κυβέρνησης και της φορολογίας.

Μία από τις κύριες εναλλακτικές θεωρίες είναι ότι μπορεί να υπάρχει κάποιου είδους σχέση, είτε άμεση είτε πολύ χαλαρή, με μαχητικούς ισλαμιστές.

Το βασικό στοιχείο υπέρ αυτής της θεωρίας, λένε αξιωματούχοι, είναι οι ομοιότητες ανάμεσα σ’ αυτά που είναι αυτή τη στιγμή γνωστά για τις επιθέσεις –για παράδειγμα, το γεγονός ότι πρόκειται για δύο ταυτόχρονες εκρήξεις κοντά η μία στην άλλη σ΄ένα περίβλεπτο γεγονός– με τα μοντέλα των επιθέσεων που προτείνονται από το περιοδικό Inspire.

Το Inspire είναι μια έκδοση που κυκλοφορεί στο Ίντερνετ από την οργάνωση Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, η οποία έχει την έδρα της στην Υεμένη. Το περιοδικό δημοσιεύει αγγλόφωνες παραινέσεις προς επίδοξους δυτικούς τζιχαντιστές να πραγματοποιήσουν επιθέσεις με οποιαδήποτε μέσα έχουν στη διάθεσή τους, όσο φτωχά κι αν είναι. Το Inspire δημοσίευσε επίσης πρόσφατα ένα μακροσκελές ένθετο με λεπτομερείς οδηγίες για την πραγματοποίηση διαφόρων επιθέσεων και την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

ΗΠΑ: Στο κόκκινο τα μέτρα ασφαλείας

Σε υψηλή επαγρύπνηση έχουν τεθεί οι δυνάμεις ασφαλείας σε μεγάλες πόλης της αμερικανικής επικράτειας μετά τις φονικές εκρήξεις στο Μαραθώνιο της Βοστώνης: Τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, ενώ η ανησυχία πέρασε τον Ατλαντικό και έχει οδηγήσει και το Λονδίνο σε επανεξέταση των μέτρων ασφαλείας εν όψει του Μαραθωνίου την Κυριακή.

Στην Ουάσινγκτον, η υπηρεσία που είναι επιτετραμμένη με την ασφάλεια του προέδρου έχει επεκτείνει τη ζωνη ασφαλείας γύρω από το Λευκό Οίκο. Η Πένσιλβάνια Άβενιου αποκλείστηκε ενώ οχήματα απέκλεισαν τον δρόμο που οδηγεί στο Λευκό Οίκο. Το ίδιο το κτίριο πάντως και οι κοντινοί κήποι δεν έχουν αποκλειστεί.

Στη Νέα Υόρκη, αρκετά σημεία στο Μανχάταν φρουρούνται από δυνάμεις της αστυνομίας ενώ τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί σε μεγάλα ξενοδοχεία.

Ο δημαρχος της πόλης Μάικλ Μπλούμπεργκ καθησύχασε σε δηλώσεις του τους κατοίκους, λέγοντας πως «έχουμε εκατοντάδες αστυνομικούς με έργο τους την πρόληψη επιθέσεων, οι οποίοι έχουν κινητοποιηθεί για την προστασία της πόλης». Ανακοινώσεις στο μετρό της πόλης καθησυχάζουν επίσης κατοίκους και επισκέπτες, καλώντας τους επίσης να αναφέρουν στην αστυνομία «οτιδήποτε ύποπτο παρατηρήσουν».

Στο Λος Άντζελες στήθηκε ένα ειδικό κέντρο επιχειρήσεων για επαγρύπνηση ενώ, σύμφωνα με τον αρχηγό της εκεί αστυνομίας έχουν ενταθεί οι περιπολίες και έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας σε σημεία που συγκεντρώνουν μεγάλο πλήθος -όπως έγινε με αγώνα μπέιζμπολ το βράδυ της Δευτέρας.

Σε άλλες πόλεις πάντως, όπως στην Ατλάντα, το Μαϊάμι, το Ντάλας, το Χιούστον και το Οκλαχόμα Σίτι, οι αρχές ανέφεραν ότι δεν υπάρχει λόγος να αυξηθεί το επίπεδο συναγερμού καθώς δεν έχουν προγραμματιστεί μεγάλες ανοικτές εκδηλώσεις.

Boston Globe: Σκληρό το χτύπημα – σκληρότερη η πόλη»

Με τίτλο «Σκληρό το χτύπημα – αλλά σκληρότερη η πόλη» το κείμενο του αρθρογράφου της Boston Globe Σκοτ Λιχάι δίνει τον τόνο στην πρώτη σελίδα της ηλεκτρονικής έκδοσης της μεγάλης εφημερίδας της Βοστόνης, που αφιερώνεται αποκλειστικά στις εκρήξεις βομβών στον τερματισμό του Μαραθωνίου της Βοστόνης.

«Συνέβη όταν είχαμε σχεδόν σταματήσει να σκεφτόμαστε ότι μπορεί να συμβεί. Είχαμε φθάσει να πιστεύουμε ότι είμαστε ασφαλείς, ότι τρομοκρατικές επιθέσεις αυτού του είδους ήταν ένα κατάλοιπο ενός παρελθόντος που μάς αιφνιδίασε, κάτι που δεν θα επαναλαμβανόταν. Και τότε έγινε…εν μέσω μίας εορταστικής δημόσιας εκδήλωσης, η επίθεση ήταν μία θλιβερή υπενθύμιση ότι η τρομοκρατική απειλή δεν είναι κάτι που έχουμε ξεπεράσει.

Ποιος ήταν ακριβώς – η Αλ Κάιντα, ένας εγχώριος τρομοκράτης σαν τον Τίμοθι ΜακΒί, κάποια εξτρεμιστική οργάνωση, αυτό θα αποδειχθεί.

Αλλά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, επρόκειτο προφανώς για τρομοκρατική ενέργεια.

Οφείλουμε να μάθουμε από αυτό. Και θα μάθουμε. Πρέπει να εξετάσουμε το σχέδιο ασφαλείας του μαραθωνίου και να αναρωτηθούμε εάν θα μπορούσε να αποφευχθεί. Και οφείλουμε να εφαρμόσουμε αυτά που θα μάθουμε σε άλλες δημόσιες εκδηλώσεις.

Αλλά η ζωή εδώ θα συνεχισθεί. Δεν θα παραλύσουμε από τον φόβο. Θα λάβουμε λογικές προφυλάξεις, ναι. Αλλά δεν θα τρέξουμε να κρυφτούμε. Και δεν θα λιποψυχήσουμε. Άλλωστε, έτσι αρμόζει στη Βοστόνη».