Με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την διανομή του κοινωνικού μερίσματος, καθώς όλα τα κόμματα τάχθηκαν υπέρ, εκτός από την Χρυσή Αυγή.

Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε και η τροπολογία για την έκτακτη ενίσχυση των πληγέντων από τις φυσικές καταστροφές που συντελέστηκαν τους 3 τελευταίους μήνες.

Την τροπολογία ψήφισαν όλα τα κόμματα ενώ το ΚΚΕ δήλωσε παρών.

Τσίπρας: Δεσμευόμαστε να σταθούμε δίπλα στους πληγέντες

Για την άμεση αντιμετώπιση της τραγωδία στη Δυτική Αττική δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για το κοινωνικό μέρισμα στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην πρωτοφανή καταστροφή που προκλήθηκε «όπως είπαν οι επιστήμονες από ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, η συχνότητα του οποίου υπερβαίνει τα εκατό χρόνια». Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι θα σταθεί στο πλάι των ανθρώπων που επλήγησαν, κάτι που αποτελεί και χρέος και προτεραιότητα της κυβέρνησης.

«Σήμερα το πρωί ανακοινώσαμε μια σειρά μέτρων ανακούφισης για τους πληγέντες πέραν της δια του νόμου προβλεπόμενης αποζημίωσης για κατοικίες και επιχειρήσεις. Προχωρήσαμε και στη διανομή μιας έκτακτής ενίσχυσης που αφορά σε 5.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό και 8.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση. Η καταβολή των χρημάτων αυτών θα γίνει τις επόμενες μέρες, μπορεί και μέσα σε αυτή την εβδομάδα και φυσικά θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα» ανέφερε ο πρωθυπουργός σχετικά με τα μέτρα ανακούφισης στους πληγέντες.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα στα μέτρα που έχει πάρει το υπουργείο Εργασίας σχετικά με τις επιχειρήσεις απαλλάσσοντας τες από την εξάμηνη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και το υπουργείο Οικονομικών το οποίο έδωσε παράταση στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων και καταβολής φόρων και εισφορών και τελών. Το υπουργείο Υγείας τέλος ανακοίνωσε χθες ότι θα λειτουργεί ειδικό ιατρεία στη Μάνδρα για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Για τους οικονομικούς δείκτες της χώρας είπε ότι «βρίσκονται σε ανάκαμψη και η χώρα αναμένεται να καταγράψει για πρώτη χρονιά μετά από μια δεκαετία, ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2%, στο τέλος του έτους. Η ανεργία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αποκλιμακώνεται, έχοντας σημειώσει συνολικά πτώση 7 ποσοστιαίων μονάδων, σε μια τριετία και 300.000 περισσότερες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί».

«Ο προϋπολογισμός θα καταγράψει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα που θα ξεπερνά κατά πολύ το στόχο του 1,75%. Η χώρα ανέκτησε πρόσβαση στις αγορές, σε πρώτη φάση δοκιμαστικά, με πολύ ευνοϊκότερους όρους από το πυροτέχνημα του 2014.» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε την ομιλία του για την πορεία της οικονομίας τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά με προσεκτικά βήματα για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. «Και όχι με επικοινωνιακές παράτες όπως κάνατε εσείς το καλοκαίρι του 2014 για να σκηνοθετήσετε το success story της συμφοράς», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η χώρα, βαδίζει με σταθερό και σίγουρο τρόπο, προς την έξοδο από τα μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία, σε λιγότερο από ένα χρόνο από τώρα. Τον Αύγουστο του 2018, και αυτή η προοπτική, αρχίζει να διευρύνει τις δυνατότητες μας ώστε να προχωρήσουμε στη βασική επιδίωξή μας από τη μέρα που βρεθήκαμε στη διακυβέρνηση αυτού του τόπου», είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως μέσα από την ανάκαμψη της οικονομίας, θα αποκατασταθούν οι αδικίες που προκάλεσε η επιθετική λιτότητα τα χρόνια της κρίσης.

«Τόσο πέρυσι όσο και φέτος, η απόδοση προς τους πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη, δείχνει έμπρακτα την κατεύθυνση και τις στρατηγικές μας στοχεύσεις. Ενός ποσού που πέρυσι ήταν 617 εκατ. , φέτος 1,4 δισ. , δηλαδή ξεπερνά αθροιστικά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Χαρακτήρισε την απόδοση κοινωνικού μερίσματος ως μια πράξη δικαιοσύνης. «Έχω την εντύπωση από όσα ακούω τόσες μέρες ότι ορισμένοι έχουν στεναχωρηθεί πολύ που η οικονομία ανακάμπτει και μας δίνει τη δυνατότητα να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους. Όπως ακριβώς και πέρυσι, έτσι και φέτος κάποιοι έβαλαν πλερέζες» είπε.

Απευθυνόμενος στη ΝΔ και τη στάση της την προηγούμενη χρόνια είπε: «Καταψηφίσατε, μας καταγγείλλατε στην Ευρώπη. Πήγατε μέχρι και στο Βερολίνο να πείτε πόσο ανεύθυνοι είμαστε. Και δηλώσατε ότι η έκτακτη ενίσχυση «θέτει σε κίνδυνο τις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Φέτος είναι η αλήθεια είστε πιο προσεχτικοί.» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Ψηφίζετε μεν», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός «αλλά μας λέτε ότι η υπεραπόδοση είναι αποτέλεσμα φοροεπιδρομής».
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ορισμένες φορές είναι πολύ προκλητικό να μας κουνάτε το δάχτυλο, έχετε κάνει σημαία τη φοροεπιδρομή, αλήθεια πιστεύετε ότι ο κόσμος ξεχνάει τι κάνατε από το 2010 ως το 2015; Μέσα σε μια πενταετία, πήρατε μέτρα ύψους 65 δισ. 35 δισ. περικοπές δαπανών και 30 δισ. φόροι: Εσείς που τώρα κόπτεστε εναντίον της υπερφορολόγησης επιβάλατε 30 δισ. φόρους από το 2010 ως το Γενάρη του 2015. Γιατί μιλάτε λοιπόν εσείς για υπερφορολόγηση ;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Θα υπερψηφίσουμε το νομοσχέδιο

Θα υπερψηφίσουμε γιατί οι πολίτες έχουν ανάγκη και την ελάχιστη βοήθεια» ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση για το κοινωνικό μέρισμα στη Βουλή. «Φτωχοποιήσατε τους πολίτες και πανηγυρίζετε για το πλεόνασμα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Αφού διαλύσατε την οικονομία έρχεστε να πανηγυρίσετε γιατί ξεπεράσατε τους στόχους που είχατε θέσει για το πλεόνασμα και θα γυρίσετε κάτι στους πολίτες. Δουλειά σας είναι να διεκδικείται μικρότερα πλεονάσματα και όχι να χαίρεστε όταν είναι μεγαλύτερα από αυτά που έχετε συμφωνήσει. Γιατί αυτό αδυνατίζει απολύτως κάθε προσπάθεια στο μέλλον να μειωθεί το ποσό του πρωτογενούς πλεονάσματος και κάνει τη δουλειά όλων μας πιο δύσκολη για τη διευθέτηση του χρέους» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στα ψέματα που λέει το οικονομικό επιτελείο, τοποθέτηση που εξόργισε τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο που του απάντησε στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η κυβέρνηση αναφέρει ότι μοιράζει «1,4 δις ευρώ ενώ μόνο τα 720 είναι κοινωνικό μέρισμα, τα υπόλοιπα είναι αναγκαστική επιστροφή στους συνταξιούχους, λέει ότι το πλεόνασμα προέρχεται από την ανάπτυξη ενώ οι προβλέψεις για την ανάπτυξη συνεχώς αναθεωρούνται προς τα κάτω, ανακοινώνει ότι υπάρχει μείωση ανεργίας παρόλο που μόνο οι θέσεις πλήρους απασχόλησης μειώνονται δραματικά για να αυξηθούν αυτές τις μερικής και τέλος θεωρεί ότι πέτυχε υπέρβαση στόχου εξαιτίας του περιορισμού της διαφθοράς και περιορισμού της φοροδιαφυγής, γεγονός που σύμφωνα με τα στοιχεία δεν ισχύει».

Καμμένος για Ρουβίκωνα: Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη

Ο κύριος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να μετατρέψει την ΝΔ σε βραχίονα μιας εκδοτικής συμμορίας, είπε σε παρέμβασή του στη συζήτηση στη Βουλή ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Αναρωτήθηκε αν ο κ. Μητσοτάκης και η «εκδοτική συμμορία» είναι τόσο δεμένοι ώστε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «αναπαράγει ψευδείς ειδήσεις στη Βουλή».

Το δικό μου σπίτι είναι καθαρό, δεν έχει διεύθυνση off shore εταιρειών, ούτε κρυμμένα μυστικά από το παρελθόν, είπε ο κ. Καμμένος, καλώντας τον Κ. Μητσοτάκη «να μαζευτεί» και να προσέλθει στην Βουλή την Πέμπτη και να ρωτήσει ότι θέλει και να πάρει τις απαντήσεις με στοιχεία και «όχι να κρύβεται πίσω από 7 εφημερίδες και δύο ραδιόφωνα» που «έκαναν πρώτη είδηση μια διακρατική συμφωνία που δεν έχει γίνει, δεν έχει πέσει ούτε ένα ευρώ, ενώ αν δεν γίνει θα είναι εις βάρος του ελληνικού δημοσίου».

Είπε ακόμα ότι περιμένει να έλθουν την Πέμπτη στην Βουλή με στοιχεία «όσοι βγάζουν πολιτικό μεροκάματο» και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Να πετάνε την μπάλα στη εξέδρα και εγώ να γίνω το εξιλαστήριο θύμα, να το ξεχάσουν» υπογράμμισε, καλώντας τους να ζητήσουν συγγνώμη για τον «βρώμικο πόλεμο» – όπως είπε – που έχουν εξαπολύσει εναντίον του.

«Είμαι σε αυτήν την αίθουσα 26 χρόνια, 11 φορές εκλεγμένος από τον ελληνικό λαό, η πλάτη μου αντέχει χτυπήματα, αντέχω μέχρι να τους τσακίσω» τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Καμμένος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την εισβολή του «Ρουβίκωνα» στον προαύλιο χώρο του ΥΠΕΘΑ, χαρακτήρισε πολύ σοβαρό θέμα την εν λόγω ενέργεια, προσθέτοντας ότι «δεν έπρεπε να μπει (η ομάδα) ούτε και να βγει».

Πρόσθεσε ότι θα καλέσει σε αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας, διευκρινίζοντας ότι η στρατιωτική αστυνομία δεν έχει δικαιοδοσία να προβεί σε συλλήψεις πολιτών εντός στρατιωτικών χώρων.

«Είναι απαράδεκτο φαινόμενο η εισβολή ομάδων (σε στρατόπεδο)» είπε ο κ. Καμμένος προσθέτοντας, ακόμα ότι «κάποιος ήταν ειδοποιημένος στον 3ο όροφο του ΥΠΕΘΑ και από την πρώτη στιγμή τράβαγε βίντεο και φωτογραφίες, θα βρούμε τι έγινε και θα πάρουμε μέτρα να μην ξαναγίνει».

Χουλιαράκης: Το μέρισμα θα μειώσει κατά 1,4% την κοινωνική φτώχεια

Για τους οικονομικούς δείκτες της χώρας είπε ότι «βρίσκονται σε ανάκαμψη και η χώρα αναμένεται να καταγράψει για πρώτη χρονιά μετά από μια δεκαετία, ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2%, στο τέλος του έτους. Η ανεργία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αποκλιμακώνεται, έχοντας σημειώσει συνολικά πτώση 7 ποσοστιαίων μονάδων, σε μια τριετία και 300.000 περισσότερες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί».

«Ο προϋπολογισμός θα καταγράψει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα που θα ξεπερνά κατά πολύ το στόχο του 1,75%. Η χώρα ανέκτησε πρόσβαση στις αγορές, σε πρώτη φάση δοκιμαστικά, με πολύ ευνοϊκότερους όρους από το πυροτέχνημα του 2014.» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε την ομιλία του για την πορεία της οικονομίας τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά με προσεκτικά βήματα για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. «Και όχι με επικοινωνιακές παράτες όπως κάνατε εσείς το καλοκαίρι του 2014 για να σκηνοθετήσετε το success story της συμφοράς», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η χώρα, βαδίζει με σταθερό και σίγουρο τρόπο, προς την έξοδο από τα μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία, σε λιγότερο από ένα χρόνο από τώρα. Τον Αύγουστο του 2018, και αυτή η προοπτική, αρχίζει να διευρύνει τις δυνατότητες μας ώστε να προχωρήσουμε στη βασική επιδίωξή μας από τη μέρα που βρεθήκαμε στη διακυβέρνηση αυτού του τόπου», είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως μέσα από την ανάκαμψη της οικονομίας, θα αποκατασταθούν οι αδικίες που προκάλεσε η επιθετική λιτότητα τα χρόνια της κρίσης.

«Τόσο πέρυσι όσο και φέτος, η απόδοση προς τους πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη, δείχνει έμπρακτα την κατεύθυνση και τις στρατηγικές μας στοχεύσεις. Ενός ποσού που πέρυσι ήταν 617 εκατ. , φέτος 1,4 δισ. , δηλαδή ξεπερνά αθροιστικά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Χαρακτήρισε την απόδοση κοινωνικού μερίσματος ως μια πράξη δικαιοσύνης. «Έχω την εντύπωση από όσα ακούω τόσες μέρες ότι ορισμένοι έχουν στεναχωρηθεί πολύ που η οικονομία ανακάμπτει και μας δίνει τη δυνατότητα να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους. Όπως ακριβώς και πέρυσι, έτσι και φέτος κάποιοι έβαλαν πλερέζες» είπε.

Απευθυνόμενος στη ΝΔ και τη στάση της την προηγούμενη χρόνια είπε: «Καταψηφίσατε, μας καταγγείλλατε στην Ευρώπη. Πήγατε μέχρι και στο Βερολίνο να πείτε πόσο ανεύθυνοι είμαστε. Και δηλώσατε ότι η έκτακτη ενίσχυση «θέτει σε κίνδυνο τις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Φέτος είναι η αλήθεια είστε πιο προσεχτικοί.» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Ψηφίζετε μεν», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός «αλλά μας λέτε ότι η υπεραπόδοση είναι αποτέλεσμα φοροεπιδρομής».
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ορισμένες φορές είναι πολύ προκλητικό να μας κουνάτε το δάχτυλο, έχετε κάνει σημαία τη φοροεπιδρομή, αλήθεια πιστεύετε ότι ο κόσμος ξεχνάει τι κάνατε από το 2010 ως το 2015; Μέσα σε μια πενταετία, πήρατε μέτρα ύψους 65 δισ. 35 δισ. περικοπές δαπανών και 30 δισ. φόροι: Εσείς που τώρα κόπτεστε εναντίον της υπερφορολόγησης επιβάλατε 30 δισ. φόρους από το 2010 ως το Γενάρη του 2015. Γιατί μιλάτε λοιπόν εσείς για υπερφορολόγηση ;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Γεννηματά: H κυβέρνηση εξοντώνει τη μεσαία τάξη

Εξαπολύοντας πυρά προς την κυβέρνηση, η πρόεδρος της ΔΗΣΥ, Φώφη Γεννηματά, τόνισε από τη βήμα της Βουλής στη συζήτηση για το κοινωνικό μέρισμα ότι η κυβέρνηση εξοντώνει με σκληρή φορολογία τη μεσαία τάξη με τη δικαιολογία ότι αυτό γίνεται υπέρ των φτωχών.

«Με αυτήν την κυβέρνηση δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη και δεν μπορεί να μοιρασθεί δίκαια ο πλούτος για να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότρητες. Οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κυνηγούν ό,τι παράγει» δήλωσε η κ. Γεννηματά κατηγορώντας την κυβέρνηση για την πολιτική της όσον αφορά στις επενδύσεις.

Μετά τα αποτελέσματα των εκλογών για την ανάδειξη νέου αρχηγού της Κεντροαριστεράς, τόνισε ότι ξημερώνει μια νέα ημέρα, μια ημέρα που θα επιστρέψει η αξιοπρέπεια στους Έλληνες.

Τα ξίφη της έστρεψε η κ. Γεννηματά προς τον ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδη Τσακαλώτο, για τη μείωση του αφορόλογητου, ενώ τόνισε ότι η πρόταση για εγγυημένο εισόδημα ανήκει στη ΔΗΣΥ και όχι στη ΝΔ.

«Για κάθε δέκα ευρώ που πληρώνει ο ελληνικός λαός παίρνει αντίδωρο ένα ευρώ» επισήμανε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση Τσίπρα ότι οδηγεί στη φτωχοποιήση τους Έλληνες.

«Ο κ. Τσίπρας έχει κόψει συντάξεις. Επέβαλαν φόρους 2,5 δις. Έκαναν περικοπές επιδομάτων. Αυξήθηκαν οι εισφορές αγροτών. Περιέκοψαν 1,8 δισ. από τις επιχορηγήσεις για τα δημόσια νοσοκομεία, έτσι διαμορφώθηκε το κοινωνικό πλεόνασμα» δήλωσε η κ. Γεννηματά τονίζοντας ότι το κοινωνικό μέρισμα προέκυψε από την υπερφολόγηση και όχι από την ανάπτυξη.

Κατέστησε ακόμη αναγκαία την αλλαγή πολιτικής των εξοντωτικών μέτρων λιτότητας και κάλεσε την κυβέρνηση να διαμορφώσει πλεόνασμα που θα μοιράζεται δίκαια σε όλους. «Αυτό δεν μπορεί να το κάνει πράξη ο κ. Τσίπρας και δεν μπορεί να το καταλάβει ο κ. Μητσοτάκης» είπε χαρακτηριστικά.

Εστιάζοντας και στο θέμα της ανεργίας, η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε στις ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Κουτσούμπας: Το κοινωνικό μέρισμα λειτουργεί ως αντιπερισπασμός

Με αναφορά στις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο, αλλά για τα αθώα θύματα που θρήνησε η Ελλάδα, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα και τις πλημμύρες ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Αυτές τις μέρες έχουν περισσέψει τα συλλυπητήρια και η φραστική συμπαράσταση από όλους για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο, για τα αθώα θύματα που θρηνήσαμε», είπε ο ίδιος, ενώ τόνισε πως το ζητούμενο είναι να στηριχθούν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών και πρακτικά, καθώς και να υπάρξουν άμεσα μέτρα ανακούφισης και έκτακτη ενίσχυση για τις ανάγκες των πληγέντων.

Επίσης, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι τα ανακοινωθέντα από την κυβέρνηση μέτρα δεν καλύπτουν την αποζημίωση των πληγέντων στο 100% των ζημιών και υπογράμμισε ότι βάσει πείρας, «παρά τις υποσχέσεις και τις διακηρύξεις για κονδύλια, αυτά όταν και εάν δίνονται, δίνονται κουτσουρεμένα και με τόσο μεγάλη καθυστέρηση που δεν πιάνουν τόπο πραγματικά».

Αποκάλεσε «έγκλημα» τα τραγικά συμβάντα στη Μάνδρα, τονίζοντας ότι βασικός υπεύθυνος είναι η πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και σήμερα η ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. «Ένα έγκλημα που οδηγεί εν έτει 2017, μέσα στην Αττική, με μια ισχυρή φθινοπωρινή βροχή να χάνονται ζωές και οι λαϊκές οικογένειες να βλέπουν τους κόπους τους να χάνονται».

«Οι τεράστιες καταστροφές αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά την τραγική έλλειψη υποδομών και κυβερνητικού σχεδιασμού για την προστασία από τα φυσικά φαινόμενα».

Έπειτα, ο κ. Κουτσούμπας αναρωτήθηκε που οφείλεται η άναρχη οικιστική ανάπτυξη διάφορων περιοχών, πώς αξιοποιήθηκε η ανοχή στην αυθαίρετη δόμηση και με ποιο κριτήριο διαμορφώνονται οι ιεαραρχήσεις και οι επιλογές των έργων που θα υλοποιηθούν, για να καταλήξει στην απάντηση πως το κριτήριο όλων είναι το κέρδος του μεγάλου κεφαλαίου.

«Επιβεβαιώνεται ότι η όποια ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος είναι αντίθετη με την πραγματική ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

Σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα

Παράλληλα, κάνοντας αναφορά στο κοινωνικό μέρισμα, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι η κυβέρνηση «προκαλεί με τις διακηρύξεις της για τη διανομή του λεγόμενου κοινωνικού μερίσματος».

«Κλέβουν δέκα απ’ τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους, δίνουν πίσω ένα στον εξαθλιωμένο και παριστάνουν τον ευεργέτη! Η κυβερνητική προπαγάνδα περί «δικαίου που έγινε πράξη», προσπαθεί να συγκαλύψει ποιος πληρώνει την ‘υπεραπόδοση’ των μέτρων»». Ακόμη, χαρακτήρισε ως «χοντρά ψέματα» τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα, σχετικά με την διπλάσια υπεραπόδοση, ενώ εξήγησε ότι αυτή προέρχεται από την αφαίμαξη του λαού και όχι από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όπως λένε τα «κυβερνητικά παπαγαλάκια».

«Στην διαβόητη «υπεραπόδοση» του πρωτογενούς πλεονάσματος καθρεπτίζονται οι συνέπειες από την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση που έκανε η κυβέρνηση το 2016, μειώνοντας τις νέες συντάξεις σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20%, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται σήμερα πλεονασματικός ο ΕΦΚΑ, και κατ’ επέκταση μειωμένο το κρατικό κονδύλι για τις συντάξεις.

Στην «υπεραπόδοση» καθρεπτίζεται ακόμα η βαριά φορολογία σε μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους αγρότες, που επιβλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια με νόμους όλων των κυβερνήσεων, τα χαράτσια που διατήρησε και επέκτεινε η σημερινή.

Θυμίζουμε επίσης ότι από το 2020 έρχεται και νέα μείωση του αφορολόγητου για τα λαϊκά στρώματα, ώστε να είναι εφικτά τα ματωμένα πλεονάσματα στο διηνεκές, όπως συμφώνησαν κυβέρνηση – κουαρτέτο, για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Στην υπεραπόδοση αντανακλάται η σταθερά μειωμένη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και συνολικά της Υγείας, ενώ οι ανάγκες αυξάνουν κατακόρυφα, το πετσόκομμα κατά 900 εκατ. των κονδυλίων για την Πρόνοια, η σφαγή στις αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα που κάνει η κυβέρνηση».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ακόμη ότι ο ελληνικός λαός έχει ματώσει και συνεχίζει να ματώνει υπό το βάρος μιας «αβάσταχτης» φορολογίας, ισοπέδωσης κοινωνικών παροχών, ασφαλιστικών εισφορών.

«Αυτή τη φτώχεια, και μάλιστα στις πιο ακραίες μορφές της, έρχεται να κουκουλώσει και να διαχειριστεί η κυβέρνηση με το «κοινωνικό μέρισμα», με τη διανομή δηλαδή στους πιο φτωχούς ενός μέρους από τη ληστεία σε βάρος συνολικά των λαϊκών στρωμάτων».

«Η κυβέρνηση επενδύει στην απογοήτευση και τη μειωμένη απαιτητικότητα που, η ίδια κυρίως, καλλιεργεί στο λαό, παρουσιάζοντας το «κοινωνικό μέρισμα» και τα άλλα μέτρα διαχείρισης της φτώχειας, ως το απαύγασμα της «κοινωνικής» της πολιτικής και ως το στοιχείο που τη διαφοροποιεί τάχα από τη ΝΔ».

Επίσης, τόνισε πως η κοροϊδία απογειώνεται, όταν η κυβέρνηση παρουσιάζει ως κοινωνική παροχή την αυτονόητη υποχρέωση του κράτους να επιστρέψει αναδρομικά, όσα παράνομα παρακράτησε από συνταξιούχους ή όταν παρουσιάζει ως κοινωνικό μέρισμα την επιδότηση προς τη ΔΕΗ «προκειμένου να στηρίξει την κερδοφορία των ομίλων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που πωλούν στη ΔΕΗ πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα».

Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση καλλιεργεί φρούδες προσδοκίες και πως το νομοσχέδιο του «κοινωνικού μερίσματος» έχει στόχο να λειτουργήσει και ως αντιπερισπασμός για τα μέτρα της τρίτης αξιολόγησης.

Τέλος, κάλεσε τον ελληνικό λαό να μην επιτρέψει τη θρασύτατη κυβερνητική προσπάθεια να κάνει το άσπρο- μαύρο.

Θεοδωράκης: Δεν θα στερήσουμε το καρβέλι από τους πολίτες

«Ο πολίτης είναι έτοιμος να χτίσει ένα φούρνο. Με αυτά που κάνετε τα τελευταία χρόνια του γκρεμίζεται τον φούρνο και τώρα για να του απαλύνεται τον πόνο του δίνεται ένα καρβέλι ψωμί. Εμείς δεν θα το στερήσουμε το καρβέλι αλλά ο αγώνας μας παραμένει ο ίδιος. Θέλουμε πολίτες που δεν θα εξαρτώνται από τα ψίχουλα του ηγεμόνα» ανάφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του Ποταμιού.

«Υπάρχει ένα νήμα που συνδέει την αντίληψη ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ για διακυβέρνηση με τα γεγονότα στην Μάνδρα. Η χώρα δεν έχει πρόγραμμα και σχέδιο» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης και συνέχισε δίνοντας έμφαση στον τρόπο που η περιφέρεια Αττικής χειρίστηκε όχι μόνο τα αντιπλημμυρικά έργα και την καταστροφική πλημμύρα.

«Η κ. Δούρου για να κερδίσει τις εκλογές είχε υποσχεθεί ότι μέσα σε 6 μήνες θα είχε πλήρη αντιπλημμυρικό σχεδιασμό και ως γνήσιο τέκνο του λαϊκισμού κατηγορούσε τον Σγουρό για τον άνθρωπο που χάθηκε στις πλημμύρες του 2013. Τώρα ποιος έχει την ευθύνη; Προφανώς το κράτος και η περιφέρεια κοιμούνταν».

Ευ. Τσακαλώτος: Εμείς δεν θα πάμε σπίτι μας

Η βοήθεια προς τους πληγέντες δεν θα είναι από το κοινωνικό μέρισμα, διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος στην Βουλή, σημειώνοντας ότι θα προέλθει από τον προϋπολογισμό του 2018. Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, είπε ότι «για μας το μέρισμα είναι η αρχή και μέρος μιας συνολικής στρατηγικής» ώστε να υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια στα δημοσιονομικά.

«Είναι μέρος μιας συνολικής απάντησης στην κρίση», είπε, τονίζοντας ότι «δεν είναι ελεημοσύνη». «Δεν είμαστε ευεργέτες, αλλά δεν ζούμε στους καλύτερους κόσμους και είναι καλύτερα από το να πάμε σπίτι μας». «Εμείς δεν θα πάμε σπίτι μας», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος υπεραμυνόμενος της πολιτικής της κυβέρνησης υπέρ της κοινωνίας. Αναφερθείς δε στην μεσαία τάξη και την υπερφορολόγησή της, ο υπουργός Οικονομικών υπερασπίστηκε την επιλογή αυτή, διότι, όπως είπε, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η ταξική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ εξόντωσε τις μεσαίες τάξεις, «σε μια χώρα που έχει χάσει το 25% από το εισόδημά της, δεν έπρεπε να έχουμε προτεραιότητα την ανθρωπιστική κρίση;».

«Μην μας λέτε ότι είχαμε στόχο την μεσαία τάξη. Τι θα κάνατε εσείς; Σωστά το κάναμε», είπε, προσθέτοντας ότι είναι μια «ταξική πολιτική που βασίζεται όχι μόνο στους φτωχούς αλλά και σε ένα κομμάτι της μεσαίας τάξης». «Πιάνει το κατώτερο μέρος της μεσαίας τάξης», υπογράμμισε και κατηγόρησε τα κόμματα που κυβέρνησαν επί 40 χρόνια, ότι δεν έφτιαξαν ένα σταθερό πλαίσιο για την μεσαία τάξη υπέρ της οποίας σήμερα κόπτονται.

«Έχουμε μια στρατηγική για τους εργαζόμενους, τις εργασιακές, σχέσεις, τις μεσαίες τάξεις και την φοροελάφρυνση, αλλά έχουμε μια διαφορετική στρατηγική», εξήγησε ρωτώντας την αντιπολίτευση: «Οι μεσαίες τάξεις τι περιμένουν από σας; Τους έχετε εξηγήσει τι θα κόψετε στην υγεία, την παιδεία;». Κάνοντας μια αναδρομή στο 2014 είπε ότι για το μη κλείσιμο της πέμπτης αξιολόγησης δεν έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά το ότι ΝΔ και ΠαΣοΚ δεν δέχθηκαν την προληπτική γραμμή πίστωσης. «Εμείς μάθαμε από τα λάθη σας. Δεν δεχθήκαμε το συμβιβασμό του Μαίου 2015 και πήγαμε στο δημοψήφισμα», είπε, ενώ αναφερθείς στην έξοδο της χώρας στις αγορές, είπε ότι «βγήκαμε δεύτερη φορά και θα βγούμε και τρίτη φορά, χτίζουμε τα αποθέματα για να βγούμε χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης».

Κριτική της ελάσσονος αντιπολίτευσης για το κοινωνικό μέρισμα

Αοριστολογίες και σκόπιμες ασάφειες ως προς τους δικαιούχους και το ύψος των χρημάτων που θα λάβουν καταλόγισαν στην κυβέρνηση οι εισηγητές των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, για την διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Παρά τις ενστάσεις πάντως και την κριτική τους, ξεκαθάρισαν ότι θα υπερψηφίσουν τη ρύθμιση.

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακές τακτικές, τονίζοντας ότι έφερε ένα νομοσχέδιο με σκόπιμες ασάφειες για το πώς, πόσους και σε ποιους θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα.

Ο κ. Κουτσούκος, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του, παρά τις ενστάσεις που έχει, θα υπερψηφίσει την ρύθμιση με το κοινωνικό μέρισμα, που όπως είπε χαρακτηριστικά «είναι το ένα δέκατο από τη μείωση του ΕΚΑΣ και των συντάξεων που πήρε η κυβέρνηση από τους Έλληνες πολίτες».

«Τα 18 δισ. ευρώ των πλεονασμάτων που λέτε ότι είχατε τα τρία χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βγήκαν από τα μέτρα του 3ου και 4ου μνημονίου. Δεκαεφτά φόροι και 27 περικοπές. Αυτό είναι το κατόρθωμα σας. Δεν κάνετε λοιπόν ταξική πολιτική, αλλά επιβάλλεται ένα σύστημα εισφορών, και πανηγυρίζετε για δήθεν ανάπτυξη ενώ πέφτουν τα εισοδήματα», ανέφερε ο κ. Κουτσούκος.

Ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, επέμεινε ότι η ρύθμιση είναι αόριστη, ατελέσφορη και προβληματική ενώ σημείωσε ότι όταν ήταν αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, μίλαγε για ματωμένο κοινωνικό μέρισμα που έδινε τότε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Τέλος, ο κ. Κουτσούκος αναφερόμενος στις τραγικές συνέπειες από τις πλημμύρες στη Μάνδρα καταλόγισε ευθύνες στην περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, ενώ έκανε λόγο για «πρεμούρα της κυβέρνησης να την προστατέψει».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, έκανε λόγο για «αγριότητα μιας διαχρονικής ταξικής πολιτικής» που εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις με στόχο την αύξηση του κέρδους του κεφαλαίου και την αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών.

Αναφερόμενος στη τραγωδία της Μάνδρας, τόνισε ότι αποκάλυψε την τραγική έλλειψη των υποδομών και την περιφρονητική στάση απέναντι στον άνθρωποι από τις πολιτικές που εφαρμόζονται ενώ έκανε λόγο και για εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης.

Ο κ. Κατσώτης κατηγόρησε τη κυβέρνηση για προσπάθεια πολιτικής εξαπάτησης και πως κόπιμα δεν αποσαφηνίζει στο νομοσχέδιο ούτε τον αριθμό των δικαιούχων ούτε το ύψος του μερίσματος που θα πάρουν.

Μίλησε ακόμα για θρασύτατη κυβερνητική προσπάθεια σε ότι αφορά την επιδότηση για τη ΔΕΗ ενώ υποστήριξε ότι αυτή η φορομπηχτική πολιτική που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες ανατρέπεται μόνο μέσα από αγώνες της εργατικής τάξης.

Για επιβεβλημένη οικονομική ενίσχυση σε κοινωνικές ομάδες και πολίτες που έχουν πληγεί από τη κρίση, έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης. «Η απόφαση αυτή δεν πάρθηκε αίολα. Οι δείκτες της οικονομίας δείχνουν ανάκαμψη. Το κλίμα στην οικονομία μετά την 3η αξιολόγηση είναι θετικό. Προχωρούμε στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», υποστήριξε.

Επίσης, αναφέρθηκε στις τραγικές συνέπειες από τις πλημμύρες στη Μάνδρα, τονίζοντας ότι «είναι ανάγκη να δοθούν απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτηματικά που υπάρχουν», προσθέτοντας ωστόσο ότι, είναι διαχρονικές οι ευθύνες για τη κακή διαχείριση του περιβάλλοντος.

Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, έκανε λόγο για κοροϊδία της κυβέρνησης η οποία όπως είπε παίρνει άριστα στη προπαγάνδα, το λαϊκισμό και τη δημαγωγία ενώ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αποσπασματικό και αόριστο.

«Το μαύρο του παρουσιάζεται άσπρο. Στους επόμενους 12 μήνες θα τους πάρετε αυτά που τους δώσατε. Δημιουργείτε οικονομικά ανάπηρους πολίτες για να εξαρτώνται από την πολιτική σας», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

«Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από όλες τις πτέρυγες όχι γιατί είναι σωστά μελετημένο αλλά γιατί είναι «κάτι», σε μια εποχή που οι πολίτες δοκιμάζονται», επεσήμανε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς.

«Η πολιτική αυτή δεν είναι ταξική αλλά τοξική», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «το υπερπλεόνασμα για το οποίο περηφανεύεται η κυβέρνηση είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης».