Το να ειπωθεί, για μία ακόμη φορά, ότι τα νοσοκομεία της χώρας είναι στο «κόκκινο» είναι σαν να κομίζεται γλαύκα εις Αθήνας. Σοβαρά προβλήματα στο δημόσιο σύστημα Υγείας υπάρχουν όλα τα χρόνια της κρίσης. Τώρα όμως συσσωρεύθηκαν δημιουργώντας τη γνωστή κατάσταση του «bottleneck». Το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό δίδεται με το… σταγονόμετρο ή και καθόλου σε ορισμένες περιπτώσεις, το σιτηρέσιο των ασθενών έχει φτωχύνει, ενώ δεν γίνονται συμβάσεις για τη συντήρηση ιατρικών μηχανημάτων και κτιριακών εγκαταστάσεων. Το δε προσωπικό –ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό, διοικητικό –είναι λιγότερο από ποτέ και υπάρχει κίνδυνος να λιγοστέψει κι άλλο αν στα μέτρα που θα συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς περιλαμβάνεται και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους, που σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πριν από το 62ο έτος ηλικίας. Στην περίπτωση αυτή αναμένεται να αποχωρήσουν από τα δημόσια νοσοκομεία περισσότεροι από 5.000 εργαζόμενοι που ήδη έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Χωρίς φάρμακα ο «Ευαγγελισμός»


Στον «Ευαγγελισμό» άρχισε να χτυπά το καμπανάκι της προειδοποίησης: αν δεν δοθούν χρήματα πριν από το τέλος του τρέχοντος μήνα για την παραγγελία φαρμακευτικών σκευασμάτων, τον Σεπτέμβριο το νοσοκομείο δεν θα έχει φάρμακα.

«Για να έχουμε τον Σεπτέμβριο φάρμακα, πρέπει να τα παραγγείλουμε σήμερα. Και αυτό διότι οι προμηθεύτριες εταιρείες είναι κλειστές τον Αύγουστο. Για να δοθεί η παραγγελία, πρέπει να χρηματοδοτηθεί το νοσοκομείο τώρα με 9 εκατ. ευρώ»
δηλώνει ο καρδιολόγος και πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» κ. Ηλίας Σιώρας.
Ο «Ευαγγελισμός» αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με τα άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα. Με τη διαφορά ότι ανήκει στην κατηγορία των ιδρυμάτων που έχουν ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση, με συνέπεια τα όποια προβλήματα να είναι εντονότερα. Με τον «κουτσουρεμένο» οργανισμό του 2013 οι κενές θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού είναι 610. «Στην πραγματικότητα, για την κάλυψη των αναγκών πρέπει να προσληφθούν περισσότερα από 1.000 άτομα» σημειώνει ο κ. Σιώρας. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο η έλλειψη προσωπικού προκαλεί παρενέργειες, μία εκ των οποίων στα νέα υπερσύγχρονα χειρουργεία του νοσοκομείου, δωρεά της Εθνικής Τράπεζας. Από τα 15 νέα χειρουργεία, τα οποία εγκαινιάστηκαν πριν από οκτώ μήνες, σήμερα λειτουργούν τα δέκα. Τα άλλα πέντε έχουν πέσει «θύματα» της λιτότητας.
Ενα «χειρουργείο» στο «Ελενα»


Λίγο πιο βόρεια, το Νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου» παραπαίει. Ηδη λείπουν γιατροί και ως το τέλος του έτους αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν άλλοι έξι-επτά, ενώ αναισθησιολόγοι έχουν μείνει μόνο επτά. Ελλείψει αναισθησιολόγων και νοσηλευτών λειτουργεί καθημερινώς μόνο ένα χειρουργικό τραπέζι (γίνονται τρία-τέσσερα χειρουργεία). Να σημειωθεί επίσης ότι η Αιμοδοσία ενός νοσοκομείου που από τη φύση του εφημερεύει καθημερινά ( ο τοκετός δεν προειδοποιεί πάντα) λειτουργεί μόνο με έναν γιατρό.
Τελευταίως οι επίτοκες έχονται αντιμέτωπες με ένα ακόμη πρόβλημα: αν «σπάσουν τα νερά» όταν έχει τελειώσει η βάρδια (απόγευμα – βράδυ), θα πρέπει την επίτοκη να ξεγεννήσει ο γιατρός που εφημερεύει και όχι ο γιατρός που την παρακολουθεί εννέα μήνες και γνωρίζει τα προβλήματα που μπορεί να είχε στην εγκυμοσύνη. Δημόσιο γαρ, δεν επιτρέπει ουδεμία πολυτέλεια, αν τέτοια θεωρείται η επιθυμία της εγκύου να την ξεγεννήσει ο γιατρός που την παρακολουθεί. Βεβαίως η μη επιλογή γιατρού ισχύει για όλα τα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να αποφεύγεται το «φακελάκι». Ωστόσο ο έλεγχος θα μπορούσε στην περίπτωση των μαιευτηρίων να ασκείται διαφορετικά, ώστε οι γυναίκες να μην έχουν το άγχος ότι ο τοκετός μπορεί να τους τύχει στην… εφημερία.
Καλοκαίρι «τρόμου» στη Νίκαια


Στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, ίσως το νοσοκομείο με τη μεγαλύτερη κίνηση στη χώρα, τα πράγματα οδεύουν από το κακό στο χειρότερο. Δεν υπάρχει αγγειοχειρουργός, παρότι αυτό αποτελεί παλαιό αίτημα των γιατρών.
«Ζητάμε δύο αγγειοχειρουργούς για να καλύπτουν τις γενικές εφημερίες και να μη χάνει τη ζωή του κόσμος που διακομίζεται σε άλλο νοσοκομείο» αναφέρει ο νευροχειρουργός, επιμελητής Α’ στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας κ. Πάνος Παπανικολάου.
Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λειτουργούν οι 11 από τις 15 κλίνες. Για τη λειτουργία των χειρουργικών αιθουσών το πρόγραμμα για το καλοκαίρι έχει ήδη βγει «πετσοκομμένο». Τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει το ένα τρίτο των χειρουργείων (δηλαδή τέσσερις από 11 αίθουσες) και τον Αύγουστο μόνο για επείγοντα περιστατικά (δεν θα γίνονται τακτικά χειρουργεία). Ηδη η αναμονή για τα προγραμματισμένα χειρουργεία φθάνει το τρίμηνο.
Την ίδια στιγμή στο νοσοκομείο παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις στα τρόφιμα. «Το σιτηρέσιο των ασθενών είναι φτωχό. Κρέας έχουν καταντήσει να τρώνε μία φορά το μήνα» σημειώνει.
Με το σταγονόμετρο δίδονται στις κλινικές επιδεσμικά υλικά. «Το πρωί της Πέμπτης για να πάρει η προϊσταμένη ελαστικούς επιδέσμους από την Αποθήκη έγινε ολόκληρο ζήτημα. Αναγκάστηκε να επικοινωνήσει με την Αποθήκη ο υποδιοικητής προκειμένου να απελευθερωθεί κάποια ποσότητα» προσθέτει ο κ. Παπανικολάου.
Μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν και στην Τεχνική Υπηρεσία. Οπως λένε οι γιατροί, «αν καεί λάμπα στο νοσοκομείο, δεν έχουν άλλη για να αλλάξουν την καμένη».
ΚΑΤ: «κάηκε» το Ακτινολογικό


Το μεγαλύτερο τραυματιολογικό κέντρο της χώρας, το ΚΑΤ, το οποίο εφημερεύει καθημερινώς και βγάζει κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες ακτινογραφίες, έχει σοβαρές ελλείψεις στο Ακτινολογικό Τμήμα. Από τις 64 οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες οι 31. Οι εργαζόμενοι εργάζονται ασταμάτητα. Τα στοιχεία δείχνουν την… υπερλειτουργία του Τμήματος. Το 2014 από το Ακτινολογικό του ΚΑΤ βγήκαν 13.000 αξονικές τομογραφίες, 5.700 μαγνητικές και 290.000 ακτινογραφίες.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων κυρία Βούλα Πάκου, από τη δύναμη του νοσοκομείου λείπουν περί τους 250 νοσηλευτές, 20 φυσικοθεραπευτές, ενώ από τις 14 χειρουργικές αίθουσες δεν λειτουργούν οι δύο.
Η δε Τεχνική Υπηρεσία έχει αποδεκατιστεί.«Εχουν μείνει μόνο ένας ηλεκτρολόγος και ένας θερμαστής, ο οποίος είναι απαραίτητος για την αποστείρωση» τονίζει.
Και στο Ασκληπιείο της Βούλας όμως η κατάσταση με τα χειρουργεία δεν είναι καλή. Ελλείψει υλικών, από τη Δευτέρα αντιμετωπίζονται χειρουργικά μόνο τα επείγοντα και όχι τα χρόνια περιστατικά.
Μέσα στον χρόνο οι πρώτες προσλήψεις


Προς το φθινόπωρο υπολογίζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι θα γίνουν οι περίπου 1.000 πρώτες προσλήψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, ύστερα από έξι χρόνια.

«Εχουμε κάνει αναλυτικές συνεννοήσεις με το ΑΣΕΠ. Η προσπάθεια που κάνουμε είναι να γίνουν οι πρώτες προσλήψεις μέσα στο τρέχον έτος, και συγκεκριμένα προς το φθινόπωρο»
λέει στο «Βήμα» ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός. Οπως αναφέρει, θα υπάρξουν αρκετές αιτήσεις. Θα γίνουν αξιολόγηση και μοριοδότηση των υποψηφίων και κατ’ αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί μια «δεξαμενή» για την κάλυψη μόνιμων θέσεων προσωπικού στο σύστημα.
Εκτός από τους περίπου 1.000 μόνιμους εργαζομένους, θα προκηρυχθούν μέσα στο έτος περισσότερες από 2.000 θέσεις επικουρικού προσωπικού, εκ των οποίων οι 600 θα είναι νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, 620 γιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης και άλλων 800 γιατρών για τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας (για τις τελευταίες αναμένεται η τελική έγκριση από τα συναρμόδια υπουργεία).
Παράλληλα, σε συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση για την ιατρική κάλυψη των αγροτικών, νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών από γιατρούς που κάνουν τη στρατιωτική τους θητεία.


Συνεχείς συνταξιοδοτήσεις και μηδενικές προσλήψεις
«Μεγάλος ασθενής» η ψυχιατρική φροντίδα

Την περασμένη Κυριακή ένας φόνος αναστάτωσε την περιοχή του Χαϊδαρίου. Ψυχικώς πάσχων, ο οποίος νοσηλευόταν «δεμένος» λόγω της βαρύτητας της πάθησής του στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Δαφνί), κατάφερε να λυθεί στις 4 τα ξημερώματα και να αφαιρέσει τη ζωή άλλου ασθενούς ο οποίος κοιμόταν στον ίδιο θάλαμο. Την ώρα εκείνη στην πτέρυγα βρίσκονταν δύο νοσηλεύτριες, οι οποίες είχαν υπό την εποπτεία τους περί τους 30 ασθενείς.
Οκτώ μήνες νωρίτερα ένα άλλο τραγικό συμβάν είχε συνταράξει την ελληνική κοινωνία. Ενας νοσηλευτής είχε χάσει τη ζωή του έπειτα από επεισόδιο μεταξύ δύο τροφίμων στον Ξενώνα Εφήβων «Σπίτι» στην Παλλήνη.
Τα δύο περιστατικά φέρνουν με τον πιο τραγικό τρόπο στην επιφάνεια το πρόβλημα της ψυχιατρικής περίθαλψης στην Ελλάδα. Η εξαγγελθείσα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ψυχιατρική μεταρρύθμιση προς την κατεύθυνση του κλεισίματος των τριών εναπομεινάντων ψυχιατρείων («Δαφνί», «Δρομοκαΐτειο» και Ψυχιατρικό Θεσσαλονίκης) «παγώνει». Αλλωστε ως τώρα δεν έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με τον ψυχίατρο – ψυχαναλυτή, καθηγητή Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Στέλιο Στυλιανίδη, η Ελλάδα βρίσκεται στη 12η θέση από 29 χώρες στον ρυθμό ανάπτυξης ψυχιατρικών κλινών σε κοινοτικό πλαίσιο (στην κατηγορία αυτή την πρώτη θέση κατέχει η Ρουμανία) και 7η στη μείωση των κλινών στα ψυχιατρεία (την πρώτη θέση κατέχει η Μάλτα).
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει αποφασίσει να μην κλείσει τα ψυχιατρεία μέσα στο 2015. Το προσεχές έτος θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση του συμφώνου Λυκουρέντζου – Αντορ για την υλοποίηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, χωρίς όμως αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα λειτουργούν στο μεσοδιάστημα τα ψυχιατρικά νοσοκομεία, οι ξενώνες, τα οικοτροφεία και τα προστατευόμενα διαμερίσματα.
Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) κ. Μιχάλης Γιαννάκος, την τελευταία οκταετία τα ψυχιατρικά νοσοκομεία λειτουργούν με μηδενικές προσλήψεις και συνεχείς συνταξιοδοτήσεις προσωπικού.
Την ίδια περίοδο αυξήθηκαν κατά 200% οι εισαγωγές οξέων περιστατικών. Στο Δρομοκαΐτειο προ κρίσης γίνονταν 1.000 εισαγωγές οξέων περιστατικών ετησίως. Σήμερα γίνονται 3.000 εισαγωγές, εκ των οποίων οι έξι στις δέκα είναι με εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ