Εξόφληση των μη εξυπηρετούμενων ενυπόθηκων αγροτικών δανείων με ρύθμιση σε 5 έως 10 χρόνια, με επιτόκιο 5%, προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που τέθηκε σήμερα, Τετάρτη 30.1.2013, σε δημόσια διαβούλευση. Ως εγγύηση στη σύμβαση του δάνειου η τράπεζα μπορεί να απαιτεί το δικαίωμα εκμίσθωσης του ακινήτου για τρία χρόνια και την εκχώρηση του μισθώματος σε αυτή μέχρι την ολοσχερή εξόφληση του δανείου.

Επιπλέον, στο νομοσχέδιο με τίτλο «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στους τομείς της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων και των ζωοτροφών, της υγείας και προστασίας των ζώων ως και της διαχείρισης των ζωικών υποπροϊόντων και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» προβλέπονται επιπλέον διευκολύνσεις για την εξόφληση ενυπόθηκων δανείων.

Έτσι όταν το ποσό που οφείλει ο αγρότης στην τράπεζα με τους τόκους έχει ξεπεράσει το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου, τότε το χρέος του θα περιορίζεται στο διπλάσιο του κεφαλαίου. Στην περίπτωση όμως κατά την οποία το ποσό που οφείλει στην τράπεζα δεν έχει ξεπεράσει το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου που δανείστηκε, τότε θα καταβάλλει μόνο το 120%.
Για τρόφιμα και ζωοτροφές
Το νομοσχέδιο προτείνει επίσης αναμόρφωση του συστήματος επιβολής μέτρων και κυρώσεων σε εταιρείες και καταστήματα που σχετίζονται με τρόφιμα και ζωοτροφές.
Ειδικότερα, η άρνηση ή η παρακώλυση του ελέγχου και η μη παροχή ή η παροχή ψευδών, ελλιπών ή ανακριβών πληροφοριών και στοιχείων επισείει πρόστιμο έως και 30.000 ευρώ.
Για τη μη συμμόρφωση, η οποία ενέχει σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία ή προκαλεί βλάβη στην υγεία των καταναλωτών μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως και 500.000 ευρώ.
Για την παραγωγή, διακίνηση και διάθεση μη ασφαλών τροφίμων το πρόστιμο μπορεί να κυμανθεί από 500 έως και 60.000 ευρώ, ενώ για την παραγωγή και διάθεση νοθευμένων τροφίμων από 500 έως και 20.000 ευρώ.
Για την εισαγωγή και διακίνηση ζωοτροφών που δεν πληρούν τις απαιτήσεις ασφαλείας, για τις επιχειρήσεις που δεν εφαρμόζουν τη διαδικασία απόσυρσης και σε όποιον υπεύθυνο επιχείρησης ζωοτροφών αρνηθεί, εμποδίσει τον έλεγχο ή συγκαλύψει τον κίνδυνο το πρόστιμο μπορεί να φτάσει τα 100.000 ευρώ.
Η άσκηση ένστασης επανεξέτασης δεν επιτρέπεται αν η ποσότητα των κατασχεθέντων είναι ίση ή μικρότερη των 25 κιλών για τα τρόφιμα ή των 5.000 κιλών για τις ζωοτροφές.
Για διασπορά νοσήματος
Επίσης, στο νομοσχέδιο προβλέπονται και ποινικές κυρώσεις. Σε όποιον ευθύνεται για διασπορά νοσήματος λόγω διασποράς παθογόνου παράγοντα με δόλο ή λόγω παράλειψης έγκαιρης δήλωσης νοσήματος στις αρμόδιες αρχές ή λόγω μη συμμόρφωσης προς τις αποφάσεις των αρμόδιων αρχών, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον δώδεκα μηνών. Αντίστοιχες ποινές επιβάλλονται και για άλλες παραβάσεις.

Διαβάστε εδώ το νομοσχέδιο.