Κατακλυσμιαίες οι τελευταίες μέρες και οι επερχόμενες βεβαίως. Οι εξελίξεις τρέχουν, οι θέσεις αλλάζουν και οι τοποθετήσεις επίσης. Ολα και όλοι μοιάζουν να τίθενται στη διάθεση των γεγονότων. Και τα γεγονότα συνήθως είναι αμείλικτα και ξεροκέφαλα, όπως έλεγαν οι παλαιότεροι. Το απόγευμα της Παρασκευής, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, είχε στην κυριολεξία χαθεί η μπάλα. Ο παράταιρος συνεταιρισμός Τσίπρα – Καμμένου φαινόταν να πνέει τα λοίσθια και αναζητούνταν εναγωνίως «πρόθυμοι» αντικαταστάτες των προς αποχώρηση «ανελιστών» βουλευτών. Περίσσευαν έτσι τα παζάρια και οι παρασκηνιακές αναζητήσεις της τελευταίας ώρας. Υπό αυτές τις συνθήκες, θα ήταν παρακινδυνευμένες οι όποιες προβλέψεις των εξελίξεων.

nnn

Αντί αυτών, θα αρκεστώ στην οξυδερκή περιγραφή του Ευάγγελου Βενιζέλου στον «Φιλελεύθερο», ο οποίος απέδωσε την πολιτική κατάσταση της χώρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είπε χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση ρευστοποιεί το πολιτικό σκηνικό, με οργανωμένη άγρα βουλευτών άλλων κομμάτων και με κανιβαλισμό του ΣΥΡΙΖΑ επί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ. Η παρούσα Βουλή έχει εισέλθει στο τελικό της στάδιο μέσα σε συνθήκες παρακμής που θυμίζουν τη δεκαετία του ’60». Για να προσθέσει ότι Τσίπρας και Καμμένος αλληλοεκβιάζονται και να συμπληρώσει αμέσως μετά ότι «ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να συγκροτήσει νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία με πολιτικά ρετάλια, προϊόν μιας βάναυσης αρχαϊκής επιχείρησης αποστασίας». Κατά τον κ. Βενιζέλο, στην παρούσα φάση «καταστρατηγούνται όλοι οι συνταγματικοί κανόνες του κοινοβουλευτικού συστήματος και ευτελίζεται η λειτουργία της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας». Και όλο αυτό εξαιτίας της επικράτησης ενός ιδιότυπου πολιτικού τυχοδιωκτισμού από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα.

nnn

Είχε προειδοποιηθεί εγκαίρως ο Πρωθυπουργός για την τύχη της ανάρμοστης και αταίριαστης σχέσης που ανέπτυξε, πέρα από κάθε λογική, με τον κ. Καμμένο, αλλά την προτίμησε αντί όποιας άλλης. Και τώρα υφίσταται τις συνέπειές της. Και ας μη διατηρούνται αυταπάτες. Η ανάρμοστη σχέση, ακόμη κι αν ο Πάνος Καμμένος κάνει την τούμπα της τελευταίας στιγμής, έχει τελειώσει, δεν αντέχει άλλο, και το γνωρίζουν άπαντες, ένθεν – κακείθεν.

Ελπίζει
στα… ορφανά

Υπό την πίεση λοιπόν των επερχόμενων γεγονότων, παλεύει να συγκροτήσει νέο σχήμα συνεργασίας, επισημοποιώντας εν μέσω θυέλλης την περιλάλητη σοσιαλδημοκρατική στροφή. Για τον σκοπό αυτόν έχει οργανωθεί, για σήμερα Κυριακή, εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, όπου σε δύο τραπέζια θα αναπτυχθούν τα επιχειρήματα και οι προοπτικές του εγχειρήματος. Στο πρώτο τραπέζι θα συμμετέχουν οι Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μαραντζίδης, Κωστής Παπαϊωάννου και Μιχάλης Σταθόπουλος και στο δεύτερο οι Σωτήρης Βαλντέν – παλαιό στέλεχος της ανανεωτικής Αριστεράς που ακούγεται ότι θα αναλάβει τη χηρεύουσα θέση του υπουργού Εξωτερικών -, Σπύρος Δανέλλης, Δημήτρης Παπαδημούλης, Νίκος Μπίστης και Γιάννης Ραγκούσης. Την όλη εκδήλωση οργανώνουν οι Αννα Αναγνωστοπούλου, Ηλίας Νικολακόπουλος, Παναγιώτης Παναγιώτου, Αννα Παπαδημητρίου και Μιχάλης Σαμπατακάκης. Δεν μπορώ να γνωρίζω το αποτέλεσμά της, αλλά η σύνθεση προδίδει συγκεκριμένες διαθέσεις. Στου εκσυγχρονισμού τα ορφανά, στους συνεργάτες του Σημίτη που οικτίρει προσβλέπει ο κ. Τσίπρας… Μόνο που άργησε πολύ και οι περισσότεροι έχουν ήδη στραφεί προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατά μία εκδοχή πάντως ο κ. Τσίπρας θέλει να κατέλθει στις εθνικές εκλογές με σχήμα που θα φέρει τον τίτλο «ΣΥΡΙΖΑ – Δημοκρατικές δυνάμεις» κατά τα πρότυπα του «ΠαΣοΚ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις» των δημοτικών εκλογών του 1986.

Ψήφο στον Παυλόπουλο

Οπως και να ‘χει πάντως, οι επόμενες μέρες προβλέπονται θυελλώδεις. Ο,τι δεν είδαμε τέσσερα χρόνια, θα τα δούμε μαζεμένα σε τέσσερις μέρες. Αλλά, είπαμε, ας αποφύγουμε τις προγνώσεις και ας περιοριστούμε στα μικρά και στα χαριτωμένα, όπως επιβάλλει και ο χαρακτήρας της στήλης. Επ’ ευκαιρία λοιπόν, μην ξεχάσω ότι μέσα στον χαμό, ο Πρωθυπουργός «ευλόγησε» μια δεύτερη θητεία του κ. Πρ. Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Στην τελευταία του συνέντευξη, αφού εκθείασε τη στάση του, δήλωσε ευθέως ότι θα τον προτείνει ξανά. Και μαζί του έσπευσαν να συναινέσουν η Κατερίνα Παπακώστα και η Ολγα Κεφαλογιάνη. Από μια άποψη η συγκεκριμένη πρόταση ασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα, καθώς τυχόν αποδοχή της από τη Νέα Δημοκρατία αποκλείει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στις αρχές του 2020. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης δεν τοποθετήθηκε ακόμη. Και το επισημαίνουμε γιατί απλούστατα ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο μόνος που δεν υποστήριξε την πρώτη υποψηφιότητα Παυλόπουλου, και μάλιστα εξήγησε δημόσια τους λόγους.

Οι υποδείξεις της Μέρκελ

Σε αυτό το ελληνικό πολιτικό χάος μάς ήλθε και η Ανγκελα Μέρκελ εξάπτοντας τα πάθη και τη φαντασία των πολιτικολογούντων. Η αλήθεια είναι όχι αδίκως. Η κυρία Μέρκελ εκθείασε τη συμφωνία των Πρεσπών. Προσέφερε στήριξη και αμέριστη συμπαράσταση στον Πρωθυπουργό και σχεδόν υπέδειξε στον κ. Μητσοτάκη να συμπεριφερθεί αναλόγως. Επιπλέον, αρνήθηκε, όπως όφειλε, τη συσχέτιση της συμφωνίας των Πρεσπών με τις συντάξεις, προσθέτοντας επιχειρήματα και εντυπώσεις στην κυβερνητική πλευρά. Η παρέμβασή της εκρίθη άκομψη και είναι ακριβές πως ενόχλησε τον ομοϊδεάτη της Κυριάκο Μητσοτάκη. Τώρα δεν γνωρίζω αν θα επηρεαστούν οι παραδοσιακά καλές σχέσεις του κ. Μητσοτάκη με τους γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες, αλλά σίγουρα θα υπάρξει περίοδος ψυχρότητας.

Μπουγιαμπέσα με θέα

Κατά τα λοιπά, η γερμανίδα καγκελάριος κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα ζήτησε ψαράκι με θέα τη θάλασσα. Ετσι επελέγη, μάλλον από τη γερμανική πρεσβεία, να γίνει το δείπνο της Πέμπτης στου Προφήτη Ηλία τα σοκάκια, ή καλύτερα στην άκρη τους, στην ψαροταβέρνα «Πανόραμα», η οποία διαθέτει όντως εντυπωσιακή θέα. Από τα παράθυρά της απλώνεται μπροστά στα μάτια των θαμώνων της ολόκληρος ο φαληρικός όρμος και η ακτογραμμή μέχρι τη Γλυφάδα. Περιττό να πούμε ότι τόσο η κυρία Μέρκελ και ο σύζυγός της όσο και το ζεύγος Τσίπρα απήλαυσαν τη γευστικότατη μπουγιαμπέσα. Κατά τα λοιπά, η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε στις εμπειρίες της από την Ανατολική Γερμανία, εξέφρασε την αγάπη της στον Μίκη Θεοδωράκη και ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να ενημερωθεί για το εύρος των αντιδράσεων εναντίον της το 2012, στις οποίες συμμετείχε και ο κ. Τσίπρας. Και εκείνος ανταποκρίθηκε βεβαίως. Είναι άλλωστε μετρ της μετάλλαξης, της τούμπας και της κωλοτούμπας.

Η συζήτηση με τους επιχειρηματίες

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε το γεύμα της Παρασκευής που παρέθεσε η γερμανική πρεσβεία στην κυρία Μέρκελ και σε έλληνες επιχειρηματίες. Προσκεκλημένοι ήταν οι Βαγγέλης Μυτιληναίος, Μιχάλης Τσαμάζ (του ΟΤΕ) , Ευτύχης Βασιλάκης της αεροπορικής Aegean, Νίκος Καραμούζης της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και η κυρία Μελίνα Τραυλού της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, πλοία της οποίας ειδικεύονται στη μεταφορά αυτοκινήτων.

Στο γεύμα ετέθη από την πλευρά των επιχειρηματιών το ζήτημα των επενδύσεων και της καχεκτικής ανάπτυξης και ιδιαιτέρως το μέγα ζήτημα της υψηλής φορολογίας που συνιστά ισχυρό αντικίνητρο. Η γερμανίδα καγκελάριος φέρεται ότι παραδέχθηκε το πρόβλημα, αλλά επισήμανε την ανάγκη να μη διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα, ιδιαιτέρως στην παρούσα ευαίσθητη περίοδο, καθώς δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη η εμπιστοσύνη. Επιπλέον μίλησε στους έλληνες επιχειρηματίες για την ανάγκη δημιουργίας ευρωστρατού και εφαρμογής πολιτικών ικανών να αντιμετωπίσουν τον εντεινόμενο ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

***

Η Εθνική Τράπεζα είναι, κατά κοινή ομολογία, συνδεδεμένη με τις ιστορικές καμπές της χώρας. Το 1928 παραχώρησε το εκδοτικό προνόμιο για την ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος, συμμετέχοντας στην επιχείρηση εκσυγχρονισμού της χώρας. Το 1952 απορρόφησε την Τράπεζα Αθηνών και κατέστη μοχλός της μεταπολεμικής ανασυγκρότησης. Σήμερα, στο μεταίχμιο της κρίσης ή καλύτερα στην αυγή της ανάκαμψης, καλείται και πάλι να πρωταγωνιστήσει. Κατά ευτυχή συγκυρία, της Εθνικής Τράπεζας ηγείται μια προσωπικότητα με ιστορικές ρίζες. Ο τεχνοκράτης, κατά τ’ άλλα, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Παύλος Μυλωνάς είναι γιος του ακαδημαϊκού Κώστα Μυλωνά και εγγονός του Κωνσταντίνου Τσάτσου και της Ιωάννας Σεφεριάδη, αδελφής του νομπελίστα ποιητή. Η πρόκληση γι’ αυτόν είναι μεγάλη και η ευκαιρία ανάδειξης ενός νέου εθνικού οικονομικού σχεδίου ακόμη μεγαλύτερη