Συκοφαντία, το θανάσιμο υπερόπλο των αχρείων

Συκοφαντία, το θανάσιμο υπερόπλο των αχρείων | tovima.gr
Η συκοφαντία υπήρξε ανέκαθεν ένας θανάσιμος τρόπος εξόντωσης ανταγωνιστών και πολιτικών αντιπάλων. Είναι εύκολος και ακίνδυνος για τον συκοφάντη αν εκτοξεύεται με μια ανώνυμη επιστολή, όταν η δημοσιότητά της γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τη σκανδαλοθηρική δημοσιογραφία και το ακαταμάχητο πια Διαδίκτυο. Το θανατηφόρο αυτό εύκολο όπλο κακόβουλων και αδίστακτων συνανθρώπων μας σκιαγραφείται κατά τον πιο πειστικό τρόπο από την ακόλουθη ιστορία:
Κάποτε, ένας αμαρτωλός που διαισθανόταν ότι πλησιάζει η ώρα της μεγάλης απολογίας του, επισκέφθηκε έναν ιερομόναχο και του ζήτησε να τον εξομολογήσει:
l Εκλεβα, πάτερ μου (άρχισε δειλά ο αμαρτωλός). – Είναι αμαρτήματα το δίχως άλλο αυτές οι πράξεις σου, τέκνον μου. Αλλά αν ειλικρινά μετανοήσεις και επιστρέψεις τα κλοπιμαία, ο Θεός είμαι βέβαιος ότι θα σε συγχωρήσει.
l Εμοίχευα επίσης, σεβάσμιε γέροντα (συνέχισε ο αμαρτωλός). – Ούτε και αυτές οι πράξεις σου είναι θεάρεστες. Ο πλάστης μας όμως γνωρίζει τις αδυναμίες της ανθρώπινης σάρκας και συγχωρεί.
l Εκανα και φόνο (ψέλλισε με συντριβή ο αμαρτωλός). – Μεγάλο αμάρτημα, αλλά ο μεγάθυμος Θεός δεν αποκλείει από το έλεός του τους ειλικρινά μετανοούντες.
l Δόξα να ‘χει ο Πανάγαθος, αναστέναξε ο αμαρτωλός με ανακούφιση και εσιώπησε.
l Τέλειωσες ό,τι είχες να εξομολογηθείς τέκνον μου; – Ναι… Μάλλον… Να, συκοφαντούσα. Συκοφαντούσα τους ανταγωνιστές μου, εκείνους που δεν μπορούσα να εξουδετερώσω με άλλον τρόπο. Μετά όμως τα τόσο μεγάλα αμαρτήματα που σου εξομολογήθηκα, πάτερ μου, και για τα οποία μου έδωσες ελπίδες για σωτηρία της ψυχής μου, τούτο το τελευταίο υποθέτω ότι δεν μετράει και πολύ στην οργή του Θεού.
– Πλανάσαι πλάνην οικτράν! Η συκοφαντία είναι πολύ μεγάλο αμάρτημα.
l Μα είμαι πρόθυμος να επανορθώσω (είπε ξαφνιασμένος ο αμαρτωλός). – Για να δούμε! Σύρε σφάξε ένα κοτόπουλο. Πήγαινε στον Λυκαβηττό και μάδησέ το στους πέντε ανέμους. Μετά μάζεψε όλα τα σκόρπια πούπουλα και φέρ’ τα μου. Αν κατορθώσεις να μη σου ξεφύγει ούτε ένα, τότε θα ικετεύσω τον Θεό να σε συγχωρήσει, κατέληξε ο εξομολόγος.
l Μα αυτό που μου ζητάς είναι αδύνατο, πάτερ μου! (παρατήρησε καταπτοημένος ο αμαρτωλός). – Οσο δύσκολο είναι να μαζέψεις τα σκόρπια φτερά, άλλο τόσο δύσκολο είναι και να μαζέψεις τις συκοφαντίες στις οποίες επιδόθηκες κατά αθώων συνανθρώπων σου, δυστυχισμένε (απάντησε ο ιερέας).
Ζούμε ήδη σήμερα, σε διαρκώς αυξανόμενη ένταση και χωρίς όρια, την προσφυγή στο θανάσιμο όπλο της συκοφαντίας, η οποία λειτουργεί όπως οι απελευθερωμένοι άνεμοι από τον ασκό του Αιόλου και τα δεινά που ξεχύθηκαν από το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας. Είναι αδύνατον να συμμαζευτούν και αφήνουν ανεπανόρθωτα στίγματα στην υπόληψη των συκοφαντηθέντων, των οποίων καταστρέφεται ανεπανόρθωτα η υπόληψη, το κύρος, η αξιοπιστία, η καριέρα, ακόμα και η ομαλή ζωή.
Δυστυχώς η προεκλογική μάχη φαίνεται ότι θα δοθεί από κάποιους με κύριο όπλο τη συκοφαντία. Και όποιος αντέξει, αλλά με ανεπανόρθωτη βλάβη στην κοινωνική συνοχή και στην ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος. Η ευθύνη του σιωπώντος Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μεγάλη. Ας στηλιτεύσει αμέσως και δυνατά αυτή την αντιδημοκρατική εκτροπή.
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk