ΣΕΜΝΑ

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Εθελούσιες
στον ορίζοντα
Μετά την άρση της αναστολής των συμβάσεων όλες οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται από την ΠΝΠ να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας για 45 ακόμα ημέρες ή να κάνουν χρήση της δυνατότητας της προσωρινής εκ περιτροπής απασχόλησης για έως το 50% του προσωπικού.
Πουθενά όμως δεν προβλέπεται ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου, κάτι που μαθαίνουμε ότι σκέφτεται πολύ σοβαρά μεγάλη εταιρεία τηλεπικοινωνιών που θέλει να συνεχίσει ακάθεκτη το πρόγραμμα μείωσης και ανανέωσης προσωπικού κατά 600-700 άτομα έως το τέλος του χρόνου.
Ας περιμένουμε τις ανακοινώσεις της…
Οι παράδεισοι
ας περιμένουν
«Εξυπακούεται ότι αν μια επιχείρηση έχει την έδρα της ή θυγατρικές σε κάποιον φορολογικό παράδεισο, δεν θα μπορέσει να επωφεληθεί από τα κρατικά κονδύλια». Η ραδιοφωνική δήλωση του γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ (σκίτσο) έβαλε τέλος στη δημόσια αντιπαράθεση για το αν στη βοήθεια των 110 δισ. ευρώ που έχει υποσχεθεί προσώρας η γαλλική κυβέρνηση στις πληγείσες λόγω πανδημίας επιχειρήσεις της χώρας πρέπει να συμπεριληφθούν όχι μόνο όσες εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους αλλά και όσες διατηρούν θυγατρικές εκεί – για να μεταφέρουν κέρδη και να φοροδιαφεύγουν προφανώς.
Οι τυχεροί(;) των Κέιμαν
Η Γαλλία βαδίζει στα χνάρια της Δανίας που πρώτη εξαίρεσε από την κρατική βοήθεια (100 δισ. κορόνες, περίπου 13 δισ. ευρώ) όσες επιχειρήσεις της έχουν «βάλει πόδι» στους παραδείσους. Η σχετική λίστα της Γαλλίας περιλαμβάνει 13 μικρά κράτη ή υπερπόντιες κτήσεις, όπως οι Μπαχάμες, ο Παναμάς, οι Παρθένες Νήσοι και οι Σεϋχέλλες. Η λίστα ανανεώνεται άπαξ ετησίως. Και ανανεώθηκε τον Ιανουάριο. Εκτοτε όμως η ΕΕ πρόσθεσε τα Νησιά Κέιμαν στην ευρωπαϊκή λίστα. Και το Παρίσι θα συμπεριλάβει τα Κέιμαν στη λίστα του 2021. Ετσι έξι μεγάλες γαλλικές εταιρείες φαίνεται πως τη γλιτώνουν και δεν θα εξαιρεθούν από τη βοήθεια. Πιθανότατα. Διότι η υπόθεση έχει πυροδοτήσει νέο κύκλο αντιπαραθέσεων στη γαλλική πρωτεύουσα.
Ασφαλές καταφύγιο
Μέρισμα 0,17 ευρώ ανά μετοχή ή συνολικά 19,06 εκατ. ευρώ θα μοιράσει εφέτος στους μετόχους για τη χρήση του 2019 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Μάλιστα, το ποσό αυτό θα προσαυξηθεί με το μέρισμα που αντιστοιχεί στις ίδιες μετοχές που κατέχει η εταιρεία. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής κ. Γιώργος Περιστέρης, εφέτος η συνολική καταβολή μετρητών προς τους μετόχους θα είναι αυξημένη κατά περίπου 15% σε σχέση με το 2019, χρονιά κατά την οποία είχε επίσης αυξηθεί κατά περίπου 15% σε σχέση με το 2018. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι η μόνη μετοχή από τα blue chips που καταγράφει άνοδο περίπου 12% στο έτος, υπεραποδίδοντας έναντι του συνόλου της αγοράς που υποχωρεί 32% το ίδιο διάστημα. To επενδυτικό της πρόγραμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ο κλάδος της καθαρής ενέργειας στον οποίο πρωταγωνιστεί και η τήρηση «γενναίας» μερισματικής πολιτικής έχουν καταστήσει τη μετοχή ένα ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές.
Τα σχέδια…
Το ‘χει η μοίρα τους των ελληνικών τραπεζών κάθε φορά που κάνουν μεγαλόπνοα σχέδια για αύξηση των νέων χρηματοδοτήσεων κάτι να προκύπτει και να ανατρέπονται τα πλάνα τους.
Η πρώτη στραβή έγινε το 2015, καθώς ο πολιτικός ιός, που θα μπορούσε να ονομαστεί και SYRIZANEL-15, κατά τα πρότυπα του κορωνοϊού, ανέκοψε τις θετικές τάσεις οι οποίες είχαν αρχίσει να διαμορφώνονται στα τέλη του 2014 και έκαναν τότε τους τραπεζίτες αισιόδοξους ότι θα έδιναν πάνω από 10 δισ. ευρώ νέα δάνεια. Τελικά το ζητούμενο έγινε η σωτηρία του συστήματος, καθώς εκείνο το διάστημα χάθηκαν 40 δισ. ευρώ καταθέσεων και ο κλάδος οδηγήθηκε σε νέα ανακεφαλαιοποίηση.
…και οι ανατροπές
Πέντε χρόνια μετά ένας άλλος ιός, ο COVID-19, τα κάνει όλα άνω κάτω. Πάνω που η στεγαστική πίστη άρχιζε να ανεβάζει ρυθμούς, ήλθε η ανατροπή. Ενώ η χρονιά ξεκίνησε με αύξηση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια, λόγω των ενισχυμένων προοπτικών στην κτηματαγορά και στην οικονομία γενικότερα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ύστερα από έρευνα που διεξήγαγε, προχώρησε στην εκτίμηση ότι στο β΄ τρίμηνο του 2020 τα νοικοκυριά που προγραμμάτιζαν να κάνουν αίτηση θα μαζευτούν σε μεγάλο βαθμό. Αυτό θα πει ατυχία.

