Nip/Τuck στην πανδημία
Η CΟVID-19 δεν έχει ανακόψει το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τις αισθητικές επεμβάσεις, σύμφωνα με διεθνείς μετρήσεις και σημαντικούς επιστήμονες από το εξωτερικό και την Ελλάδα. H πλαστικός χειρουργός Βίλλυ Ροδοπούλου εξηγεί τους λόγους που οι θεραπείες με σκοπό μία «βελτιωμένη» εξωτερική εμφάνιση είναι οι πρωταγωνιστές της πολύ δύσκολης εποχής μας.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Σε περιόδους οικονομικής κρίσης έχει παρατηρηθεί ότι οι πωλήσεις καλλυντικών και δη των κραγιόν εκτοξεύονται. Στην εποχή της COVID-19 και με τις μάσκες να καλύπτουν τα χείλη μας, γυναίκες αλλά και άνδρες στρέφονται στον πλαστικό χειρουργό. Το σχήμα φαντάζει απολύτως οξύμωρο, αλλά άγνωστοι αι βουλαί της περίπλοκης ανθρώπινης φύσης, που πάντα αναζητεί μηχανισμούς επιβίωσης για να αντεπεξέλθει ψυχολογικά. Σε αυτή την κρίση φαίνεται λοιπόν ότι «η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο».
Lockdown με ραντεβού στον πλαστικό χειρουργό
Η παγκόσμια αυτή τάση φαίνεται να επιβεβαιώνεται και στην Ελλάδα. «Η ομορφιά δίνει δύναμη» αναφέρει μιλώντας στο ΒΗΜΑgazino η Βίλλυ Ροδοπούλου (MD), συνιδρύτρια του «Kosmesis», κάτοχος του Ευρωπαϊκού Διπλώματος Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (FEBOPRAS). «Και ας μη βγαίνουμε έξω. Και ας έχουν περιοριστεί οι κοινωνικές μας επαφές. Ισα-ίσα, θα έλεγα ότι σε αυτή τη δύσκολη εποχή όλοι στρέψαμε το βλέμμα περισσότερο στον εαυτό μας, εσωτερικά αλλά και εξωτερικά. Κάναμε εκκαθαρίσεις και είχαμε τον χρόνο να παρατηρήσουμε καλύτερα το είδωλό μας να μας γνέφει από τον καθρέπτη» σημειώνει.
Το αμείωτο ενδιαφέρον για αισθητικές θεραπείες και επεμβάσεις είχε διαφανεί ήδη από τον περασμένο Μάιο, μετά την επαναλειτουργία των κέντρων αισθητικής και πλαστικής χειρουργικής, τα οποία παρέμειναν κλειστά στο προηγούμενο lockdown, εκείνο του Μαρτίου, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα. «Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι όταν μας δόθηκε η άδεια να επαναλειτουργήσουμε τον περασμένο Μάιο μετά το lockdown, η λίστα των ραντεβού που σχηματίστηκε ήταν τεράστια. Χειρουργεία μάλιστα πραγματοποιούνταν καθημερινά, αισθητικής αλλά και επανορθωτικής φύσεως. Φανταστείτε ότι χρειάστηκε να δημιουργήσουμε λίστες αναμονής» αναφέρει η κυρία Ροδοπούλου.
Οπως δηλώνει, το φαινόμενο αυτό δεν της προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση. «Ημουν προετοιμασμένη, θα έλεγα, γιατί είχα πρότερη εμπειρία από το καλοκαίρι του 2015. Το βράδυ που ανακοινώθηκαν τα capital controls πίστευα ότι την επόμενη ημέρα θα ακυρώνονταν όλα τα ραντεβού μου. Και όμως, διαψεύσθηκα πανηγυρικώς. Φαίνεται ότι σε εποχές αβεβαιότητας και ανασφάλειας, όταν κυριαρχεί η θλίψη, ο άνθρωπος προσπαθεί να εφεύρει τρόπους να ανεβάσει τη διάθεσή του».
Botox ως αντίδοτο στο γκρίζο
Στη διάρκεια του lockdown που διανύουμε σήμερα οι πλαστικοί χειρουργοί υποδέχονται ασθενείς κανονικά. «Ο περιορισμός αυτός δεν έχει ατονήσει καθόλου τη δραστηριότητά μας. Φυσικά όλοι οι σοβαροί επιστήμονες ακολουθούμε αυστηρότατα πρωτόκολλα λόγω της COVID-19» εξηγεί η Βίλλυ Ροδοπούλου. «Oι ασθενείς είναι κυρίως γυναίκες που θέλουν να διατηρήσουν τα αποτελέσματα που έχουν ήδη πετύχει με ενέσιμες και με μη επεμβατικές θεραπείες, ενώ την ίδια στιγμή πραγματοποιούνται και χειρουργικές επεμβάσεις, όταν φυσικά μάς επιτρέπεται από το κράτος. Σε αυτή τη δύσκολη εποχή, επιθυμείς να βλέπεις βελτιωμένο το είδωλό σου στον καθρέπτη. Λειτουργεί ως αντίδοτο σε αυτή την γκρίζα πραγματικότητα που βιώνουμε. Ξέρετε, έχει αποδειχθεί σε έρευνες ότι το μπότοξ φέρει και αντικαταθλιπτική δράση».
Πέρα από τους παλιούς κλασικούς ασθενείς, οι οποίοι γνωρίζουν καλά τις συγκεκριμένες θεραπείες, προστέθηκαν και νέοι εν μέσω πανδημίας, όπως συμβαίνει σε όλον τον κόσμο. «Πλέον οι άνθρωποι μιλούν πιο ελεύθερα για την επίσκεψή τους στον πλαστικό χειρουργό, συστήνοντάς τον, αν είναι ικανοποιημένοι, στον κοινωνικό τους κύκλο» αναφέρει η Βίλλυ Ροδοπούλου. «Σε έναν βαθμό αυτή τη τάση οφείλεται και στη δύναμη της τηλεόρασης και γενικότερα των ηλεκτρονικών μέσων. Ενας υποψήφιος ασθενής, λόγω εγκλεισμού έχει περισσότερο χρόνο να κάνει έρευνα από το σπίτι του προτού επισκεφθεί ένα ιατρείο. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχουν πολλοί πρακτικοί λόγοι για τους οποίους η περίοδος της καραντίνας αναδεικνύεται ως ιδανική για την πραγματοποίηση θεραπειών και επεμβάσεων» αναφέρει.
Ως πρώτη αιτία δίνει την άνθηση της τηλεργασίας. «Μετά από μια επέμβαση μπορείς πολύ εύκολα να αναρρώσεις στο σπίτι σου, χωρίς να χρειαστεί να ζητήσεις άδεια από τη δουλειά σου. Επιπλέον, η χειρουργική μάσκα που όλοι έτσι και αλλιώς υποχρεωτικά φοράμε, αποδεικνύεται ένας ακόμη σύμμαχος, κρύβοντας, για παράδειγμα, τις τομές από ένα χειρουργείο face lift».
Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχει και μία ακόμη παράμετρος. «Ο εγκλεισμός μας στο σπίτι έχει περιορίσει τα υπόλοιπα έξοδα. Ετσι, πολύ πιο εύκολα σκέφτεται κάποιος να επενδύσει τις οικονομίες που έχει συγκεντρώσει αυτό το διάστημα στον εαυτό του. Μάλιστα, δεν σας κρύβω ότι στο πρώτο lockdown υπήρξαν και ασθενείς που μας ζητούσαν να παρανομήσουμε και να ανοίξουμε το ιατρείο μας προσφέροντάς τους κάποια θεραπεία. Τέτοια ήταν η ανάγκη των ανθρώπων για περιποίηση του εαυτού τους. Δυστυχώς, υπήρξαν άλλοι συνάδελφοι που παράνομα το έπραξαν».
The Ζοοm effect
H στροφή, όμως, προς τις αισθητικές θεραπείες και επεμβάσεις μπορεί να οφείλεται και σε μία ακόμη αιτία: στην εισβολή του Ζoom στη ζωή μας. Πρόκειται ίσως για το πιο δημοφιλές πρόγραμμα που ανέδειξε η εποχή της COVID-19, το οποίο διευκολύνει την τηλεργασία, επιτρέποντας βιοντεοδιασκέψεις, αντικαθιστώντας ουσιαστικά τη διά ζώσης επαφή στην αίθουσα συσκέψεων. Πολλοί λοιπόν συνέρρευσαν σε ιατρεία πλαστικών χειρουργών, όντες δυσαρεστημένοι με την εικόνα που παρουσίαζαν στο «παραθυράκι» του Ζοοm. «Σίγουρα η εικόνα που παρουσίαζαν στο Ζοοm διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο σε πολλές επισκέψεις ασθενών» επιβεβαιώνει και η πλαστικός χειρουργός. «Είναι ενδεικτικό, μάλιστα, ότι το άνω τριτημόριο του προσώπου, το σημείο αυτό που δεν καλύπτεται και από τη μάσκα, είχε την τιμητική του. Εγιναν πολλές ενέσιμες θεραπείες, ενώ ειδικά στην προηγούμενη καραντίνα του Μαρτίου, μόλις το ιατρείο επαναλειτούργησε, η πιο περιζήτητη από τις μη επεμβατικές θεραπείες ήταν και η 3D κρυολιπόλυση. Τότε το καλοκαίρι ήταν προ των πυλών και με την καθιστική ζωή και τα κλειστά γυμναστήρια πολλοί είδαν το σώμα τους να χαλάει. Φυσικά πραγματοποιήθηκαν και χειρουργικές επεμβάσεις. Πολλοί προχώρησαν σε βλεφαροπλαστική, lifting προσώπου, ρινοπλαστική, ενώ στο σώμα κυριάρχησαν οι επεμβάσεις αυξητικής στήθους, η κοιλιοπλαστική, αλλά και οι χειρουργικές επεμβάσεις λιποαναρρόφησης. Για πρώτη φορά, μάλιστα, λόγω Ζοοm, πολλές γυναίκες εστίασαν και στην περιοχή του λαιμού, ένα σημείο που αρκετές φορές λανθασμένα παραμελείται σε σχέση με το πρόσωπο, μαρτυρώντας τελικά τα σημάδια του χρόνου».
Νέα αισθητικά πρότυπα
Ενα σημαντικό ακόμη ερώτημα που αναδύεται είναι το κατά πόσο αυτή η βίαιη ανατροπή της ζωής μας με την CΟVID-19, η οποία σε έναν βαθμό οδήγησε σε επαναπροσδιορισμό των αξιών μας, ώθησε τους ανθρώπους που επισκέπτονται ένα κέντρο αισθητικής και πλαστικής χειρουργικής να επιζητούν ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα, μακριά από υπερβολές. «Ισως δεν είμαι η κατάλληλη να σας απαντήσω, γιατί το φυσικό αποτέλεσμα είναι έτσι και αλλιώς ο ακρογωνιαίος λίθος της φιλοσοφίας μου» απαντά η Βίλλυ Ροδοπούλου. «Αν οι ασθενείς δεν επιθυμούν φυσικό αποτέλεσμα, δεν έρχονται σε εμένα. Από εκεί και πέρα, θέλω να πιστεύω ότι τα αισθητικά πρότυπα συνεχώς ανεβαίνουν. Υπερμεγέθη στήθη όπως της Πάμελα Αντερσον τη δεκαετία του ’90 ή πιο πρόσφατα trends όπως αυτό της Κιμ Καρντάσιαν με τους υπερβολικά τονισμένους γλουτούς και τα ζυγωματικά ξεκίνησαν από τις ΗΠΑ και σήμερα βρίσκονται σε αποδρομή. Πλέον, η πλαστική χειρουργική έχει τα μέσα, τις τεχνικές αλλά και τα υλικά ώστε να μην παραμορφώνει ανθρώπους. Και ελπίζω σε αυτόν τον δρόμο του μέτρου να συνεχίσουν οι πάντες».

