• Αναζήτηση
 • Δύσκολες ώρες για την Thomas Cook

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Δύσκολες ώρες περνά η παλαιότερη ταξιδιωτική εταιρεία στον κόσμο, η Thomas Cook, που δραστηριοποιείται έντονα και στην Ελλάδα ανακινώντας μάλιστα πρόσφατα τη δημιουργία δέκα νέων ξενοδοχείων Cook’s Club για τη σεζόν του 2019, ενώ έχει υπογράψει και συμφωνίες χρηματοδότησης και με ελληνικές τράπεζες.

  Οι μετοχές της εταιρείας, που λειτουργεί 177 χρόνια, υποχώρησαν σχεδόν κατά 60% σε μόλις 7 συνεδριάσεις και συνολικά κατά 86% από τον Μάιο καθώς την περασμένη Τρίτη βρέθηκαν σε χαμηλό εξαετίας, προτού ανακάμψουν σημειώνοντας ράλι εν μέσω αύξησης των προσδοκιών ότι τελικά δεν θα χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω της έκδοσης νέων μετοχών. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η Thomas Cook θα χρειαστεί τελικά νέα κεφάλαια, ενώ άλλοι διαφωνούν παρέχοντας στήριξη στη μετοχή. «Το βασικό σενάριο φέρει την Thomas Cook να αποφεύγει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου»  ανέφερε η Jefferies.

  Την ίδια ώρα ωστόσο η τιμή του εταιρικού ομολόγου διολισθαίνει στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των χωρών, εξαιτίας της υποβάθμισης από τη Moody’s κατά μία βαθμίδα σε «Β2». Τα ομόλογά της έχουν καταρρεύσει και το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας σκαρφάλωσε σε ιστορικό υψηλό, καθώς βαθαίνουν οι ανησυχίες για τον δανεισμό της μετά και τη δεύτερη προειδοποίηση για την πορεία της κερδοφορίας της και την αναστολή της διανομής μερίσματος. Η κεφαλαιοποίησή της υποχώρησε σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το ύψος των χρεών της που φθάνουν τα 389 εκατ. στερλίνες. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1841, αναθεώρησε πριν από μερικές ημέρες καθοδικά τις προβλέψεις της για τα κέρδη και ανέστειλε το μέρισμα, επικαλούμενη τις συνέπειες του καλοκαιρινού καύσωνα στη Βόρεια Ευρώπη που απέτρεψε πολύ κόσμο από το να ταξιδέψει στο εξωτερικό.

  Τα πενταετή συμβόλαια αντιστάθμισης κινδύνου (credit default swaps) σκαρφάλωσαν στις αρχές της εβδομάδας πάνω από τις 1.000 μονάδες βάσης υπονοώντας πιθανότητες 60% για αθέτηση πληρωμών, ανέφεραν trader της αγοράς. Στην αγορά αναφερόταν πως η εταιρεία ενδεχομένως να χρειαστεί να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια, ενώ οι μετοχές έχουν να αντιμετωπίσουν και την αβεβαιότητα που προκαλεί η πορεία του Brexit. Υπενθυμίζεται ότι η Thomas Cook ανακοίνωσε απώλειες ύψους 163 εκατομμυρίων στερλινών για το οικονομικό έτος 2018, που έκλεισε στις 30 Σεπτεμβρίου, το οποίο ο διευθύνων σύμβουλος Peter Fankhauser περιέγραψε ως «απογοητευτικό έτος».

  Οικονομία
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Χρυσές διαδρομές στη Βηρυτό Οι ολόχρυσες, κεντημένες με περίτεχνα αστέρια κορδέλες στροβιλίζονται γύρω από το private jet. Το μεγάλο σιδερένιο πουλί με τις... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk