Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η διπλωματική λύση παραμένει απομακρυσμένη και ο πόλεμος συνεχίζεται ως ένας «πόλεμος μέτρων και όχι χιλιομέτρων». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ουκρανικός και ο ρωσικός στρατός πολεμούν σκληρά εδώ και μήνες για να ανακαταλάβουν ή να προελάσουν σε λίγα μέτρα γης και ότι η κατάσταση παραμένει πολύ ρευστή στην πρώτη γραμμή.

Οι Ουκρανοί ζητούν πιεστικά όπλα για να αντιμετωπίσουν τον πολυπληθέστερο ρωσικό στρατό, αλλά ακόμα και τα δυτικά άρματα μάχης που έχουν ήδη δρομολογηθεί για αποστολή στην Ουκρανία θα αργήσουν να γίνουν λειτουργικά στο μέτωπο. Η Δύση όμως κατάφερε να διατηρήσει την ενότητά της όσον αφορά την Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι το Κρεμλίνο «πόνταρε» στο αντίθετο από την αρχή του πολέμου, ενώ το ΝΑΤΟ ενισχύθηκε και μάλιστα θα διευρυνθεί. Το ερώτημα είναι πλέον αν η Δύση θα δώσει πολεμικά αεροσκάφη στο Κίεβο και αν θα διατηρήσει την αποφασιστικότητά της στην παροχή χρηματικής και άλλης βοήθειας προς τους Ουκρανούς.

Η Ρωσία, που έχει σχεδόν εξαντλήσει τους 300.000 εφέδρους τους οποίους συγκέντρωσε στην πρώτη μερική επιστράτευση, ετοιμάζεται για νέα κλήση εφέδρων στα όπλα. Η ρωσική πολεμική αεροπορία αποδείχθηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων στον έναν χρόνο του πολέμου, κυρίως λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στα ανταλλακτικά. Ο ρωσικός στρατός βασίζεται πλέον κυρίως στην αποστολή μεγάλου αριθμού στρατιωτών στο μέτωπο για να κάμψουν την αντίσταση των Ουκρανών και, όταν αυτοί αποτυγχάνουν, αναλαμβάνει η Ομάδα Βάγκνερ, η οποία όμως υπολογίζεται ότι έχει χάσει το 50% των μαχητών της.

Παράλληλα, διαπιστώνεται ότι η ρωσική οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική απ’ όσο αναμενόταν, αν και εκφράζονται ερωτήματα για το πόσο ακόμη μπορεί να αντέξει, όπως εκφράζονται ερωτήματα και για το κατά πόσο θα καταφέρει να διατηρήσει ο ρωσικός στρατός το ηθικό του, επειδή οι απώλειες είναι μεγάλες. Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας υπολογίζει ότι οι ρώσοι στρατιώτες που έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία φθάνουν τις 60.000, όμως σύμφωνα με άλλες πηγές είναι περισσότεροι.

Οσον αφορά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, οι Ουκρανοί δεν θεωρούν ότι είναι σκόπιμο να κάνουν συμβιβασμούς σε αυτή τη φάση, διότι «η Ρωσία θα επανέλθει για περισσότερα», όπως δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο BBC.

Στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, με τη συμμετοχή πολλών κρατών αλλά χωρίς να προσκληθεί η Ρωσία (την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης), στην κορυφή της ατζέντας βρέθηκε ο πόλεμος στην Ουκρανία – ή μάλλον το πώς θα ηττηθεί η Ρωσία. Το ίδιο και στη συνάντηση του G7 που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο, στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας. Οι Δυτικοί ανανέωσαν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν το Κίεβο οικονομικά και στρατιωτικά για όσο χρειαστεί, ενώ αναμένεται να υιοθετήσουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Εν όψει της επετείου, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε την Πολωνία αυτή την εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, το καινούργιο στοιχείο με τη συμπλήρωση ενός χρόνου πολέμου είναι ότι τελευταία γίνεται όλο περισσότερο λόγος για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, η οποία αποκαλείται το «μεγαλύτερο γιαπί στον κόσμο» λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών που έχουν ισοπεδώσει κτίρια, δρόμους και υποδομές. Η Ουκρανία έχασε λίγο παραπάνω από το 30% του ΑΕΠ της μέσα σε έναν χρόνο και το κόστος για την ανοικοδόμησή της υπολογίζεται από 138 δισ. ως 750 δισ. δολάρια.