Ενας από τους επιφανέστερους επενδυτικούς τραπεζίτες της Κίνας, ο Μπάο Φαν, αγνοείται εδώ και ένα μήνα. Το γεγονός εγείρει ανησυχίες για πιθανές νέες διώξεις του Πεκίνου απέναντι σε επιχειρηματίες.

Η εταιρεία την οποία έχει ιδρύσει και διευθύνει ο Μπάο, η China Renaissance Holdings, σε ανακοίνωσή της στα τέλη Φεβρουαρίου ανέφερε ότι ο Μπάο «συνεργάζεται με ορισμένες αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας» και ότι η εταιρεία θα συνεργαστεί με τις αρχές αν της ζητηθεί. Μετά την ανακοίνωση αυτή, οι μετοχές της εταιρείας, που είχαν σημειώσει κάθετη πτώση λόγω της εξαφάνισης του Μπάο, ανέβηκαν.

Η οικογένειά του, σύμφωνα με το Bloomberg News, έχει πληροφορηθεί πως ο Μπάο συμμετέχει σε έρευνα των αρχών. Στην Κίνα, η λέξη shi lian, που σημαίνει εκτός επαφής, χρησιμοποιείται συχνά ως ευφημισμός για άτομα που βρίσκονται υπό έρευνα.

Η εξαφάνιση ενός καλά δικτυωμένου τραπεζίτη, γνωστού για τους στενούς δεσμούς του με πολλούς από τους τεχνολογικούς κολοσσούς της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Alibaba, Didi, Meituan και Tencent, φαίνεται οικεία σε πολλούς αναλυτές της Κίνας.

Υπό την προεδρία του Σι Τζινπίνγκ, εξέχοντα στελέχη και δισεκατομμυριούχοι επιχειρηματίες από τον ιδιωτικό τομέα της χώρας έχουν συλληφθεί με τη δικαιολογία των ερευνών κατά της διαφθοράς. Η εξαφάνιση του Μπάο πυροδότησε και πάλι τη διεθνή συζήτηση σχετικά με στελέχη που εξαφανίστηκαν ξαφνικά για μεγάλες χρονικές περιόδους χωρίς εξήγηση.

Ο 53χρονος Μπάο είχε εργαστεί στην Credit Suisse και στη Morgan Stanley πριν ιδρύσει την Renaissance, ενώ διαθέτει πολλά από τα κοινά χαρακτηριστικά των επιχειρηματιών που έχουν στοχοποιηθεί από το Πεκίνο: εκπαιδευμένοι στη Δύση, ειλικρινείς και πλούσιοι.

Υπό τον Σι, ο άλλοτε ισχυρός και εξαιρετικά πλούσιος ιδιωτικός τομέας της Κίνας αναγκάστηκε να δείξει πίστη στο Κομμουνιστικό Κόμμα.

Περισσότεροι από πέντε δισεκατομμυριούχοι έχουν εξαφανιστεί για καιρό τα τελευταία χρόνια ύστερα από συγκρούσεις με το Κομμουνιστικό Κόμμα, σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes».

Το 2015, ένας από τους πλουσιότερους άνδρες της Κίνας, ο Γκουό Γκουανγκστάνγκ, πρόεδρος του ομίλου Fosun International, συνελήφθη υπό το πρόσχημα μιας εκστρατείας κατά της διαφθοράς. Αφέθηκε ελεύθερος μετά από λίγες ημέρες, με φανερά χαμηλότερο προφίλ από πριν, ενώ υποστηρίζει ότι βοηθούσε τους αξιωματούχους σε μια απροσδιόριστη έρευνα.

Ο Τζακ Μα, συνιδρυτής του Ομίλου Alibaba, είχε εξαφανιστεί επίσης για μήνες στα τέλη του 2020, αφού επέκρινε τις ρυθμιστικές αρχές για τον τρόπο που διαχειρίζονται το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

O Κονγκ Λιν, μέχρι πρότινος πρόεδρος της China Renaissance, εμπλέκεται σύμφωνα με το Bloomberg σε έρευνα των αρχών από τον Σεπτέμβριο και δεν αναφέρεται πλέον ως στέλεχος στην ιστοσελίδα της China Rennaissance ούτε στην πιο πρόσφατη έκθεσή της.