Ήταν Ιούλιος του 2013 όταν ο Πάπας Φραγκίσκος έδινε ελπίδα αποδοχής στους ΛΟΑΤΚΙ χριστιανούς σε όλο τον κόσμο. Επιστρέφοντας στη Ρώμη από τη Βραζιλία μέσα στο παπικό αεροσκάφος, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τους ομοφυλόφιλους ιερείς απαντούσε: «Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω;».

Τα λόγια του σηματοδοτούσαν μια νέα προσέγγιση για το ρωμαιοκαθολικό δόγμα, μια ηπιότερη γραμμή σε ό,τι αφορά τη σεξουαλικότητα. Ήταν όμως αρκετά για να προκαλέσουν σάλο στους συντηρητικούς κύκλους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που πίστευαν ότι ο Ποντίφικας, ο οποίος τέσσερις μήνες νωρίτερα είχε αναλάβει καθήκοντα, θα ταρακουνούσε ή θα ανέτρεπε τους κανόνες της Αγίας Έδρας.

Έτη φωτός φαίνεται να χωρίζουν τη δήλωση εκείνη από την απόφαση του Πάπα την περασμένη Δευτέρα, που δίνει στους καθολικούς ιερείς το πράσινο φως να ευλογούν τα ομόφυλα ζευγάρια. Οι ιερείς «δεν πρέπει να εμποδίζουν ή να απαγορεύουν την εγγύτητα της Εκκλησίας με τους ανθρώπους όταν ζητούν τη βοήθεια του Θεού μέσω μιας απλής ευλογίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Δόγματος του Βατικανού.

Σαφές βέτο στις τελετές

Καθίσταται όμως σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται ο θρησκευτικός γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και δεν επιτρέπονται θρησκευτικές τελετές οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση με το μυστήριο του γάμου. Το καθολικό δόγμα είναι αταλάντευτο.

«Ο γάμος είναι μια διά βίου ένωση μεταξύ άνδρα και γυναίκας, δεν αλλάζει και η ευλογία δεν σημαίνει έγκριση της ένωσης». Γι’ αυτό και θα παρέχεται μόνο στη διάρκεια συνάντησης του ζευγαριού με τον ιερέα, ή στη διάρκεια προσευχής ή προσκυνήματος.

Η απόφαση του Ποντίφικα έρχεται δύο μήνες αφότου απαντούσε σε επιστολή συντηρητικών καρδιναλίων, οι οποίοι τον καλούσαν να πάρει θέση στο ζήτημα. Στις λεγόμενες «dubia», δηλαδή τις ερωτήσεις που του έθεταν, τον καλούσαν να πάρει θέση για το εάν οι ομοφυλόφιλοι μπορούν να εκκλησιάζονται.

Ο Φραγκίσκος τούς απαντούσε ότι όχι μόνο μπορούν να εκκλησιάζονται, αλλά θα μπορούν να λαμβάνουν ευλογία ως ζευγάρια, υπό την αίρεση ότι οι τελετές αυτές δεν θα τελούνται με ρούχα που θυμίζουν γάμο ή το τυπικό του μυστηρίου του γάμου.

Μεγάλη υπέρβαση

Δεν χωρά αμφιβολία ότι πρόκειται για μια ριζική στροφή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, μια υπέρβαση που αντανακλά το όραμά του προκαθημένου της για μεγαλύτερη εγγύτητα με τους πιστούς, το οποίο θεωρεί ζωτικής σημασίας, αλλά και για συμπερίληψη όλων των χριστιανών. Έρχεται σε αντίθεση με τους μέχρι σήμερα κανόνες του Βατικανού, που θεωρούσαν ότι η καθολική ευλογία θα υπονομεύσει το δόγμα σε περίπτωση που δοθεί στα ομόφυλα ζευγάρια.

Μόλις το 2021 το Βατικανό δήλωνε ότι δεν θα μπορούσε να στηρίξει την ευλογία των ομόφυλων ζευγαριών καθώς «ο Θεός δεν ευλογεί την αμαρτία».

Παράλληλα, η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές αλλαγές στο μέλλον. Σημειωτέον, στις 31 Οκτωβρίου ο Πάπας Φραγκίσκος ενέκρινε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο τα τρανς άτομα θα μπορούσαν υπό ορισμένες συνθήκες να βαπτιστούν, να γίνονται ανάδοχοι παιδιών (νονοί) και μάρτυρες σε γάμους. Ενώ δίνει ξεκάθαρο μήνυμα προς τους συντηρητικούς κύκλους εντός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ότι δεν είναι πλέον αποδεκτό να τηρείται σκληρή στάση σε τέτοια ζητήματα.

Οι Επίσκοποι

Παρότι η απόφαση χαιρετίστηκε από πολλούς ως ένα βήμα προς την εξάλειψη των διακρίσεων έναντι των ΛΟΑΤΚΙ+ μελών της χριστιανικής κοινότητας, δεν έλειψαν οι αντιδράσεις. Κυρίως από συντηρητικούς επισκόπους, οι οποίοι εξέφρασαν τη δυσπιστία και την απογοήτευσή τους αναρωτώμενοι τι επιπτώσεις μπορεί να επιφέρει η απόφαση και κυρίως τι προμηνύει για το μέλλον.

Το LifeSite News, συντηρητικό μέσο με έδρα τη Βόρεια Αμερική, έγραψε ότι το έγγραφο από το Γραφείο Δόγματος του Βατικανού έρχεται «σε αντίθεση με την αμετάβλητη καθολική διδασκαλία που λέει ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να ευλογήσει αμαρτωλές σχέσεις».

Ωστόσο, η Διάσκεψη των Καθολικών Επισκόπων των ΗΠΑ αποδέχθηκε τον νέο κανονισμό, σημειώνοντας ότι υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ των μυστηριακών ευλογιών, όπως είναι ο γάμος, και μιας ποιμαντικής ευλογίας για τους ανθρώπους που «βλέπουν τη στοργική χάρη του Θεού στη ζωή τους».