Τρεις ημέρες πριν από τις τουρκικές εκλογές: ο χρόνος που το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) επέλεξε να κρεμάσει με γερανούς στην πλατεία Ταξίμ τα γιγαντιαία πάνινα μπάνερ με τα χαμογελαστά πορτρέτα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Ακολουθώντας το… δυαδικό μοντέλο, που προϋπήρχε ημέρες νωρίτερα στην πλατεία με τις επίσης γελαστές μορφές των Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. Κάτω από τις ιπτάμενες φωτογραφίες τους, που συχνά περιδινίζονται και εξαφανίζονται τυλιγμένες, οι ρυθμοί της πόλης δεν προδίδουν ότι η προεκλογική περίοδος έφτασε στο φίνις. Ακόμη και οι στάσεις του μετρό κατακλύζονται με διαφημίσεις εμπορικές.

«Κλειδί οι νέοι και οι Κούρδοι»

Οι προεκλογικές εκστρατείες και των δύο επιτελείων όμως, παρότι δεν συγκρίνονται με εκείνες των μαξιμαλιστικών εκλογών του 2018, ήταν ιδιαιτέρως στοχευμένες και αποκαλυπτικές της αγωνίας τους να προσεταιριστούν τις 5 εκατ. ψήφους των νέων, που έχουν ζήσει αποκλειστικά επί των ημερών της παντοκρατορίας του Ερντογάν και καλούνται να ασκήσουν πρώτη φορά σήμερα το εκλογικό τους δικαίωμα. Ο μεν Ερντογάν, όπως τουλάχιστον μας ενημερώνει από τις στάσεις των λεωφορείων, δεσμεύεται να απαλλάξει από τους φόρους τους νέους «για τα 100 χρόνια» (δεν κατονομάζει τη Δημοκρατία). Ο δε Κιλιτσντάρογλου καλεί «τα παιδιά του» να επιστρέψουν στη χώρα, υποσχόμενος κάρτα νεότητας «φορτωμένη» με 1.500 λίρες (70 ευρώ) μηνιαίως.

«Είναι παράδοξο. Γιορτάζουμε εφέτος τα 100 χρόνια Δημοκρατίας και σε αυτά τα 100 χρόνια τα 20 ανήκουν στον Ερντογάν και τα 15 στον Κεμάλ» μας λέει ο Ντογάν Τερέ, ελεύθερος επαγγελματίας, τον οποίο συναντήσαμε να δουλεύει στο laptop του σε αμερικανική αλυσίδα καφέ στο Σισλί. «Οι νέοι είναι κρίσιμος παράγοντας. Αλλά ο κριτής του αποτελέσματος θα είναι το φιλοκουρδικό HDP» προσθέτει.

«Κανένας δεν μπορεί να σώσει την οικονομία»

Η 20χρονη Χαλιμέ, με την ανοιχτόχρωμη κομψή μαντίλα, δήλωνε τρεις μέρες πριν από τις εκλογές, περπατώντας από το πανεπιστήμιό της (σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες) προς την «καρδιά» του Μπεσίκτας, «ακόμα αναποφάσιστη». «Δεν ξέρω αν θα ψηφίσω τελικά. Κανένας από τους δυο υποψηφίους δεν μπορεί να σώσει την οικονομία» μας ανέφερε, αποκαλύπτοντας στο κινητό την ελληνική playlist της με τραγούδια της Γλυκερίας και της Γαρμπή.

Ενώπιόν μας, καθ’ οδόν, δύο προεκλογικές παραδοξότητες: οι γιγαντοαφίσες της δεξιάς εθνικίστριας Μεράλ Ακσενέρ του Καλού Κόμματος (IYI Parti), που κοπιάρουν απροκάλυπτα τις αφίσες του Μάο Τσετούνγκ, με τον οποίο ιδεολογικά τη χωρίζει η… άβυσσος. Και η αφίσα του ισλαμιστικού Κόμματος της Ευημερίας (YRP), εταίρου της Λαϊκής Συμμαχίας του Ερντογάν, με τα ανφάς πορτρέτα των δύο υποψήφιων ανδρών και τη γυναίκα υποψήφια να απεικονίζεται ανάμεσά τους σαν μαύρη σκιά, την οποία μας επισημαίνει έξαλλη η φεμινίστρια Μπιλγκέ.

Δυο στάσεις του μετρό από την Ιστικλάλ, ο κοστουμαρισμένος Μεχμέτ, στο περίπτερο του ΑΚΡ, μπροστά από το εμπορικό κέντρο Cavahir, σημείωνε σε ένα χαρτάκι τα κυβερνητικά sites που «αποδεικνύουν» ότι στις σεισμόπληκτες περιοχές έχουν ανεγερθεί «παλάτια». «Μέσα σε 75 μέρες» υπογράμμιζε, συμπληρώνοντας: «Ο Ερντογάν είναι ένας μεγάλος ηγέτης. Ο Κιλιτσντάρογλου είναι ανεπαρκής. Δεν μπορούσε να κατεβεί μόνος. Είχε ανάγκη τη συμμαχία με πέντε».

Για τις «αποδείξεις» του Μεχμέτ δυσανασχετεί ο Μεχμέτ Οζνούρ, εκδότης των εναλλακτικών εκδόσεων Εncore, που δεν κρύβει τον φόβο ότι «αν ο Ερντογάν κερδίσει, δεν θα ξαναγίνουν εκλογές στην Τουρκία. Για αυτόν τον λόγο οι Κομμουνιστές υποστηρίζουμε το CHP, παρ’ όλο που στη συμμαχία του έχει ρατσιστικά και ισλαμικά κόμματα».

«Η Ακσενέρ θα γίνει πρωθυπουργός»

Ακόμη ένας «άθλος» (λόγω μποτιλιαρίσματος και ακατάδεχτων ταξιτζήδων στην Κωνσταντινούπολη): να φτάσεις ως την κτηνιατρική κλινική του γνωστού ομότιμου καθηγητή Κτηνιατρικής και υποψηφίου του Καλού Κόμματος IYI Κουρσάτ Εζέρ στο απομακρυσμένο Ζεϊτινμπουρνού της Πόλης. Εχοντας μόλις βγει από χειρουργείο, ο κ. Εζέρ δήλωσε ειλικρινής στο «Βήμα» ότι αν κερδίσει στις εκλογές η Εθνική Συμμαχία του Κιλιτσντάρογλου, «η Αγία Σοφία θα παραμείνει στο καθεστώς Ερντογάν. Είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει κάτι, γιατί θα στραφούν όλοι οι μουσουλμάνοι εναντίον μας». Προηγουμένως, μας είχε εκφράσει τη βεβαιότητα ότι «μετά την Κυριακή (σ.σ.: σήμερα) η Τουρκία θα καταφέρει να επιστρέψει σε δυο χρόνια στο βουλευτικό σύστημα και η Ακσενέρ θα γίνει πρωθυπουργός», επαναφέροντας τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τα Δικαιώματα των Γυναικών.