Μετά τη λήξη της εκεχειρίας το βράδυ της Πέμπτης, η κατάσταση στην τρίτη σε έκταση μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής παραμένει έκρυθμη, ενώ ο κίνδυνος να διαχυθεί η κρίση σε γειτονικές χώρες είναι περισσότερο από υπαρκτός. Οι νεκροί – άμαχοι οι περισσότεροι – από τις συγκρούσεις μεταξύ του τακτικού στρατού του Σουδάν και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), υπό τον στρατηγό Ντάγκαλο, είναι εκατοντάδες, ενώ ο αριθμός των εκτοπισμένων ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες (τουλάχιστον 20.000 έχουν καταφύγει στο γειτονικό Τσαντ).

Ο επαναπατρισμός

Οι δυτικές κυβερνήσεις καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες για να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους. Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, προκαλούνται εντάσεις, όπως συνέβη μεταξύ της βρετανικής και της γερμανικής κυβέρνησης, καθώς το Βερολίνο κατηγορεί το Λονδίνο ότι ολιγωρεί ως προς τη διαδικασία αποχώρησης των γερμανών υπηκόων από το Σουδάν.

Ο,τι ωστόσο συμβαίνει στο Σουδάν δεν μένει μόνο στο Σουδάν: Οπως ανέφερε στο Associated Press o Αλαν Μπόσγουελ, πολιτικός αναλυτής του think tank International Crisis Group, το Τσαντ και το Νότιο Σουδάν είναι οι χώρες που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να δουν τη σουδανική κρίση να μεταφέρεται στο έδαφός τους.

Το λαθρεμπόριο χρυσού

Οσο περισσότερο διαρκούν οι εχθροπραξίες, επισημαίνει, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα μείζονος εξωτερικής παρέμβασης. Τα ΗΑΕ, ανερχόμενη στρατιωτική δύναμη που επιδιώκει, από χρόνια, να αυξήσει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Αφρική, διατηρούν στενές σχέσεις με τις RSF, οι οποίες έχουν συνδράμει με χιλιάδες στρατιώτες τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία στον πόλεμο που διεξάγουν κατά των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, αντάρτες τους οποίους υποστηρίζει το Ιράν (ο πόλεμος στην Υεμένη είναι τυπική περίπτωση proxy war – πολέμου διά πληρεξουσίου).

Παράλληλα, η Ρωσία, διά της παραστρατιωτικής ομάδας «Βάγκνερ» του Γεβγένι Πριγκόζιν, στενού συμμάχου του Βλαντίμιρ Πούτιν, δρα από το 2017 στην Αφρική, εξάγοντας παράνομα σουδανικό χρυσό για λογαριασμό της Μόσχας.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δικαιολόγησε την παρουσία της «Βάγκνερ» στο Σουδάν λέγοντας ότι πρόκειται για ιδιωτική εταιρεία που έχει δικαίωμα να δραστηριοποιείται ελεύθερα. Τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε εταιρείες-βιτρίνα της «Βάγκνερ» για λαθρεμπόριο χρυσού.

Το αποτέλεσμα των κυρώσεων

Οι κυρώσεις της Δύσης είναι ένας τρόπος για να ασκηθούν πιέσεις στις εμπόλεμες πλευρές ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία, δεδομένου ότι η οικονομία του Σουδάν – εξαιτίας και της πανδημίας και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – βρισκόταν ήδη σε ελεύθερη πτώση πριν από την έναρξη του νέου εμφυλίου. Είναι αμφίβολο, ωστόσο, το αποτέλεσμα των κυρώσεων, καθώς, όπως και σε άλλες χώρες της Αφρικής, στο Σουδάν οι ένοπλες ομάδες έχουν σωρεύσει πλούτο από το λαθρεμπόριο πολύτιμων μετάλλων, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να χρηματοδοτούν τις συγκρούσεις.