Στις 24 Φεβρουαρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι ηγέτες των συμμάχων της Ουκρανίας, έχουν δηλώσει πως προετοιμάζονται για παρατεταμένη σύγκρουση ενώ θα συνεχίσουν να στηρίζουν το Κίεβο, στρατιωτικά, οικονομικά, πολιτικά και ανθρωπιστικά.

Η Ουκρανία βάσισε την άμυνα της στη στήριξη της Δύσης. Πόσα από τα αιτήματά της έχουν ικανοποιηθεί αυτόν τον ένα χρόνο πολέμου;

  • Θα γίνει η Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ;

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία υπέβαλε επίσημα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στις 30 Σεπτεμβρίου, λίγες ώρες αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σε τελετή στο Κρεμλίνο ότι προσαρτούσε τέσσερις ουκρανικές επαρχίες. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απέφυγε να την υποστηρίξει, ενώ ο σύμβουλος ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν είχε δηλώσει πως η αίτηση θα πρέπει να αναβληθεί. Βέβαια αυτή η επιφυλακτικότητα δεν αποτελεί οριστικό κλείσιμο της πόρτας στην Ουκρανία.

  • Θα ανοίξουν οι πόρτες της ΕΕ;

Παρά το γεγονός ότι η ΕΕ υποστηρίζει την Ουκρανία πολιτικά και οικονομικά, το όνειρο του Κιέβου να ενταχθεί γρήγορα στην Ενωση των 27 κρατών-μελών ακόμη φαντάζει μακρινό. Η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση για ένταξη λίγο μετά την εισβολή τον περασμένο Φεβρουάριο και τον περασμένο Ιούνιο έλαβε επίσημο καθεστώς υποψήφιας χώρας από την ΕΕ. Ωστόσο ένα μπλοκ χωρών τονίζει ότι η Ουκρανία πρέπει να κάνει περισσότερα για την πλήρωση των κριτηρίων.

  • Τι μορφή έχει η στρατιωτική ενίσχυση από τη Δύση στην Ουκρανία μέχρι τώρα;

Περισσότερες από 30 χώρες έχουν παράσχει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, ο οποίος περιλαμβάνει όπλα και πυρομαχικά, τανκς, πυραύλους Patriot, αντιπυραυλικά συστήματα και drones. Στα τέλη του περασμένου μήνα η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα στείλει 14 άρματα μάχης Leopard 2, ενώ οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να παραδώσουν 31 Abrams. Ταυτόχρονα, η Βρετανία έχει δεσμεύσει 14 δικά της άρματα μάχης. Επιπλέον, οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν στείλει πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς (Himars και M142).

  • Γιατί η Ουκρανία ζητάει μαχητικά αεροσκάφη;

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ζητήσει επανειλημμένα από τη Δύση μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, F-16 ή F-15, και όσο περνά ο καιρός το αίτημα γίνεται πιο επείγον: το Κίεβο δεν επιβεβαιώνει πόσα αεροσκάφη και πιλότους έχει χάσει, αλλά αναμφίβολα βιώνει τη φθορά ενός έτους πολέμου. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους φοβούνται ότι η ενίσχυση της Ουκρανίας με F-16 θα της επέτρεπε να χτυπήσει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος, κάτι που θα μπορούσε να εμπλέξει τις δυτικές δυνάμεις ακόμη περισσότερο. Σε αυτές τις επιφυλάξεις θα πρέπει να προστεθούν η ανάγκη πολύμηνης εκπαίδευσης των ουκρανών πιλότων και η έλλειψη υποδομών στην Ουκρανία.

  • Πόσα χρήματα έχει διαθέσει η Δύση για τη στήριξη της Ουκρανίας;

Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει περίπου 51 δισ. δολάρια (47 δισ. ευρώ) με σχεδόν το ήμισυ υπό τη μορφή στρατιωτικής βοήθειας. Η ΕΕ έχει παράσχει 35 δισ. ευρώ, κυρίως με τη μορφή οικονομικής βοήθειας. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, έχει διαθέσει λιγότερο από το 0,23% του ΑΕΠ της, ενώ π.χ. η Εσθονία έχει δαπανήσει το 1,1%.