Το ιστορικό κέντρο της Βοστώνης μοιάζει με ταξίδι στον χρόνο αλλά και με ένα ταξίδι από ήπειρο σε ήπειρο. Οχι μόνο επειδή η πολυπληθής πρωτεύουσα της Μασαχουσέτης είναι μία από τις παλαιότερες πόλεις των ΗΠΑ (και έχει καταφέρει να διατηρήσει σε σημαντικό βαθμό την αισθητική του λαμπρού παρελθόντος της), αλλά και επειδή περισσότερο παραπέμπει σε μεγαλούπολη της Ευρώπης παρά της Αμερικής.

Πράγματι, περπατώντας στους κομψούς δρόμους με τα παλιά σπίτια εύκολα ξεγελιέσαι και νομίζεις πως με έναν μαγικό τρόπο βρέθηκες ξαφνικά στη Γηραιά Ηπειρο. Γηραιά όμως, είπαμε, είναι και η Βοστώνη. Μόνο που ο χρόνος δεν βαραίνει επάνω της, αντίθετα την κάνει πιο όμορφη και γοητευτική. Και η γοητεία της γίνεται ακόμα πιο μεγάλη όταν στο κέντρο αλλά και στις πιο απομακρυσμένες γειτονιές της σηκώνεις το κεφάλι και βλέπεις τα υπερσύγχρονα πολυώροφα κτίρια που το ένα μετά το άλλο προστίθενται στον αστικό ιστό: Χτισμένα δίπλα στα παλιά, γεφυρώνουν με την παρουσία τους το χθες με το σήμερα και ατενίζουν αφ’ υψηλού τους πλακόστρωτους δρόμους με τη μεγάλη ιστορία τη στιγμή που «τεντώνονται» προς τον ουρανό – «ελάσματα» κατασκευασμένα από χάλυβα, σκυρόδεμα και γυαλί – σε μια προσπάθεια, θαρρείς, να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα σύννεφα.

Ταξίδι στον χρόνο με μία βόλτα στην γραφική Acorn Street. @Shutterstock

Δίπλα στο νερό

Ο διάλογος του παλαιού με το νέο σε κάθε γωνιά της πόλης προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον μας και κάνει ακόμα πιο μεγάλη την επιθυμία μας να γνωρίσουμε τη Βοστώνη όσο καλύτερα μπορούμε. Περπατάμε στις όχθες του ποταμού Τσαρλς που διασχίζει την πόλη για να χυθεί στη θάλασσα (όπως και ο δεύτερος και μικρότερος ποταμός, ο Mystic River) εκεί που βρίσκονται το λιμάνι με τις εντυπωσιακές προβλήτες του και (πιο πάνω) το αεροδρόμιο. Αφήνουμε, για λίγο, πίσω μας τη θάλασσα για να πάμε στο Μπίκον Χιλ, μία από τις πιο διάσημες γειτονιές της Βοστώνης. Προσπαθούμε να εντοπίσουμε τα σπίτια που έχουν σχεδιάσει ο μεγάλος αρχιτέκτονας Τσαρλς Μπούλφιντς (1796-1867) και οι μαθητές του. Το Κυβερνείο της Μασαχουσέτης είναι ένα επιβλητικό κτίριο, στεφανωμένο με έναν χρυσό τρούλο, το οποίο ολοκληρώθηκε περί τα 1798 και χρησιμοποιήθηκε ως το μοντέλο πάνω στο οποίο σχεδιάστηκε το Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον. Πολύ κοντά βρίσκεται το μπρουταλιστικό νέο δημαρχείο αλλά και το πολύ κομψό Old State House που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Το Φάνελ Χολ αρχικά λειτούργησε ως αγορά και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε στον αγώνα για την ανεξαρτησία από τους Βρετανούς. Σήμερα λειτουργεί και πάλι ως αγορά με πολλά εμπορικά μαγαζιά, πολλά φαγάδικα, πολλούς performers να ψυχαγωγούν τους περαστικούς και πολύ-πολύ κόσμο.

Οι Βρετανοί και ο απελευθερωτικός αγώνας

Αναζητούμε λίγη ησυχία στο πάρκο Boston Common (το παλαιότερο δημόσιο αστικό πάρκο των ΗΠΑ) και στον παρακείμενο Δημόσιο Κήπο της Βοστώνης. Βρίσκονται στο κέντρο ακριβώς της πόλης, εκεί που τον 17ο αιώνα ήταν βοσκοτόπια και όπου στη συνέχεια είχαν λειτουργήσει στρατόπεδα των Αγγλων και τόποι εγκλεισμού και εκτελέσεων. Πυκνό πράσινο, αγάλματα, λίμνες με πάπιες, το ειδυλλιακό σκηνικό που έχει στηθεί ανάμεσα στους ουρανοξύστες δεν θυμίζει σε τίποτε τον αφιλόξενο τόπο του μαρτυρίου στον οποίο αναφέρονται οι ιστορικοί.

Γυρίζουμε προς τα πίσω, για να επιστρέψουμε στη θάλασσα περνώντας από το Νορθ Εντ, την παλαιότερη γειτονιά της πόλης. Εκεί βρίσκεται και ένα κτίριο σημαντικό για την ιστορία της Βοστώνης και όλων των ΗΠΑ: Πρόκειται για το Paul Revere House από όπου ο ήρωας της Αμερικανικής Επανάστασης Πολ Ρεβέρ ξεκίνησε τη 18η Απριλίου 1775 την ιστορική μεταμεσονύχτια πορεία του προς το Λέξινγκτον. Στόχος του ήταν να ενημερώσει τους οργανωτές του απελευθερωτικού αγώνα στον πόλεμο της ανεξαρτησίας της Βόρειας Αμερικής, πως οι Βρετανοί επρόκειτο να κινηθούν εναντίον τους.

Πανοραμική λήψη του λιμανιού της αμερικανικής μεγαλούπολης την ώρα που πέφτει ο ήλιος και ανάβουν τα φώτα @Shutterstock

Στο λιμάνι με τον δροσερό αέρα και τις μυρωδιές της θάλασσας, η Μεγάλη Αποβάθρα (Long Wharf) που λειτουργεί από το 1710 θεωρείται η παλαιότερη εν λειτουργία αποβάθρα των ΗΠΑ. Στο ίδιο λιμάνι χτίστηκε το 1716 ο πρώτος αμερικανικός φάρος. Το Ενυδρείο της Νέας Αγγλίας (New England Aquarium) προσελκύει πλήθος κόσμου, κυρίως οικογένειες με παιδιά. Το Boston Tea Party Museum λειτουργεί εκεί όπου τον Δεκέμβριο του 1773 συνέβη άλλο ένα σημαντικό για την αμερικανική ιστορία γεγονός: Παρέα ανδρών μεταμφιεσμένων σε Ινδιάνους ανέβηκαν στα πλοία της βρετανικών συμφερόντων και έριξαν όλο το τσάι που μετέφεραν στη θάλασσα για να διαμαρτυρηθούν για τις πολιτικές που εφάρμοζαν οι Βρετανοί στο εμπόριο. Ηταν η εποχή που προετοιμαζόταν το ξέσπασμα της Αμερικανικής Επανάστασης. Η εποχή, την ίδια στιγμή, που οι Αμερικανοί απαρνούνταν το απογευματινό τσάι (μια συνήθεια ούτως ή άλλως βρετανική) για να ασπαστούν την κουλτούρα του καφέ.

Ο «λαβωμένος» μαραθώνιος

Οι βόλτες στο κέντρο και στις γειτονιές της πόλης μοιάζουν ατελείωτες. Σε κάθε στροφή όλο και κάτι καινούργιο μάς προσκαλεί να το γνωρίσουμε. Περπατάμε στους δρόμους που φιλοξενούν τον Μαραθώνιο της Βοστώνης, ο οποίος ξεκίνησε το 1897 και θεωρείται ο παλαιότερος διεθνώς ετήσιος μαραθώνιος πόλης. Πρόκειται για τη διοργάνωση, για να αναφερθούμε και σε μία μελανή σελίδα της ιστορίας της Βοστώνης, όπου στις 15 Απριλίου 2013 σκοτώθηκαν 3 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 183 από έκρηξη δύο βομβών. Εξερευνούμε το Freedom Τrail, μια διαδρομή περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων που σηματοδοτείται από μια γραμμή από κόκκινα τούβλα στα πεζοδρόμια και η οποία μας οδηγεί στα σημαντικότερα αξιοθέατα που αφορούν κυρίως την Αμερικανική Επανάσταση. Περνάμε από ξενοδοχεία μεγάλης πολυτέλειας όπως το Four Seasons, το Mandarin Oriental και το The Ritz-Carlton. Ενημερωτικά, το πιο ακριβό σήμερα δωμάτιο ξενοδοχείου στην πόλη είναι η John Adams Presidential Suite στο Boston Harbor Hotel, η τιμή της οποίας ξεκινά από τα 15.000 δολάρια τη βραδιά.

Το Χάρβαρντ αποτελεί το «Ιερό Δισκοπότηρο» της ανώτατης εκπαίδευσης, συγκεντρώνοντας της αφρόκρεμα των σπουδαστών από κάθε γωνιά του πλανήτη @Shutterstock

Κοιτίδα της εκπαίδευσης

Επισκεπτόμαστε μεταξύ άλλων το Μουσείο Καλών Τεχνών με τη σημαντική συλλογή του, το Μουσείο Επιστημών αλλά και το Fenway Park, ένα από τα παλαιότερα γήπεδα μπέιζμπολ στις ΗΠΑ. Περπατάμε στη Newbury Street με τα δεκάδες μαγαζιά της. Εξερευνούμε την περιοχή με τα θέατρα, την Chinatown και την Back Bay που βγαίνει στις όχθες του ποταμού Τσαρλς. Ο ναός της Αγίας Τριάδας είναι έργο του Χένρι Χόμπσον Ρίτσαρντσον. H γειτονική Boston Public Library ιδρύθηκε το 1848 και είναι η πρώτη δωρεάν δημοτική βιβλιοθήκη στον κόσμο. Οσο για το Λατινικό Σχολείο της Βοστώνης, ιδρύθηκε στις 23 Απριλίου 1635 και είναι το πρώτο δημόσιο λύκειο των ΗΠΑ.

Το Χάρβαρντ, το παλαιότερο πανεπιστημιακό ίδρυμα των ΗΠΑ, ιδρύθηκε το 1636 ως New College. Πήρε το σημερινό του όνομα λίγο αργότερα προς τιμήν του πρώτου ευεργέτη του, ενός νεαρού κληρικού με το όνομα Τζον Χάρβαρντ.

Στην απέναντι πλευρά του ποταμού οι εγκαταστάσεις του MIT (Massachusetts Institute of Technology) μας εντυπωσιάζουν. Ιδρύθηκε το 1861 και από τότε μέχρι σήμερα έχει διαδραματίσει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη πολλών τομέων της επιστήμης και της τεχνολογίας. Αναζητούμε το Ray and Maria Stata Center, έργο του Φρανκ Γκέρι που πολλοί… λατρεύουν να μισούν. Συνεχίζουμε τον ποδαρόδρομο ώσπου να φτάσουμε στην περιοχή του Κέιμπριτζ όπου βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Το κορυφαίο (μαζί με το Γέιλ, το Στάνφορντ, το Κολούμπια, το Μπέρκλεϊ, το Πρίνστον κ.ά.) πανεπιστημιακό ίδρυμα, το παλαιότερο των ΗΠΑ, ιδρύθηκε το 1636 ως New College. Χάρβαρντ ονομάστηκε λίγο αργότερα προς τιμήν του πρώτου ευεργέτη του, ενός νεαρού κληρικού με το όνομα Τζον Χάρβαρντ. Το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης – το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων του οποίου είναι στις όχθες του ποταμού Τσαρλς, σχεδόν απέναντι από το ΜΙΤ – προσφέρει επίσης σημαντικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο. Να σημειωθεί πως στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Μασαχουσέτης, σε πανεπιστήμια, κολέγια αλλά και σε ερευνητικά ιδρύματα διδάσκουν και εργάζονται δεκάδες έλληνες καθηγητές, επιστήμονες με πολύ σημαντική προσφορά καθένας στον τομέα του, από την Ιατρική, τη γενετική και τις θετικές επιστήμες ως και την εξερεύνηση του Διαστήματος.

Το Ray and Maria Stata Center στο campus του Τεχνολογικού Ιδρύματος της Μασαχουσέτης, σε σχέδια του πολυβραβευμένου αρχιτέκτονα Φρανκ Γκέρι @Shutterstock

Ετσι, νιώθοντας και μια αίσθηση υπερηφάνειας για τους σπουδαίους συμπατριώτες μας που χαράζουν πορεία λαμπρή στις αίθουσες διδασκαλίας, στις βιβλιοθήκες και στα εργαστήρια της Βοστώνης, συνεχίζουμε να περπατάμε. Η ανεξάντλητη πόλη έχει πολλά ακόμα να μας δώσει. Και εμείς έχουμε μεγάλη περιέργεια να ανακαλύψουμε όσο περισσότερα μπορούμε.