Εντονες συγκινήσεις, ανατρεπτικές καλλιτεχνικές συνεργασίες, εντυπωσιακές απονομές. Τα MAD Video Music Awards έγιναν 20 ετών, διαγράφοντας μια μουσική ιστορία ενηλικίωσης που ποτέ δεν χάνει την εφηβική της διάθεση. Για πολλές γενιές άλλωστε τα MAD Video Music Awards αποτελούν την πρώτη τους συναυλία, την πρώτη τους selfie, προτού ακόμη «εφεύρουμε» τον όρο selfie…

Ας γυρίσουμε λοιπόν τον χρόνο πίσω. Τα MAD VMA γεννήθηκαν το 2004, σε μία εποχή που υπήρχε έντονη η άνθηση της ποπ μουσικής και του pop star system στη χώρα μας. Ο Nίκος Τάγης, καλλιτεχνικός διευθυντής των βραβείων, βρίσκεται σε αυτό το πόστο επί 20 ολόκληρα χρόνια. Πώς γεννήθηκαν λοιπόν τα MAD VMA; «Θα έλεγα ότι γεννήθηκαν στην κατάλληλη χρονική συγκυρία» αναφέρει.

«Ο Σάκης Ρουβάς βρισκόταν στο απόγειο της δόξας του λίγο μετά την τρίτη θέση στη Eurovision, η Eλενα Παπαρίζου την επόμενη χρονιά θα κέρδιζε τον διαγωνισμό, η Αννα Βίσση κυκλοφορούσε ένα διεθνές άλμπουμ και η Δέσποινα Βανδή με το «Γεια» ακουγόταν στα clubs όλου του κόσμου. Ενώ λοιπόν υπήρχε τόσο μεγάλη δραστηριότητα στην εγχώρια showbiz, τα βραβεία «Αρίων», τα οποία αποτελούσαν μια διοργάνωση υπό την αιγίδα των δισκογραφικών εταιρειών, δεν φαινόταν να μπορούσαν να την αναδείξουν. Στο MAD πήραμε λοιπόν την απόφαση να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε έναν θεσμό στα πρότυπα των αντίστοιχων διοργανώσεων των μουσικών καναλιών του εξωτερικού».

Οπως αναφέρει, οι ιθύνοντες του MAD ξεκίνησαν να σχεδιάζουν τα πρώτα βραβεία το 2004, με τη σκέψη της οργάνωσης μιας εκδήλωσης στην οποία το κοινό δεν θα έφερε τον ρόλο «κομπάρσου». «Αυτή η ιδέα αποτυπώθηκε σε μία φράση: «Δεν είναι βραβεία, είναι Party». Και αυτή την ατάκα δεν την ξεχνάμε ποτέ και τη χρησιμοποιούμε εσωτερικά ως κανόνα έως και σήμερα» αναφέρει ο Νίκος Τάγης.

Ο ίδιος μάλιστα εξηγεί ότι αρχικά δεν είχαν αντιληφθεί το μέγεθος της διοργάνωσης που είχαν αναλάβει να στήσουν. «Με τη βοήθεια του Θέμη Γεωργαντά αλλά και του Κωνσταντίνου Καφίρη, που ήταν μαζί μας από τη σύλληψη της ιδέας, ανακαλύπταμε όλες τις κρυμμένες παγίδες καθώς προχωρούσαμε στην εκτέλεση. Αν θυμάμαι πάντως κάτι από εκείνη την πρώτη χρονιά των βραβείων ήταν η τρομακτική ζέστη που επικρατούσε στο Θέατρο Βράχων, κατά τη διάρκεια των προβών το μεσημέρι, όπως επίσης και τα παράπονα των γειτόνων το βράδυ όταν «ξεφεύγαμε» από τον προγραμματισμό. Φυσικά, δεν περιμέναμε αυτή την επιτυχία. Στην πραγματικότητα, δεν πιστεύαμε στα μάτια μας όταν η πρώτη βραδιά της απονομής έγινε αμέσως sold out και ο κόσμος και οι καλλιτέχνες ζητούσαν επίμονα προσκλήσεις, αν και έπρεπε να στριμωχτούν στις άβολες ξύλινες κερκίδες του Θεάτρου Βράχων, προκειμένου να ζήσουν την πρωτόγνωρη εμπειρία των βραβείων».

Γιατί λοιπόν αγαπήθηκαν τα MAD VMA τόσο από το κοινό; «Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου όλοι έχουν τη δυνατότητα να δουν τους superstars από απόσταση αναπνοής, θα έπρεπε να εφεύρουμε κάτι το διαφορετικό, αυτό που θα έκανε τις εμφανίσεις των βραβείων ξεχωριστές από τις υπόλοιπες live και τηλεοπτικές εμφανίσεις των καλλιτεχνών. Ετσι, από την πρώτη κιόλας χρονιά αποφασίσαμε ότι οι εμφανίσεις τους στα βραβεία θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα σχεδιασμένες ειδικά για αυτά. Ξεκινήσαμε, λοιπόν, να προτείνουμε στους καλλιτέχνες αναπάντεχες συνεργασίες, διαφορετικές εκτελέσεις και mash ups των μεγάλων τους επιτυχιών, κάτι που τελικά λειτούργησε ως ένα μοναδικό μουσικό concept. Αυτό είχε τελικά ως αποτέλεσμα να δημιουργείται, μέσα από κάθε απονομή, ένα πρωτότυπο μουσικό περιεχόμενο, το οποίο, και λόγω της απήχησης της εκδήλωσης, διαδιδόταν αστραπιαία και δημιουργούσε μεγάλα hits».

Για τον ίδιο όμως το μεγάλο μυστικό των MAD VMA, όπως λέει, είναι ότι τελικά δεν προσπάθησαν ποτέ «να πάρουν τον εαυτό τους στα σοβαρά», να γίνουν δηλαδή τα επίσημα βραβεία της ελληνικής μουσικής. «Ξέρετε, δεχθήκαμε πολλές πιέσεις από καλλιτέχνες αλλά και δισκογραφικές εταιρείες ώστε να εισάγουμε βραβεία πωλήσεων, live εμφανίσεων κ.τ.λ.» αναφέρει ο Νίκος Τάγης.

«Δεν είναι όμως κάτι που μας ενδιέφερε. Δεν θέλαμε να γίνουμε δηλαδή μια κλαδική εκδήλωση για την ελληνική μουσική βιομηχανία. Αυτό που θέλουμε για τα MAD VMA είναι να αποτελούν τα βραβεία ενός μουσικού καναλιού, στα οποία κάθε χρόνο θα εντοπίζουμε και θα παρουσιάζουμε ό,τι πιο δυναμικό και φρέσκο εμφανίζεται στη μουσική, και αφορά στο ένα και μοναδικό κοινό που μας απασχολεί, τους εφήβους που πάντα ζητούν να βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από το υπόλοιπο ακροατήριο. Αυτό το καινούργιο, και τις περισσότερες φορές μη αντιληπτό για το τηλεοπτικό κοινό, είναι το ελιξίριο της νεότητας για τα MAD VMA, αλλά και για τους υπόλοιπους «παλιούς» καλλιτέχνες που συνεργάζονται μαζί μας. Aλλωστε, είναι χαρακτηριστική η ατάκα που γράφεται κάθε χρόνο στο Τwitter την ώρα της τηλεοπτικής προβολής των βραβείων: «Καταλαβαίνεις ότι έχεις μεγαλώσειόταν βλέπεις τα βραβεία MAD και δεν αναγνωρίζεις τους μισούς καλλιτέχνες». Αυτό για εμάς είναι ζητούμενο!».

Η διοργάνωση και τα απρόοπτα

Πρόκειται πάντως για μία πολύπλοκη στην οργάνωσή της εκδήλωση. Ο σχεδιασμός της ξεκινά περίπου επτά μήνες πριν και τελειώνει έναν μήνα μετά, με την τηλεοπτική προβολή. «Στην πραγματικότητα, όμως, η ομάδα του MAD εργάζεται για αυτό το project καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το εμπορικό κομμάτι της εκδήλωσης είναι ίσως το πιο απαιτητικό. Πρόκειται για μια πολύ ακριβή παραγωγή, διεθνών προδιαγραφών, η οποία χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από μεγάλα εμπορικά brands, τα οποία μας εμπιστεύονται, εκτός από τα χρήματά τους, την εμφάνιση του λογότυπού τους και αυτό από μόνο του είναι μια περίπλοκη διαδικασία» αναφέρει ο Νίκος Τάγης.

Επίσης, όπως εξηγεί, η ταυτόχρονη συνύπαρξη ενός τόσο μεγάλου αριθμού επιτυχημένων καλλιτεχνών σε μια εκδήλωση αποτελεί από μόνη της «μια δύσκολη παρτίδα σκάκι ή μάλλον καλύτερα μια απαιτητική άσκηση ακροβασίας και υπομονής». «Υπάρχουν αμέτρητα θέματα για διαπραγμάτευση: από το καμαρίνι και το seating, μέχρι τη σειρά εμφάνισης και τη σειρά με την οποία θα προβληθούν τα ονόματα στην τηλεόραση. Εννοείται πως έχει χαλάσει συνεργασία για αυτή τη σειρά» λέει γελώντας.

Ποιες είναι όμως οι πιο αξιομνημόνευτες και αστείες στιγμές αυτών των 20 ετών; «Συνήθως έχουν πρωταγωνιστή τον Ηλία Ψινάκη. Οπως, για παράδειγμα, όταν βγήκε στη σκηνή να απονείμει βραβείο φορώντας ένα καπέλο που απεικόνιζε γεννητικά όργανα, το οποίο αναγκαστήκαμε να θολώσουμε στην τηλεοπτική μετάδοση. Μία ακόμη περίεργη στιγμή ήταν όταν ο Θέμης Γεωργαντάς προσφώνησε τη Nicky Hilton, «Paris». Επίσης, η πρώτη συνάντηση της Aννας Βίσση με τη Δέσποινα Βανδή, στις πρόβες του 2009, ήταν σίγουρα μια ιδιαίτερη στιγμή που δεν έφερε όμως κάτι ευτράπελο. Ωστόσο, η παραφιλολογία και τα δημοσιεύματα που προκάλεσε στις «κίτρινες» εκπομπές και στα περιοδικά της εποχής κινούνταν στα όρια του κωμικού και της επιστημονικής φαντασίας. Είχε γραφτεί τότε ότι η Βανδή χαστούκισε τη Βίσση».

Οι μεγάλες στιγμές

Υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή το όραμα των MAD VMA και δημιούργησαν αξέχαστες εμφανίσεις. «Η Ελενα Παπαρίζου, πρώτη απ’ όλους τους καλλιτέχνες, αντιλήφθηκε το DNA των βραβείων και δημιουργήσαμε μαζί απίστευτα performances. Αξέχαστη σε όλους, για παράδειγμα, έχει μείνει η συμμετοχή της στο «Μέσα σου» των Stavento» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νίκος Τάγης. Για τον ίδιο η Ελένη Φουρέιρα είναι επίσης ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα των βραβείων. «Εκανε την πρώτη της εμφάνιση το 2010, σε ένα act στο περίφημο «Chica Bomb» με τον ρουμάνο superstar Dan Balan. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στην πρόβα, μόλις ανέβηκε η Ελένη Φουρέιρα στη σκηνή, σταμάτησε ό,τι δουλειά γινόταν εκείνη τη στιγμή στο γήπεδο. Την παρακολουθούσαμε όλοι άναυδοι» αναφέρει ο Νίκος Τάγης.

Στις εμφανίσεις που έχουν μείνει στην ιστορία για τον ίδιο ανήκει και αυτή του Σάκη Ρουβά όταν προσγειώθηκε στη σκηνή των MAD VMA χρησιμοποιώντας ένα ορειβατικό σχοινί. «Ακόμη οι ΜΕΛΙSSES δημιουργήσαν μερικές από τις πιο αντισυμβατικές συνεργασίες, συναντώντας επί σκηνής καλλιτέχνες από διαφορετικά «μουσικά στρατόπεδα», όπως ο Θέμης Αδαμαντίδης και ο Μπάμπης Στόκας. Στην ιστορία έχουν περάσει και οι εμφανίσεις της Τάμτα, η οποία βρίσκεται μαζί μας από την πρώτη χρονιά, δημιουργώντας πάντα αντισυμβατικά concepts και διασκευές, με πιο ενδιαφέρουσα εκείνη ενός τουρκικού ποπ τραγουδιού, που έγινε το δημοφιλές «Σ’ όποιον αρέσει»» συμπληρώνει ο Νίκος Τάγης.

Πανηγυρικά γενέθλια

Τα MAD Video Music Awards 2023 από τη ΔΕΗ επιστρέφουν και εφέτος ακόμη πιο δυναμικά. Μάλιστα, στην πολύ σημαντική αυτή στιγμή τους, στην επέτειο των 20 ετών τους, προσκαλούν το κοινό στο μεγαλύτερο διήμερο καλοκαιρινό πάρτι. Τι σημαίνει αυτό; Οτι η αγαπημένη μουσική γιορτή ξεκινά από την Κυριακή 18 Ιουνίου, δηλαδή μία ημέρα νωρίτερα από τη βραδιά της απονομής, τη Δευτέρα 19 Ιουνίου, προσκαλώντας τους φίλους της στο MAD VMA Village. Εκεί το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συμμετέχει σε experiential activations, να γνωρίσει από κοντά influencers και tiktokers που θα βρίσκονται σε ρόλο μουσικών παραγωγών του MAD Radio 106.2 αλλά και να απολαύσει το ίδιο βράδυ ένα μεγάλο party με το Studio 24. Φυσικά, η διοργάνωση θα κορυφωθεί τη Δευτέρα 19 Ιουνίου με την απονομή των βραβείων, με ένα Line Up με τα πιο δυνατά ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής και παρουσιαστή τον πάντα αγαπημένο Θέμη Γεωργαντά.

«Είναι μία ιδιαίτερη χρονιά για εμάς» σημειώνει ο Νίκος Τάγης. «Τα MAD VMA 2023 από τη ΔΕΗ εφέτος ξεκίνησαν νωρίτερα με πολλά μικρότερα projects κάτω από την «ομπρέλα» τους, όπως τα MAD VMA Podcasts με όλα όσα θέλουμε να γνωρίζουμε για τον θεσμό, τα Dance Auditions by Lenovo, με το κοινό να χορεύει πρώτη φορά στη σκηνή δίπλα στην Eλενα Παπαρίζου, το TikΤok Unscripted, όπου γνωστοί tiktokers αποτυπώνουν την εμπειρία τους βαδίζοντας προς τη μεγάλη βραδιά, και φυσικά διαγωνισμούς. Εφέτος επίσης για πρώτη φορά ταξιδεύουμε σε όλη την Ελλάδα, χάρη στα MAD VMA Parties, με πολλές εκπλήξεις στα πιο πετυχημένα clubs».

Το MEGA αγκαλιάζει τα βραβεία

Ο γνωστός dj και μουσικός παραγωγός Αντώνης Δημητριάδης είναι ο άνθρωπος πίσω από τη δραστηριοποίηση του MEGA στον χώρο της μουσικής. Η μεγάλη αυτή μουσική γιορτή, τα MAD VMA 2023 από τη ΔΕΗ, για τέταρτη συνεχομένη χρονιά θα μεταδοθούν από το MEGA. «Το 2020, με το ξεκίνημα της νέας εποχής του ΜEGA, η νέα διοίκηση του σταθμού ήθελε από την πρώτη στιγμή να ξεκινήσει μια μουσική εκπομπή. Ηρθε όμως ο κορωνοϊός και μέσα στις πρώτες ημέρες της πανδημίας δημιουργήθηκε το «Σπίτι με το MEGA», το οποίο πλέον αναδείχθηκε ως η κορυφαία μουσική εκπομπή, συμπληρώνοντας τέσσερις σεζόν και 80 εκπομπές. Από την αρχή ανέλαβα ως project manager με στόχο να φέρω τη μουσική, μέσα από το MEGA, στα σπίτια των τηλεθεατών. Hταν τέτοια η επιτυχία και η αποδοχή του κόσμου σε αυτό που τόλμησε το MEGA, που θεωρήσαμε ότι έπρεπε να συνεχίσουμε να επενδύουμε στον χώρο της μουσικής και της ψυχαγωγίας, και ανέλαβα την πρωτοβουλία να διαμορφώσω ένα πλαίσιο συνεργασίας με το MAD, γεγονός που οδήγησε σε μια πολυετή, πετυχημένη συνεργασία στα MAD VMA και στο MadWalk. Αποτελεί τη βάση για να κάνουμε ακόμα περισσότερα πράγματα μαζί».