Στην Κρήτη, σε ένα ακραίο περιστατικό τραμπουκισμού, ομάδα φοιτητών με τη συνδρομή εξωπανεπιστημιακών ατόμων έκλεισαν τον κοσμήτορα της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου στο γραφείο του επί τετράωρο και τον ανάγκασαν να υπογράψει συγκεκριμένο κείμενο εξυβρίζοντάς τον και απειλώντας τον, επειδή μια μέρα νωρίτερα είχε κάνει παρατήρηση σε φοιτητή που έκανε παράνομη αφισοκόλληση σε τοίχους του Ιδρύματος.
Ο κοσμήτορας της Σχολής είχε ζητήσει από τον φοιτητή να μην κολλάει τις αφίσες στους τοίχους του κτιρίου, αλλά στον ειδικό χώρο που υπήρχε για αυτές στον πίνακα ανακοινώσεων. Μετά από σύντομο επεισόδιο εξύβρισης του καθηγητή του, ο συγκεκριμένος φοιτητής έλαβε ηλεκτρονικό μήνυμα από τη διοίκηση του Ιδρύματος για να εξηγήσει τη στάση του και την επόμενη ημέρα περίπου 30 άτομα κατέλαβαν το γραφείο του κοσμήτορα της Σχολής και τον εξανάγκασαν με απειλές και ύβρεις σε υπογραφή με την οποία αρνείται το περιστατικό. Η αστυνομία δεν κλήθηκε από τη διοίκηση του Ιδρύματος.
Στην περίπτωση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου όμως και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών οι Αρχές κλήθηκαν στη διάρκεια περιστατικών βανδαλισμών από τις πρυτανικές αρχές τους που έχουν δηλώσει αποφασισμένες να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά βίας στα Ιδρύματά τους.
Ακόμη και σήμερα πάντως τα μεγάλα πανεπιστημιακά κάμπους σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι προσβάσιμα από τις Αρχές, ενώ δεν υπάρχουν επιχειρησιακά σχέδια προστασίας τους. Οσον αφορά την περίφημη αστυνομία των πανεπιστημίων (ΟΠΠΙ), μετά την πρόσφατη πρόσληψη 400 ατόμων, η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο του γραφειοκρατικού ελέγχου των σχετικών ενστάσεων αλλά και της εκπαίδευσης των προσληφθέντων.