Στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης του όρους Σινά, πίσω από τα τεράστια τείχη που προστατεύουν το παλαιότερο χριστιανικό μοναστήρι στον κόσμο, στη ρίζα του επιβλητικού αιγυπτιακού βουνού, τρεις Βεδουίνοι στέκονται υπομονετικά μπροστά από ένα υπαίθριο ιατρικό «εργαστήριο» και περιμένουν. Από το «εσωτερικό» της αίθουσας ακούγεται ο οδοντιατρικός τροχός. Ο άνθρωπος που τον κρατάει είναι ο Ανδρέας Βούρτσης, ένας οδοντίατρος μόλις 24 ετών που όμως ακολουθεί την παράδοση μιας επιστημονικής αποστολής μισού πλέον αιώνα.

«Ενώ οι αποστολές ξεκίνησαν για τους έλληνες μοναχούς, αγκαλιάσαμε και τους Βεδουίνους της ερήμου. Σε κάθε αποστολή εξετάζουμε τους 20 έλληνες μοναχούς και εκατοντάδες Βεδουίνους» δηλώνει στο «Βήμα». Ο έλληνας γιατρός έχει πραγματοποιήσει ήδη 3 αποστολές στο μοναστήρι μαζί με νεαρούς συναδέλφους του. Στην πραγματικότητα όμως η πρώτη του «αποστολή» έγινε όταν ήταν μόλις 10 μηνών μαζί με τη μητέρα του, Αναστασία Μόσχου Βούρτση, διδάκτορα Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία βρίσκεται δίπλα στους ορθόδοξους μοναχούς και τους Βεδουίνους για περισσότερα από 30 χρόνια. Για να συνεχίσει την παράδοση που ξεκίνησε η οδοντίατρος Αναστασία Βαβουγιού έπειτα από ιδέα του Αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ.κ. Δαμιανού.

«Οι Βεδουίνοι είναι ένας λαός που δεν έχει ιατρική περίθαλψη» συνεχίζει ο Ανδρέας Βούρτσης. «Ετσι, οι έλληνες οδοντίατροι ξεκίνησαν να έρχονται κοντά στους Βεδουίνους και να λειτουργούν ως ένας συνδετικός κρίκος μεταξύ των Βεδουίνων και των μοναχών. Σύντομα δημιουργήθηκε μια σχέση αγάπης» προσθέτει. Οι έλληνες οδοντίατροι που επισκέπτονται εθελοντικά την Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης του όρους Σινά λειτούργησαν ως συγκολλητική ουσία αυτής της σχέσης.

«Οι Βεδουίνοι κάποτε ζούσαν νομαδικά μέσα στην έρημο, μετακινούνταν από μέρος σε μέρος. Πλέον, με τη βοήθεια και των μοναχών έχουν χτίσει μικρούς οικισμούς από τούβλα. Ετσι, και τα παιδιά ξεκίνησαν να πηγαίνουν στο σχολείο. Οι μεγαλύτεροι απασχολούνται στις καλλιέργειες του μοναστηριού, αφού καλλιεργούνται ελιές και παράγεται λάδι, το οποίο μάλιστα είναι εξαιρετικής ποιότητας, όπως επίσης ντομάτες και λαχανικά και μελίσσια», λέει από την πλευρά της η Αναστασία Μόσχου Βούρτση. Τον γιο της όλοι οι Βεδουίνοι τον αποκαλούν πια με το μικρό του όνομα, αφού τον γνωρίζουν από μικρό παιδάκι στην αγκαλιά της μητέρας του.

Η φυλή των Βεδουίνων που ζει γύρω από το μοναστήρι ονομάζεται «Γκεμπελία», δηλαδή «βουνίσιοι», αφού «Γκέμπελ» είναι το βουνό «Γκεμπέλ Μούσα», το Βουνό του Μωυσή. Οι «Γκεμπελία» ανέπτυξαν στενές σχέσεις ήδη από εποχή της ανέγερσής της Μονής από τον Ιουστινιανό και την εποχή που οι ακρίτες στρατιώτες φρόντιζαν για την ασφάλειά του. Ο Ανδρέας έχει μάθει κάποιες λέξεις και φράσεις στα αραβικά. «Για παράδειγμα, πρέπει να μπορώ να τους ρωτήσω πού πονάνε ή πόσο πονάνε» λέει. Η οδοντιατρική περίθαλψη χορηγείται σε μια μικρή κλινική που φτιάχτηκε έξω από τα τείχη του μοναστηριού. Εκεί, υπάρχει μια οδοντιατρική έδρα, αλλά και χώρος στον οποίο κάποιες ειδικότητες γιατρών εξετάζουν μοναχούς και περιοίκους. «Προτεραιότητα δίνεται στα παιδιά αλλά και στις γυναίκες» λέει ο νεαρός οδοντίατρος. Κατά τη διάρκεια των αποστολών, οι οδοντίατροι του Πανεπιστημίου Αθηνών επισκέπτονται και χωριά της περιοχής του μοναστηριού και μοιράζουν τρόφιμα και ρούχα. Επισκέπτονται επίσης σχολεία και ενημερώνουν τους μαθητές, τους μαθαίνουν μέσα από βίντεο και φωτογραφίες πώς να φροντίζουν τη στοματική τους υγιεινή.

Μετά τον Οκτώβριο και τον πόλεμο των Ισραηλινών με τους Παλαιστινίους της Γάζας, οι συνθήκες δυσκόλεψαν και πολλοί από τους νέους οδοντιάτρους δίστασαν να επισκεφθούν την περιοχή. Ωστόσο ο Ανδρέας με τη μητέρα του επέστρεψαν στην Αίγυπτο. Η επόμενη αποστολή έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο. Αυτή θα είναι η τρίτη αποστολή του Ανδρέα ως επαγγελματία. Η αποστολή θα αποτελείται από πέντε ομάδες. Κάθε ομάδα θα έχει πέντε οδοντιάτρους, που θα μείνουν στην περιοχή για οκτώ ημέρες, ώστε να εξετάσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς. Στόχος, παραμένει, να συγκεντρωθεί ένας πυρήνας οδοντιάτρων που να παρέχει  μόνιμη οδοντιατρική περίθαλψη στην περιοχή. Η κυρία Βούρτση διευκρινίζει ότι πρόκειται για μια αμιγώς εθελοντική πρωτοβουλία από την οποία δεν υπάρχουν έσοδα. Εχει φτιάξει, επίσης, τη σελίδα «volunteersofsinai» για να ενημερώνονται όσοι ενδιαφέρονται για τη δράση της ομάδας και να συμβάλλει ο καθένας με όποιον τρόπο μπορεί.

Η φυλή Γκεμπελία

Οι Βεδουίνοι είναι λαός νομαδικός. Ως άνθρωποι της ερήμου, ήταν πολύ σημαντικό για την επιβίωσή τους να μπορούν να προφυλαχθούν από τη σκόνη και τις υψηλές θερμοκρασίες. Οι άνδρες συνήθιζαν να ντύνονται με λεπτά υφάσματα και μαντίλι στο κεφάλι και οι γυναίκες με φορέματα, ένα μαύρο παλτό, το «Abaya», καλύπτοντας πάντα το πρόσωπό τους.

Στην πλειονότητά τους ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Η συγκεκριμένη φυλή, η Γκεμπελία, βιοπορίζεται μεταφέροντας τους τουρίστες με καμήλες στο βουνό και πουλώντας την πραμάτεια τους. Κατά το παρελθόν ήταν δεινοί πολεμιστές, υπήρξαν όμως και εκπληκτικοί «αστρονόμοι» καθώς μελετούσαν τον ουρανό για να χάρασσαν την πορεία τους στην έρημο.