Στον «πατριωτισμό» του κάθε κατόχου όπλου επαφίεται στη χώρα μας το εάν θα δηλώσει στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. ότι η άδεια οπλοκατοχής του έχει λήξει, έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσει ποινικές κυρώσεις. Οσο δε το όριο ηλικίας του κατόχου όπλου ανεβαίνει, τόσο φαίνεται ότι τα όρια του νόμου «θολώνουν». Σήμερα, τα παράνομα όπλα που «κυκλοφορούν» στην Ελλάδα εκτιμάται ότι αγγίζουν τις 800.000, ενδεχομένως όμως να είναι και περισσότερα.

Σε αποθήκες, ντουλάπες και σε… τοίχους

Πολλά κυνηγετικά όπλα τα οποία αγοράστηκαν για κυνήγι, στην πορεία των χρόνων «άλλαξαν χέρια» ή αποτέλεσαν το αντικείμενο κληρονομιάς, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται παράνομα στα χέρια πολιτών, ακόμα και ηλικιωμένων. Συχνά τα βρίσκουμε σε κάποια ειδική θήκη σε αποθήκες, σε ντουλάπες ή ακόμα και κρεμασμένα σε τοίχο των σπιτιών. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα οι κληρονόμοι τους φοβούνται τυχόν συνέπειες και δεν προβαίνουν στη δήλωση του όπλου που έχουν αποκτήσει, κινδυνεύοντας ωστόσο να βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Σε αυτό το πλαίσιο, ΕΛ.ΑΣ. και επιχειρηματίες που ασχολούνται με το εμπόριο όπλων απευθύνουν έκκληση σε όλους όσοι έχουν αδήλωτα όπλα ή έχουν λήξει οι άδειες κατοχής τους να σπεύσουν στο Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής τους και να τα δηλώσουν ή να τα… αποχωριστούν, εφόσον δεν σκοπεύουν να τα χρησιμοποιήσουν.

Πάντως, κανείς δεν γνωρίζει σήμερα επακριβώς τον αριθμό των όπλων αυτών, αρκετά από τα οποία δεν είναι μουσειακού χαρακτήρα αλλά απολύτως λειτουργικά.

Τρία περιστατικά τα οποία προκάλεσαν τον συναγερμό των Αρχών έφεραν στην επιφάνεια τις ελλείψεις στο πλαίσιο ελέγχου για ζητήματα οπλοκατοχής. Πριν από λίγες ημέρες ένας 68χρονος πυροβόλησε και σκότωσε με δίκαννο που είχε στο σπίτι του έναν 39χρονο υπάλληλο πάρκινγκ στο κέντρο του Πειραιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 68χρονος φέρεται να υποστήριξε ότι το όπλο ήταν κληρονομιά από τον παππού του και ουδέποτε είχε κάνει αποδοχή κληρονομιάς, οπότε δεν είχε εκδοθεί και άδεια στο όνομά του. Στις αρχές της εβδομάδας που πέρασε, κατά τη διάρκεια εργασιών σε γραφεία στο Κολωνάκι εντοπίστηκε μίνι οπλοστάσιο που αποτελούνταν από υποπολυβόλα, καραμπίνες, αεροβόλο, χειροβομβίδες και δεκάδες σφαίρες. Ο οπλισμός μεταφέρθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια, ωστόσο διαπιστώθηκε πως ήταν πολύ παλιός και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Εκτιμάται πως τα όπλα ανήκουν στον 77χρονο κάτοχο του χώρου ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, ένας 83χρονος «ταμπουρώθηκε» στο διαμέρισμά του στην οδό Αγίας Λαύρας στο Γουδί και απειλούσε να ανοίξει πυρ εάν οι αστυνομικοί έμπαιναν στο σπίτι του. Τελικά οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν, όπου, όπως διαπιστώθηκε, είχε μια καραμπίνα της οποίας η άδεια οπλοκατοχής είχε λήξει.

Και τον Μάρτιο του 2017 όμως αστυνομικοί κατά τη διάρκεια έρευνας ανακάλυψαν συλλογή από κυνηγετικά όπλα στο σπίτι ηλικιωμένου ζευγαριού στην Πορταριά Πηλίου. Στην περίπτωση εκείνη κατασχέθηκαν οκτώ κυνηγετικά όπλα για τα οποία το ζευγάρι δεν είχε άδεια, ενώ δεν είχαν ληφθεί καν τα απαιτούμενα μέτρα φύλαξής τους.

Δεν υπάρχει σύστημα έγκυρης ενημέρωσης

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από τις υπηρεσίες της Αστυνομίας που εκδίδουν τις άδειες, δεν υπάρχει σήμερα εγκατεστημένο σύστημα έγκυρης ενημέρωσης ώστε να γνωστοποιείται εάν έχει λήξει η άδεια κάποιου που έχει όπλο στην κατοχή του. Ετσι, εάν δεν πάει να το δηλώσει, μπορεί εύκολα να συνεχίσει να το έχει παράνομα στο σπίτι του και να μη διστάζει να απειλήσει με χρήση του ή και να τραυματίσει ή και να σκοτώσει, όπως έγινε στον Πειραιά.

Για την αγορά ενός όπλου (είτε από κατάστημα είτε μέσω Διαδικτύου είτε από ιδιώτη) προβλέπεται η έκδοση σχετικής άδειας. Επίσης, εφόσον γίνεται μεταβίβαση ενός όπλου, ο νέος κάτοχος πηγαίνει στο Τμήμα Ασφαλείας της νόμιμης κατοικίας με το όπλο για να αναγραφούν τα ακριβή στοιχεία του στη νέα άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου. Εάν αγοραστεί από κατάστημα, τα στοιχεία του όπλου αναγράφονται στο δελτίο αγοράς. Η διάρκεια της άδειας είναι 10 έτη από την ημερομηνία έκδοσής της και έναν μήνα πριν από τη λήξη θα πρέπει να γίνει ανανέωση στην αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ.