Με ζητούμενο την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη η διάταξη την οποία εισηγείται η κυβέρνηση με στόχο την απαγόρευση της συμμετοχής στις εκλογές εγκληματικών οργανώσεων οι οποίες εμφανίζονται με τον μανδύα πολιτικού κόμματος.

Στην πραγματικότητα, στόχος είναι ο αποκλεισμός από τις εκλογές του κόμματος Ελληνες, το οποίο έχει ιδρυθεί και διευθύνεται από τον καταδικασμένο και φυλακισμένο για την εγκληματική του δράση Ηλία Κασιδιάρη, πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής.

Το κράτος δικαίου αντιμέτωπο με τους αρνητές του – Γράφει ο Παναγιώτης Ματζούφας

Οι παράμετροι της τροπολογίας

Οι κρίσιμες παράμετροι της υπό συζήτηση και ψήφιση τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών είναι:

α) Η έννοια της «πραγματικής ηγεσίας» του κόμματος. Οπως αναφέρεται ειδικώς στη διάταξη: «Στο πλαίσιο του παρόντος άρθρου, η πραγματική ηγεσία έχει την έννοια ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση προέδρου, γενικού γραμματέα, μέλους της διοικούσας επιτροπής ή νομίμου εκπροσώπου με συγκεκριμένες πράξεις του εμφανίζεται να ασκεί διοίκηση του κόμματος, ή να έχει τοποθετήσει εικονική ηγεσία, ή να έχει τον ηγετικό πολιτικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα».

β) Η ειδική αναφορά ότι «η οργάνωση και η δράση του κόμματος να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Για την αξιολόγηση της συνδρομής της προϋπόθεσης αυτής λαμβάνεται υπ’ όψιν τυχόν καταδίκη σε οποιονδήποτε βαθμό υποψηφίων βουλευτών, ή ιδρυτικών μελών, ή διατελεσάντων προέδρων για τα αδικήματα και στις ποινές του πρώτου εδαφίου της περ. β».

Τι υποστηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ – ΠαΣοΚ

Από τις μέχρι στιγμής δημόσιες τοποθετήσεις ή παρασκηνιακές συζητήσεις διαφαίνεται ότι το ΠαΣοΚ είναι διατεθειμένο να ψηφίσει τη διάταξη, προτείνοντας κάποιες ελάχιστες τροποποιήσεις, μεταξύ των οποίων η παράλειψη της αναφοράς για την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει καταστεί σαφές ποια θα είναι η τελική του στάση. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει προτείνει διαφορετική διατύπωση της διάταξης, η οποία κατά την κυβέρνηση δημιουργεί πολύ μεγαλύτερους κινδύνους αντισυνταγματικότητας, καθώς υπεισέρχεται σε αξιολογήσεις πολιτικού τύπου.

Η εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπει στον Αρειο Πάγο για την επί της ουσίας εξέταση και αξιολόγηση της ιδεολογίας ενός κόμματος, καθώς προβλέπει ότι ένας σχηματισμός δεν θα ανακηρύσσεται υποψήφιος εφόσον ακόμη και ένα απλό μέλος του έχει τελέσει εγκλήματα με ναζιστικό ή ρατσιστικό κίνητρο, στο πλαίσιο δράσης κόμματος ή στο όνομά του.

Οπως σχολιάζουν σχετικά από την κυβέρνηση: «Η διάταξη δεν υπεισέρχεται σε αξιολόγηση των χαρακτηριστικών και της ιδεολογίας των κομμάτων, το οποίο θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου και θα έβαζε τον Αρειο Πάγο στη θέση να αξιολογήσει την ουσία των θέσεων των κομμάτων με κίνδυνο υπερβολικής διεύρυνσης των περιορισμών». Κατά πληροφορίες, υπέρ της διάταξης αναμένεται να τοποθετηθεί η Ελληνική Λύση, ενώ έντονες επιφυλάξεις διατυπώνουν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Οι νομικές αδυναμίες της διάταξης: Εν αναμονή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, από την κυβέρνηση διαμηνύονται δύο κρίσιμα στοιχεία. Αφενός, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίσει τη διάταξη, αυτή θα περάσει με απλή πλειοψηφία και, αφετέρου, ότι η ευρύτερη συναίνεση ισοδυναμεί με ένα ισχυρό μήνυμα, εν όψει των αποφάσεων του Αρείου Πάγου για την ανακήρυξη των υποψηφίων κομμάτων. Παρά ταύτα, το καθοριστικής σημασίας στοιχείο παραμένει: Η απόφαση εναπόκειται στο Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου και επ’ ουδενί μπορεί να προεξοφληθεί. Επιπλέον, είναι άγνωστο με ποια νομικά μέσα μπορεί να διαπιστωθεί και να τεκμηριωθεί η «πραγματική ηγεσία».