Η «μάχη των μονοεδρικών» αναδεικνύεται σε ένα σκληρό crash test για το γόητρο των κυρίαρχων αντιπάλων και το συμβολικό «σήμα» της υπεροχής που θα εκπέμψουν το βράδυ των επικείμενων εκλογών.
Η ανακατανομή εδρών που έφερε η απογραφή πρόσθεσε στις επτά μονοεδρικές περιφέρειες που υπήρχαν (Φωκίδα, Ευρυτανία, Σάμος, Γρεβενά, Κεφαλλονιά, Λευκάδα και Ζάκυνθος) άλλες δύο (Θεσπρωτία και Καστοριά). Στις εκλογές του 2019 η ΝΔ είχε κυριαρχήσει σε όλες τις περιφέρειες που εξέλεγαν μόνο έναν βουλευτή.
- Δείκτης πολιτικής κυριαρχίας – Του Γιώργου Σεφερτζή
Το απόλυτο και το στοίχημα
Στόχος της Πειραιώς είναι να διασφαλίσει εκ νέου το απόλυτο στα «μαρμαρένια αλώνια» των μονοεδρικών συμπεριλαμβανομένων των δύο επιπλέον περιφερειών, της Θεσπρωτίας και της Καστοριάς, όπου βάσει των δημοσκοπήσεων καταγράφεται υπεροχή της ΝΔ.
Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, τότε τη βραδιά των εκλογών θα δούμε το σύνολο των μονοεδρικών περιφερειών να βάφεται «γαλάζιο». Το μεγάλο στοίχημα για την Κουμουνδούρου είναι να «σπάσει» τη «γαλάζια» κυριαρχία. Βεβαίως το 2023 δεν είναι 2015, όταν το ρεύμα νίκης του ΣΥΡΙΖΑ τού είχε διασφαλίσει κέρδη σε πέντε μονοεδρικές (Γρεβενά, Φωκίδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθος και Σάμος).
Μικρή διαφορά στη Σάμο
Θα ήθελαν ωστόσο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνουν ένα μαχητικό comeback τουλάχιστον σε κάποιες μονοεδρικές όπου θεωρούν ότι υπάρχουν περιθώρια, όπως στη Σάμο, όπου το 2019 η απόσταση από τη ΝΔ ήταν πέντε ποσοστιαίες μονάδες, με την προϋπόθεση ότι θα έβρισκαν έναν αξιόμαχο υποψήφιο να αντιπαρατεθεί με τον νυν βουλευτή της ΝΔ Χριστόδουλο Στεφανάδη (κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι μια «ανατροπή» ενδεχομένως να ήταν εφικτή με τον πρώην βουλευτή του κόμματος Δημήτρη Σεβαστάκη). Ενώ και στην Κεφαλλονιά υπάρχει η φιλοδοξία εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η υποψηφιότητα του Νικόλα Φαραντούρη να αποτελέσει παράγοντα αποτροπής μιας νέας «γαλάζιας» πρωτιάς μπαίνοντας «σφήνα» στο «δίπολο» των υποψηφίων της ΝΔ που συγκροτούν ο νυν βουλευτής Παναγής Καπάτος και ο κεντροαριστερής προέλευσης Ναπολέων Μαραβέγιας, ο οποίος έχει μπει δυναμικά στο παιχνίδι.
Στις πρώην διεδρικές
Στην πρώην διεδρική Θεσπρωτία ο νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής, καθώς η διαφορά με τον νυν βουλευτή της ΝΔ και εν νέου υποψήφιο Βασίλη Γιόγιακα ήταν στις τελευταίες εκλογές αρκετά μεγάλη (9,6%), ενώ ανάλογη απώλεια για τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται εκτός απροόπτου και στην Καστοριά, η οποία ξαναέγινε μονοεδρική από διεδρική που ήταν εκλέγοντας τον Ζήση Τζηκαλάγια από τη ΝΔ και την Ολυμπία Τελιγιορίδου από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τα δημοσκοπικά περιθώρια ανατροπής να παραμένουν πολύ περιορισμένα, κάτι που σημαίνει ότι η βουλευτής μόνο σε ένα «θαύμα» θα μπορούσε να ελπίζει για τη νέα Βουλή. Από εκεί και πέρα με ενδιαφέρον αναμένεται η έκβαση του «γαλάζιου» ανταγωνισμού που αναμένεται μεταξύ του νυν βουλευτή και της συνυποψηφίας του Μαρίας Αντωνίου, που είναι επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη. Στη Φωκίδα παραμένει ως ισχυρό φαβορί η υποψηφιότητα του νυν βουλευτή της ΝΔ και γενικού γραμματέα της ΚΟ του κόμματος Γιάννη Μπούγα, όπως και στην Ευρυτανία με τον νυν βουλευτή της ΝΔ Κώστα Κοντογεώργο, όπου και στις δύο περιφέρειες η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019 υπερέβαινε τις 15 και 19 ποσοστιαίες μονάδες αντιστοίχως.
Η ιδιαιτερότητα με Πάτση
Αλλά και στη μονοεδρική των Γρεβενών, όπου εκλεγόταν ο διαγραφείς από τη ΝΔ Ανδρέας Πάτσης, η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεπεράσει το 13%. Μένει να φανεί πώς θα εκφραστεί το εκλογικό σώμα υπό την αρνητική επήρεια της υπόθεσης Πάτση, ενώ και στις μονοεδρικές της Λευκάδας και της Ζακύνθου η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων ήταν εξίσου μεγάλη: 16% στη Λευκάδα, όπου θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο νυν βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Καββαδάς και 10% στη Ζάκυνθο, όπου θα διεκδικήσει και πάλι την έδρα ο νυν «γαλάζιος» Διονύσης Ακτύπης, ο οποίος είχε απέναντί του το 2019 τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ και κατόπιν διαγραφέντα «αντιφρονούντα» Σταύρο Κοντονή.
Η εφαρμογή του πλειοψηφικού
Στις εννέα μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες παίρνει την έδρα το ισχυρότερο κόμμα – είτε το εκλογικό σύστημα είναι η απλή αναλογική (όπως στις πρώτες κάλπες) είτε η ενισχυμένη αναλογική (όπως στις πιθανές δεύτερες). Επί της ουσίας η αρχή της αναλογικότητας εξανεμίζεται και ισχύει το πλειοψηφικό.