Η ανάμειξη του ονόματος του Γιάννου Παπαντωνίου, ως υπουργού Αμυνας το 2003, επίμαχη περίοδο ως προς τη σύμβαση για το σύστημα ασφαλείας C4I, κρίθηκε αρκετή ώστε ο εφέτης ειδικός ανακριτής Δημήτρης Ορφανίδης να κατεβάσει το μολύβι και να διαβιβάσει τη δικογραφία της ανάθεσης του συστήματος στη Βουλή. Ενώπιόν του στεκόταν σύμφωνα με πληροφορίες, πρώην κορυφαίο στέλεχος στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας με εμπλοκή στα εξοπλιστικά προγράμματα ,γεγονός που τον έχει οδγήσει παλαιότερα ενώπιον της Δικαοσύνης.
Δικαστικές πηγές μιλώντας στο «Βήμα» τονίζουν ότι οι αρχικές «διαρροές» που ήθελαν το συγκεκριμένο πρόσωπο  να προσέρχεται αυτοβούλως στον ανακριτή και να καταθέτει στοιχεία δεν είναι ακριβείς. Το πρώην στέλεχος  εκλήθη από τον ανακριτή, λένε οι ίδιες πηγές, και η κατάθεσή του είναι μία από τις 49 καταθέσεις που έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια της ενιαύσιας αυτής έρευνας, αφότου διαχωρίστηκε κατά το μέρος της ανάθεσης η υπόθεση του C4I· οι μάρτυρες δεν είναι ισάριθμοι, απλώς έχουν δώσει πληροφορίες και στοιχεία στην ανάκριση περισσότερες της μιας φοράς. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται μάλιστα – σύμφωνα με πληροφορίες – πρώην βουλευτές, τότε πρόσωπα-«κλειδιά» της Siemens, όπως ο Γεργκ-Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, αλλά και πολιτικά στελέχη που είναι σε θέση να γνωρίζουν τα της εποχής εκείνης.
Η αποδόμηση της
κατάθεσης Ζοσεράν
Το γεγονός ότι ο κ. Ορφανίδης έχει κατεβάσει το μολύβι, έχει σταματήσει δηλαδή τις σχετικές με τον εν λόγω υπουργό ανακριτικές πράξεις, αποδομεί και τα όποια σενάρια περί επικείμενου ταξιδιού του στο Παρίσι με τους ανακριτές Διαφθοράς, προκειμένου να συνδράμει στη λήψη κατάθεσης από τον αμφιλεγόμενο Μισέλ Ζοσεράν, πάλαι ποτέ στέλεχος της Thales, ο οποίος έχει αναφερθεί αόριστα κατά το παρελθόν σε μίζες για την προμήθεια των φρεγατών «S» και ακόμα πιο θολά στο κλείδωμα της συμφωνίας για το C4I.
Ισως ακόμα πιο σημαντικό είναι, λένε οι ίδιες έγκυρες πηγές, ότι κατά τον έναν αυτόν χρόνο δεν έχει προκύψει από πουθενά στην ανάκριση το όνομα του Ζοσεράν.
Μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, το Σώμα είναι το μόνο αρμόδιο πλέον να εξετάσει τυχόν ευθύνες περί δωροληψίας του πρώην υπουργού. Δεδομένου δε ότι πρόκειται για παραγεγραμμένο αδίκημα, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, πολλές είναι οι φωνές που εκτιμούν ότι θα ακολουθηθεί και πάλι το μονοπάτι της Novartis, θα συνδεθεί δηλαδή το κακούργημα με τέλεση «επ’ αφορμή των υπουργικών καθηκόντων» του, και ο φάκελος θα επιστραφεί στην τακτική Δικαιοσύνη.
Ωσπου να αποφανθεί το Κοινοβούλιο, ανοιχτά θα παραμένουν και τα τρία μέτωπα της έρευνας για το C4I. Εκτός από την έρευνα Ορφανίδη, η Εισαγγελία Διαφθοράς, υπό την Ελένη Τουλουπάκη, έχει στα χέρια της το σκέλος του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ενώ η δίκη για την παραλαβή του συστήματος είναι σε εξέλιξη, εν αναμονή και των καταθέσεων δύο εκ των τριών τότε υπουργών που αναφέρονται στο οικείο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, ως έχοντες ευθύνη για τις τροποποιήσεις της σύμβασης, συνδεδεμένες με ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου κατά 147 εκατ. ευρώ.
Οι πρωταγωνιστές
πρώην υπουργοί
Υστερα από αίτημα της αμερικανικής SAIC, επικεφαλής της κοινοπραξίας πίσω από το σύστημα ασφαλείας C4I, με υποκατασκευαστή τη Siemens, πρωταγωνιστές στην ακροαματική διαδικασία χρίζονται ο Βύρων Πολύδωρας και ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης – μαζί τους και ο Κώστας Αιλιανός, γενικός γραμματέας του τότε υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, καθώς και ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου. Οι πρώην υπουργοί έδωσαν ήδη το «παρών» στην αίθουσα του δικαστηρίου, κατά την ανάγνωση του σχετικού καταλόγου.
Τη βάσανο της εξέτασης από την έδρα δεν θα υποστεί κατ’ εξαίρεση ο Προκόπης Παυλόπουλος, λόγω της σημερινής θεσμικής του ιδιότητας ως Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η υπόθεση για την παραλαβή του C4I αναμένεται μακρά, η δίκη βρίσκεται άλλωστε στην αρχή ακόμη, καθώς μόλις έχει νομιμοποιηθεί η παρουσία Πολιτικής Αγωγής του Δημοσίου, και έπονται ενστάσεις. Τα κοινά σημεία της μ’αλιστα με τη δίκη της Siemens σε επίπεδο κατηγορουμένων και στοιχείων (π.χ. εμβάσματα) αναμένεται να δυσχεράνουν τη διαδικασία.
Η οποία, με τη σειρά της, δίκη της Siemens, σημαντική ως συγκοινωνούν δοχείο, βρίσκεται, αντιθέτως, στην τελική ευθεία (απολογούνται οι κατηγορούμενοι), ως εκ τούτου η ετυμηγορία του δικαστηρίου αναμένεται να αξιοποιηθεί πολιτικά στο εκλογικό σκηνικό της άνοιξης.

Η απόδραση Οσβαλντ και περιώνυμη ατζέντα

Η απόδραση – σπάζοντας το «βραχιολάκι» – του Ζαν Κλοντ Οσβαλντ, γάλλου τραπεζίτη που κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος τόσο στη δίκη της Siemens όσο και σε υποθέσεις εξοπλιστικών (π.χ. υποβρύχια, αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH, ιπτάμενα ραντάρ), έχει προκαλέσει αίσθηση και στο Εφετείο, με πολλούς εκ των συνηγόρων να τον περιγράφουν ως «ανθρώπινο ράκος» τις φορές που εμφανιζόταν στο εδώλιο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι το τελευταίο διάστημα είχαν αραιώσει οι επισκέψεις που δεχόταν από την οικογένειά του, γεγονός που είχε κάνει ακόμα πιο άσχημη την ψυχολογική του κατάσταση.
Ο Οσβαλντ έκανε το μοιραίο – για αυτόν – λάθος να ταξιδέψει εκτός ελβετικών συνόρων (οι Ελβετοί αρνούνταν ως τότε να τον εκδώσουν στην Ελλάδα), ενώ εκκρεμούσαν από τις ελληνικές ανακριτικές αρχές περισσότερα του ενός εντάλματα σύλληψης για την ανάμειξή του στις προαναφερόμενες υποθέσεις. Παραμονές Πάσχα του 2015 ο τραπεζίτης συνελήφθη στο Αμπου Ντάμπι και καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας καθόταν ενώπιον των ανακριτών Διαφθοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δήλωση που είχε κάνει τότε στο «Βήμα» είχε αυτοπροσδιοριστεί ως «εξιλαστήριο θύμα», «εγκλωβισμένος σε πολιτική παγίδα, στο πλαίσιο της οποίας τού αποδίδεται ο πιο σκοτεινός ρόλος σε πλήθος υποθέσεων». Η περιώνυμη ατζέντα Οσβαλντ δεν έχει αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα.