Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Εφη Αχτσιόγλου εξηγεί στο ΒΗΜΑ γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον το κόμμα που κάποτε έπαιζε κεντρικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα και εξέφραζε τον αριστερό και προοδευτικό κόσμο, ενώ για τον Στέφανο Κασσελάκη λέει ότι επενδύει μόνο στην επικοινωνία χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

Λένε πως οι διασπάσεις είναι στο DNA της Αριστεράς. Εσείς τι λέτε;

«Σε όλους τους πολιτικούς χώρους, κατά καιρούς, έχουν υπάρξει διαφοροποιήσεις, οι οποίες οδήγησαν σε αποχωρήσεις και σε δημιουργία νέων πολιτικών φορέων. Κάτι που μπορεί να συμβεί και στο μέλλον. Το ζήτημα είναι αν μια τέτοια επιλογή έχει πολιτική και ιδεολογική βάση, αν αφορά αρχές και θέσεις. Η δική μας ήταν μια τέτοια επιλογή ευθύνης και συνείδησης. Και ως τέτοια είναι ήδη δικαιωμένη».

Αλήθεια, με τι συναισθήματα παρακολουθήσατε, από μακριά, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ;

«Οι πολιτικές εξελίξεις δεν αποτιμώνται συναισθηματικά, αλλά με πολιτικά κριτήρια. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε μια διαλυτική κρίση εδώ και αρκετό καιρό. Αυτό εκφράστηκε στο συνέδριό του και επιβεβαιώθηκε η πορεία μετάλλαξής του. Δεν είναι πλέον το κόμμα που κάποτε έπαιζε κεντρικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα, που εξέφραζε τον αριστερό και προοδευτικό κόσμο. Εχει εισέλθει σε μια πορεία διαρκούς φθοράς και απαξίας. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παράγει πολιτική και βρίσκεται πολύ μακριά από τις αγωνίες των πολιτών που έχουν τεράστια προβλήματα και αναζητούν λύσεις και πολιτική έκφραση. Πρόκειται για μηχανισμούς που συγκρούονται, με έναν πρόεδρο ο οποίος επενδύει μόνο στην επικοινωνία χωρίς πολιτικό περιεχόμενο. Αδυνατεί να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση της Δεξιάς και το μόνο που κάνει είναι να κρατά εγκλωβισμένες κοινωνικές δυνάμεις και ανθρώπους».

Αν είχαμε αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα με την Ολγα Γεροβασίλη, θα εξετάζατε το ενδεχόμενο να επιστρέψετε; Και, εν τέλει, όταν λέτε ότι είστε ανοιχτοί στις συνεργασίες, περιλαμβάνετε και τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη;

«Η πορεία μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ είναι μη αναστρέψιμη. Αυτό που τώρα πρέπει να γίνει είναι να απεγκλωβιστούν από τον ΣΥΡΙΖΑ κοινωνικές δυνάμεις οι οποίες θέλουν να δράσουν ενάντια στην πολιτική διεύρυνσης των ανισοτήτων, στην πολιτική που συρρικνώνει το εισόδημα της μεγάλης μερίδας των πολιτών την ώρα που πολλαπλασιάζει τα κέρδη για τα ανώτερα κλιμάκια της πυραμίδας, που θέλουν να δράσουν ώστε η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση να γίνει μια μεγάλη ευκαιρία βελτίωσης της ζωής μας. Σε αυτές τις δυνάμεις απευθύνουμε κάλεσμα κοινής δράσης».

Συμφωνείτε με την κριτική που άσκησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στον Αλέξη Τσίπρα;

«Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει όψιμα τα δομικά προβλήματα τα οποία έγκαιρα επισημάναμε, οπότε και καταστήσαμε σαφές ότι δεν είναι εφικτή η παραμονή μας σε ένα κόμμα που η νέα ηγεσία οδηγούσε σε μετάλλαξη, σε απομάκρυνση από βασικές θέσεις της Αριστεράς, σε ύφος και ήθος προσβλητικό για την αξιοπρέπειά μας. Επομένως, και ο ίδιος προφανώς αντιλαμβάνεται ότι δεν «φύγαμε γιατί χάσαμε», όπως υποστήριξε στην ανάρτησή του. Το τι πράττει εντός του ΣΥΡΙΖΑ και τι επιλογές κάνει είναι δική του υπόθεση. Εμείς έχουμε καθαρές θέσεις και συνειδητές επιλογές ευθύνης».

Στην εκδήλωση με το ερώτημα για το ποιος θα σταθεί απέναντι στον Μητσοτάκη, απάντηση δεν υπήρξε. Θα μπορούσατε να μας πείτε πιο συγκεκριμένα πώς αντιλαμβάνεστε στη Νέα Αριστερά αυτή τη συνάντηση;

«Ηταν μια συζήτηση – ο διάλογος είναι πάντα χρήσιμος – στην οποία το πραγματικό ερώτημα δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά ποια πολιτική πρόταση, ποιο πολιτικό σχέδιο και ποια κοινωνική συμμαχία είναι σήμερα ικανά να αντιπαρατεθούν στη ΝΔ και στις πολιτικές της που διευρύνουν τις ανισότητες, που πλήττουν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, που δημιουργούν αποκλεισμούς, που υποβαθμίζουν και εμπορευματοποιούν τα δημόσια αγαθά. Από τη δική μου πλευρά έδωσα συγκεκριμένες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα καταθέτοντας στρατηγική πρόταση, ξεκάθαρη κοινωνική απεύθυνση και προγραμματικές προϋποθέσεις. Αλλά και οι άλλοι δύο συμμετέχοντες έδωσαν τις δικές τους απαντήσεις και προσωπικά διέγνωσα αρκετά κοινά σημεία, πράγμα που το επισήμανα και στην εκδήλωση. Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν πραγματικά μεγάλο και τούτο επιβεβαιώνει το υπαρκτό ζήτημα. Νομίζω ότι κατ’ αρχάς σε κοινωνικό επίπεδο μπορούν να υπάρξουν συνέργειες για να ενισχυθούν δράσεις ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Η περίπτωση των αγροτικών κινητοποιήσεων είναι χαρακτηριστική».

Και εσείς; Θα εκδηλώνατε ενδιαφέρον για την ηγεσία αυτής της κοινής προσπάθειας;

«Αντιλαμβάνεστε από όσα προανέφερα ότι δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση».

Πού αποδίδετε την ηγεμονία Μητσοτάκη στο εκλογικό ακροατήριο; Και όχι, η «στήριξη των μέσων ενημέρωσης» δεν μπορεί να είναι μια πειστική, μοναδική εξήγηση.

«Η στήριξη των ΜΜΕ παίζει σημαντικό ρόλο, όμως τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Η ΝΔ είναι στην παρούσα συγκυρία ο πολιτικός εκφραστής των κοινωνικών εκείνων μερίδων που ενισχύουν τη θέση τους μέσα στον οικονομικό κύκλο που άνοιξε στη χώρα μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Σε αυτόν τον κύκλο η ΝΔ οργανώνει και εκπροσωπεί πολιτικά αυτούς που κερδίζουν πράγματι όλο και περισσότερα μέσω της στρατηγικής της αντίστροφης αναδιανομής. Αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια είναι μια πρωτοφανής μεταφορά πλούτου από τα κάτω προς τα πάνω, η οποία συγκροτεί όλους τους «κερδισμένους» σε έναν νέο συνασπισμό εξουσίας που έχει ως πολιτικό του εκφραστή τη ΝΔ. Αν σε αυτούς προσθέσει κανείς και τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Δεξιάς, κυρίως λόγω συντηρητικών πεποιθήσεων σε ζητήματα δικαιωμάτων, άμυνας, μειονοτήτων κ.λπ., ένα κοινό του οποίου τα συντηρητικά αντανακλαστικά φρόντισε και με το παραπάνω να τροφοδοτήσει η ΝΔ, τότε αποκτά μια εικόνα των κοινωνικών δυνάμεων που συγκροτούν το έδαφος της πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ. Η απάντηση σε αυτό δεν θα έρθει μέσω συγκολλήσεων κορυφής, αλλά από τη συγκρότηση του αντίπαλου συνασπισμού κοινωνικών δυνάμεων που αυτή τη στιγμή εκφράζονται πολιτικά με τρόπο διάσπαρτο και εξ αυτού του λόγου με τρόπο αποδυναμωμένο».

Αν σας ζητούσα να μου υποδείξετε ένα πρόσωπο που θεωρείτε καταλληλότερο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πρωθυπουργία, ποιο πρόσωπο θα επιλέγατε;

«Δεν είναι ζήτημα προσώπου αλλά πολιτικής πρότασης, σχεδίου και θέσεων που θα πείσουν την κοινωνική πλειοψηφία. Αυτή εξάλλου είναι που θα δείξει την πόρτα της εξόδου στις πολιτικές του κ. Μητσοτάκη».

Μπορεί η Νέα Αριστερά να συγκροτήσει κυβερνητική πρόταση ή απλώς φιλοδοξεί να κινείται στα επίπεδα του παλιού Συνασπισμού; Ποιος είναι ο οδικός σας χάρτης από εδώ και πέρα;

«Ασφαλώς έχουμε στόχο και μπορούμε να συγκροτήσουμε την εναλλακτική προοδευτική κυβερνητική πρόταση απέναντι στη σημερινή κυριαρχία της ΝΔ. Οι πολιτικοί μας άξονες είναι τρεις: κοινωνική δικαιοσύνη, κλιματική δικαιοσύνη, δημοκρατία. Σε αυτά τα καίρια ζητήματα δίνουμε σύγχρονες απαντήσεις, επαναφέροντας το περιεχόμενο της πολιτικής στο προσκήνιο και αντιμετωπίζοντάς τη με τη σοβαρότητα που της αντιστοιχεί. Ως προς τον οδικό χάρτη, μετά την πανελλαδική συνδιάσκεψη που πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο συνεχίζουμε την οργάνωσή μας σε όλη τη χώρα, με περιοδείες και ανοιχτές συνελεύσεις, δίνουμε την κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών και πραγματοποιούμε το ιδρυτικό μας συνέδριο τον ερχόμενο Σεπτέμβρη».

Το πανό «Οι αγρότες έχουν δίκιο» ποιος το σκέφτηκε;

«Γιατί, δεν έχουν δίκιο; Ηταν το μήνυμα της στήριξής μας σε κινητοποιήσεις που αφορούν τελικά τις ζωές όλων μας, διότι ακουμπούν στον πυρήνα του μεγαλύτερου προβλήματος που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη: την κρίση του κόστους ζωής».