Να πάει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους με «φορτωμένη» διπλωματική ατζέντα έχει την πρόθεση ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τα «όπλα» του δεν είναι απαραίτητο ότι θα θελήσει να τα χρησιμοποιήσει, αλλά θέλει να τα έχει και να τα έχει διαρρεύσει στον Τύπο. Δημιουργώντας έτσι τον κατάλληλο θόρυβο. Εναν θόρυβο που θα συμβάλει στο περιβάλλον που θέλει να δημιουργήσει κατά την άφιξή του. Ο Ερντογάν έχει ήδη δηλώσει (στις 14 Ιουνίου) ο ίδιος ότι δεν θα υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όσο δεν πατάσσει τους «τρομοκράτες». Διπλωματικές πηγές ωστόσο σημειώνουν ότι αυτό κάνει ζημιά στην Αγκυρα και στα συμφέροντά της.
Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, υποστήριξε σε δηλώσεις του, σύμφωνα με το Haberturk, ότι η Αγκυρα σκοπεύει να θέσει ζήτημα Κυπριακού στο ΝΑΤΟ, δείχνοντας και τις εξοπλιστικές προθέσεις της Λευκωσίας, έστω και περιορισμένες, μετά την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων και την αλλαγή ισορροπιών. Κάτι που ωστόσο στην πραγματικότητα δεν μπορεί να αποτελέσει ζήτημα της Συνόδου Κορυφής.
Το τι θα επιλέξει να κάνει τελικά ο Ερντογάν στο ΝΑΤΟ και στις επαφές του στο περιθώριο αναμένεται να φανεί. Οπως και αν στη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εφόσον αυτός κερδίσει τις εκλογές, θα θέσει θέμα ελληνικών εξοπλιστικών. Την ίδια στρατηγική άλλωστε είχε ακολουθήσει ο τούρκος πρόεδρος και στην προηγούμενη συνάντηση των ηγετών του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη το 2022. Κεντρικός άξονας της πολιτικής του ήταν η «συνθηκολόγηση» Σουηδίας και Φινλανδίας που τότε έβλεπαν τις υποψηφιότητές τους ως «πακέτο». Ωστόσο εκείνη την περίοδο ο Ερντογάν «φόρτωνε» το διπλωματικό του καλάθι και με την ένταση στα ελληνοτουρκικά, με απειλές περί έγερσης στο ΝΑΤΟ ζητήματος στρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου και παρά το γεγονός ότι υπήρξαν σενάρια περί μιας κίνησης της Αγκυρας απέναντι στην Αθήνα στη Σύνοδο της Μαδρίτης, τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν.