Η ιδιοσυστασία της, κατά μείζονα λόγο, ρευστής εκλογικής βάσης της Ακρας Δεξιάς είναι ένα από τα πεδία δημοσκοπικής έρευνας και ανάλυσης, λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές.
Με βάση τα στοιχεία των πρόσφατων δημοσκοπήσεων και τις εκδηλώσεις διαθέσεων συγκεκριμένων ομάδων πολιτών, αμέσως μετά την πολιτική διαμάχη για τον γάμο των ομοφύλων, έγιναν αισθητές κάποιες μεταβολές ή ενισχύθηκαν ήδη προϋπάρχουσες τάσεις.
Η σημαντικότερη διαπίστωση είναι ότι οι δημοσκοπικές απώλειες της ΝΔ, εν μέρει αναμενόμενες και σε πρώτο επίπεδο εύκολα ερμηνεύσιμες, δεν επαρκούν ώστε να εξηγηθεί πλήρως η τάση ενίσχυσης πρωτίστως της Ελληνικής Λύσης και δευτερευόντως της Νίκης, καθώς οι Σπαρτιάτες φαίνεται ότι σε αυτή τη φάση έχουν καθηλωθεί στο όριο του 3%.
Οι διαρροές στο… πουθενά
Η ανάλυση των δημοσκοπικών ευρημάτων δείχνει ότι υπάρχει μια ιδιόμορφη τάση μετακινήσεων, καθώς οι διαρροές της ΝΔ φαίνεται ότι ενισχύουν κατά βάση τα ποσοστά των αναποφάσιστων, ενώ η Ελληνική Λύση φαίνεται ότι υποδέχεται ψηφοφόρους από τις ομάδες εκείνες που απείχαν στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά και σχεδόν από όλους τους πολιτικούς χώρους.
Οπως ωστόσο υπογραμμίζουν εκλογικοί αναλυτές, η πολιτική ισχύς των κομμάτων με αυτά τα χαρακτηριστικά, είτε εντάσσονται στη λαϊκιστική Δεξιά είτε σε πιο ακραίες μορφές της, δεν μπορεί να θεωρείται ούτε δεδομένη ούτε σταθερή. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι οι τρεις κομματικές εκφράσεις της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα αθροίζουν ένα ποσοστό που υπερβαίνει το 15%, δίχως να μπορεί να αποκλειστεί μια περαιτέρω ενίσχυσή τους, δεδομένης και της αισθητής τάσης διαμαρτυρίας και αποδοκιμασίας της πολιτικής γενικότερα, από συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και για οποιονδήποτε λόγο.
Στην παρούσα συγκυρία η άνοδος της Ακροδεξιάς έχει πάντως κάποια σαφή χαρακτηριστικά, όπως η ενίσχυσή της στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ή η αλληλεπίδραση με την Εκκλησία, η οποία έχει προστεθεί στις πολιτικές παραμέτρους της περιόδου εξαιτίας της έντασης με την κυβέρνηση και με αφορμή τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Το κλίμα στην Ευρώπη
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι πανευρωπαϊκά παρατηρείται δημοσκοπική άνοδος (Γαλλία, Γερμανία, κ.α.), αλλά και εκλογική (Πορτογαλία, Ουγγαρία), προεξοφλείται πως θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα εν όψει ευρωεκλογών.
Σύμφωνα όμως με τις αναλύσεις έμπειρων δημοσκόπων, ο συσχετισμός δυνάμεων στον συγκεκριμένο χώρο και σε αυτή τη συγκυρία, όσο απέχουμε ακόμη περίπου τρεις μήνες από τις ευρωεκλογές, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει διαμορφωθεί οριστικά.
Εκδηλώσεις έμφυλης και ρατσιστικής βίας, όπως οι πρόσφατες στη Θεσσαλονίκη, στάθηκαν αφορμή για αναζητήσεις ως προς το αν η Ακρα Δεξιά επανέρχεται με κάποιον τρόπο και μορφή σε μια δράση αντίστοιχη με εκείνην της Χρυσής Αυγής ή και με πιο επιθετική μορφή, η οποία θα μπορούσε να διαμορφώσει και νέα εκλογικά δεδομένα.
Σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα περιστατικά πάντως, πολιτικοί παράγοντες της Θεσσαλονίκης αμφιβάλλουν ως προς την άμεση διασύνδεσή τους με κάποιο κόμμα της Ακροδεξιάς ή ως προς την οργανωμένη πολιτική υποκίνηση των συγκεκριμένων ενεργειών σε βάρος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
Αδράνεια
Επισημαίνουν όμως την ίδια στιγμή και την απουσία μιας οργανωμένης και σχεδιασμένης πολιτικής παρέμβασης στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, με στόχο την αποφυγή τέτοιων εκδηλώσεων και της στροφής στην ακραία πολιτική εκδήλωση και τη μετάπτωσή της σε οργανωμένη βία.
Πέραν αυτών ωστόσο και σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της Ακρας Δεξιάς, με βάση τα όσα μέχρι στιγμής είναι ορατά και διαπιστωμένα, επισημαίνονται δύο στοιχεία: ότι οι εισροές δεν προέρχονται αναγκαστικά απευθείας και αποκλειστικά από κάποιο μεμονωμένο κόμμα και – κυρίως – ότι μεταξύ των κομμάτων του χώρου είναι πολύ εύκολη η μετακίνηση ψηφοφόρων.