Ενα «καρφί» επεφύλασσε για τον Στέφανο Κασσελάκη η Ολγα Γεροβασίλη λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επέτειο της 21ης Απριλίου. «Για να αντιμετωπίσουμε την Ακροδεξιά, πρέπει να μιλήσουμε για δημοκρατία, ισότητα, αλληλεγγύη και ειρήνη» είπε, απαντώντας εμμέσως στον Στέφανο Κασσελάκη και στην επιλογή του να υποστηρίξει το τρίπτυχο «πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επέλεξε συνειδητά όμως να το πράξει στη λογική της επανανοηματοδότησης των όρων και της «ανάκτησής» τους από τη Δεξιά και την Ακροδεξιά. Στο πλαίσιο αυτό εντασσόταν και η αναφορά του ότι: «Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης και της οικογένειας από τη Δεξιά τελειώνει εδώ. Η διαίρεση των Ελλήνων από τη Δεξιά τελειώνει εδώ».

Ενοχλούν οι κινήσεις στο γήπεδο της ΝΔ

Οπως προκύπτει και από τις ευρύτερες συζητήσεις στο πολιτικό και επικοινωνιακό επιτελείο του, στο οποίο εσχάτως εντάχθηκε και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, πρώην στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει κατά νου να κερδίσει από τη «γαλάζια» ατζέντα, κινούμενος στο γήπεδο της ΝΔ. Και αυτό αναδεικνύεται από σειρά κινήσεων που ξενίζουν πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ενοχλούν, ή φαίνονται παράταιρες με την ιστορία του κόμματος και ευρύτερα της Αριστεράς.

Στόχος ωστόσο της νέας ηγεσίας είναι η δημιουργία ενός πολυσυλλεκτικού κόμματος του λεγόμενου «κοινωνικού μέσου όρου», ορολογία που ασπάζεται ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος, και το οποίο όμως θα έχει αναφορές και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά του πολιτικού φάσματος.

Θέσεις και απόψεις που δημιουργούν έκπληξη

Ο κ. Κασσελάκης την ίδια ώρα που πηγαίνει και καταθέτει, όπως τη Μεγάλη Τετάρτη, στεφάνι στο μνημείο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής, για τους κομμουνιστές που εκτελέστηκαν από τους ναζί την Πρωτομαγιά του 1944 μπορεί κάλλιστα να πετάγεται και να οικειοποιείται τμήμα της δεξιάς ατζέντας δίνοντάς του άλλο επικοινωνιακό περιτύλιγμα.

Δήλωσε, για παράδειγμα, ένθεος και η δήλωσή του για τα θαύματα προκάλεσε τουλάχιστον αμηχανία στα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως και σε ένα τμήμα ψηφοφόρων που κερδίζει ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης. Κάτω από αυτό το πρίσμα, δεν είναι τυχαίο ότι από την ημέρα της εκλογής του και ειδικά το τελευταίο τρίμηνο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζει απόψεις και θέσεις που δημιουργούν έκπληξη σε πολλά στελέχη και βουλευτές.

Η πρώτη ψυχρολουσία ήρθε για πολλούς όταν συμφώνησε με τον φράχτη στον Εβρο, αν και πολλοί βουλευτές του είναι αρνητικοί.  Ο ίδιος όμως επιμένει ότι πρόκειται για ένα «χρήσιμο εργαλείο», ενώ η θέση του στο Μεταναστευτικό κινείται στη σφαίρα του «ευρωπαϊκού ζητήματος» και της αναλογικής κατανομής των μεταναστών και προσφύγων ανάμεσα στους εταίρους και στη βάση της αλληλεγγύης.

Αλλο «κρούσμα» σημειώθηκε όταν η αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισε υπέρ της προμήθειας ελικοπτέρων, καθότι παραμένει συνεπής – κατά τα λεγόμενα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – στην ανάγκη ενίσχυσης της εθνικής μας άμυνας. Εδώ έμπλεξαν οι γραμμές κυριολεκτικά, καθώς εκείνες τις ημέρες ο Στ. Κασσελάκης εμφανίστηκε πολύ πιο προωθημένος απ’ ό,τι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν.

Διαρκώς τονίζει όρους όπως πατρίδα, βάζοντας στη δημόσια συζήτηση και τον όρο «πατριωτική Αριστερά», ενώ τάσσεται και υπέρ των αυξήσεων στους στρατιωτικούς αλλά εσχάτως (μετά τη θητεία του) και στους φαντάρους.

Για την ελληνοαμερικανική συνεργασία στο θέμα των βάσεων εμφανίστηκε θετικός, αν και είπε πως «τίποτα δεν είναι επ’ αόριστον στη ζωή». Το «ναι» στις βάσεις είναι πάντως ξεκάθαρο: «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις βάσεις, αλλά να έχει η Ελλάδα τα κατάλληλα ανταλλάγματα», τα οποία κατά τον ίδιο δεν είναι επαρκή. Και εδώ υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση.

Η φράση όμως που εξέπληξε πολλούς ακόμα και από τωρινούς υποστηρικτές του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν η κίνησή του να αποκαλέσει το ΝΑΤΟ «ιερή αμυντική συμμαχία» αλλά και να δώσει έμφαση στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει «σε καθεστώτα που βρίσκονται ανατολικά μας».

Σε άλλη φάση εμφανίστηκε να υποστηρίζει την αποστολή της ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, αν και πριν τα Χριστούγεννα η γραμμή ήταν διαφορετική: Πρόκειται, έλεγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, για αποστολή χωρίς απόφαση του ΟΗΕ, κατά παράβαση δηλαδή του Διεθνούς Δικαίου, ενώ δεν έχει αποφασίσει ούτε η Βουλή σχετικά.

Αλλοι εξέφρασαν ενστάσεις για τη στάση του Στ. Κασσελάκη στο θέμα του Ισραήλ και του ΝΑΤΟ, και κυρίως για τη θετική δήλωση υπέρ των Ισραηλινών αμέσως μετά το χτύπημα του Ιράν και τις θετικές αναφορές στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν. Εκεί επισημάνθηκε πως ήταν λάθος να συμφωνηθεί συνάντηση με την εβραϊκή οργάνωση AIPAC που θεωρείται από τις πιο σκληρές και η οποία τελικά ακυρώθηκε έπειτα από τις εσωτερικές αντιδράσεις από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ομιλία στον ΣΕΒ για το κεφάλαιο ως εργαλείο

Στο οικονομικό πεδίο πολλοί ενθυμούνται την ομιλία του στον ΣΕΒ τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του, όπου προέταξε τη θέση υπέρ της διαμοίρασης μετοχών στους εργαζομένους δίχως καμία αναφορά σε αυξήσεις και είχε αποκαλέσει το κεφάλαιο «εργαλείο για ευημερία», χωρίς να αναφερθεί στη φορολόγηση των επιχειρήσεων.

Ο «κινητικός, ανθρώπινος, φρέσκος», κατά τον γνωστό επικοινωνιολόγο Γιάννη Λούλη,  Στ. Κασσελάκης, επιχειρεί να κερδίσει έτσι ένα κοινό που ήταν απέναντι, απόμακρο ή ξένο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη δεξαμενή αυτή, σημειώνουν αναλυτές, συνυπάρχουν ψηφοφόροι που μέχρι πρότινος ήταν μακριά από κόμματα, αλλά και πολίτες που ταυτίζονταν με τη ΝΔ.

Γι’ αυτό και η ρητορική του στο γενικό σύνολο, όχι σε κομματικό κοινό, είναι τελείως διαφορετική από ενός κλασικού αριστερού πολιτικού, αφού απευθύνεται σε άλλο μείγμα ψηφοφόρων, το οποίο και «πριμοδοτεί» το κόμμα της Κουμουνδούρου στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.