«Δεν υπάρχει ζήτημα παράβασης του νόμου περί «πόθεν έσχες» του Στέφανου Κασσελάκη» είναι η γραμμή άμυνας της Κουμουνδούρου στη σκιά της εισαγγελικής έρευνας που διατάχθηκε για τις εταιρείες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στις ΗΠΑ, αλλά και όσων επιπλέον είδαν ακολούθως το φως της δημοσιότητας.

«Καλοδεχούμενη και ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε διερεύνηση των οικονομικών του. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» επισημαίνουν στο «Βήμα» κεντρικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημειώνουν ότι μέχρι το 2022 ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ήταν υποχρεωμένος να υποβάλλει σχετική δήλωση, ενώ για το 2022 οι δηλώσεις έχουν πάρει παράταση.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν σταθεροί συνομιλητές του Στ. Κασσελάκη, εφόσον ο ελληνικός νόμος απαγορεύει σε αρχηγούς κομμάτων να είναι μέτοχοι εταιρειών του εξωτερικού θα πουλήσει τις μετοχές του, οι οποίες άλλωστε «στις ΗΠΑ φορολογούνται με 50%».

Η είδηση για την εισαγγελική έρευνα βρήκε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην Αρκαδία, απ’ όπου πέρασε στην αντεπίθεση μέσω TikTok: «Σε αντίθεση με τις γιγαντιαίες περιουσίες αυτών που μας κυβερνούν, τα δικά μου εισοδήματα στις ΗΠΑ είναι όλα φορολογημένα» είπε μεταξύ άλλων, ενώ σε «γραμμή Πολάκη» επιτέθηκε στους δικαστικούς λειτουργούς υποστηρίζοντας πως στοχοποιείται «για το δάνειο που έδωσα στο κόμμα μου για να μη μείνουν απλήρωτοι τις γιορτές οι εργαζόμενοι». Παρότρυνε μάλιστα την Εισαγγελία να τον ελέγξει εξονυχιστικά, διότι κάθε εισόδημά του από τις ΗΠΑ είναι φορολογημένο «μέχρι το τελευταίο δολάριο – μέχρι το τελευταίο ευρώ».

Η ηγετική ομάδα προτάσσει, έναντι όσων διακινούνται, ότι ο Στ. Κασσελάκης αφενός δεν έκρυψε ποτέ την επιχειρηματική του δραστηριότητα στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα ήρθε το 2023 ενώ μετείχε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ως απόδημος και αφετέρου δεν διαθέτει στο όνομά του offshore. Επίσης, από την Κουμουνδούρου επιμένουν ότι δεν εμπίπτει στον νόμο του 2016, ο οποίος αφορούσε Έλληνες πολιτικούς που έβγαζαν χρήματα στο εξωτερικό μέσω offshore εταιρειών.

Το πρόβλημα όμως για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι καταγγελίες του μέχρι πρότινος οικονομικού διευθυντή του κόμματος Θύμιου Γεωργόπουλου σχετικά με το πολυσυζητημένο δάνειο του Στ. Κασσελάκη.

Ο Θ. Γεωργόπουλος, ο οποίος τοποθετήθηκε επί Αλέξη Τσίπρα και απομακρύνθηκε επί Στ. Κασσελάκη, είπε ότι το συγκεκριμένο δάνειο δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ και επεστράφη. Η Κουμουνδούρου δεν άφησε αναπάντητα τα όσα είπε και είναι προ των πυλών η προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ενώ ο Θ. Γεωργόπουλος ζητάει να συγκληθεί η ΚΕ για να την ενημερώσει σχετικά με τα πραγματικά και εξόχως ανησυχητικά, όπως σημειώνει, γεγονότα σε σχέση με τον δανεισμό και τα οικονομικά του κόμματος.

Τι λέει ο «οδηγός» της Πρεσβείας – Ο «φορολογικός παράδεισος» του Ντέλαγουερ

Ενώ το τελευταίο 12μηνο ο υπεράκτιος πλούτος που βρίσκεται «κρυμμένος» σε διάφορους «φορολογικούς παραδείσους» του πλανήτη, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη για το 2023 της Boston Consulting Group (BCG), σημείωσε αύξηση 4,8%, φθάνοντας στα 12 τρισ. δολάρια, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως την 4η θέση στο τοπ 10 offshore διασυνοριακών κέντρων του πλανήτη καταλαμβάνουν με 1,1 τρισ. δολ. οι ΗΠΑ.

Μάλιστα για ορισμένους παρατηρητές αποτελούν ανερχόμενο φορολογικό παράδεισο, τη «νέα Ελβετία», κάτι που είναι εμφανές π.χ. με τις σκοτεινές εταιρείες-βιτρίνες στο Ντέλαγουερ και τα trusts της Πολιτείας της Νότιας Ντακότα, που προσελκύει σημαντικά υπεράκτια κεφάλαια κυρίως από την Κεντρική και Νότια Αμερική.

Έτσι όταν ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε σύναψη δανείου με την εταιρεία που διαχειρίζεται τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ ως μοναδικός εταίρος της Osios LLC, με έδρα τις ΗΠΑ, με τη  διεύθυνση που αναφέρεται στη σύμβαση να είναι 88 SW 7th ST, MIAMI, FL 33130 USA, ενώ στη σφραγίδα να αναφέρεται «Corporate Seal, 2017, DELAWARE», η σκέψη κάποιων κατευθύνθηκε στην Πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Ανεξάρτητα από την πορεία της έρευνας που διέταξε στις αρχές της εβδομάδας η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, με αντικείμενο το αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμπίπτει στις διατάξεις σχετικά με το «πόθεν έσχες», καθώς απαγορεύεται ρητά για οποιοδήποτε πρόσωπο να έχει ταυτόχρονα την ιδιότητα του προέδρου πολιτικού κόμματος που εκπροσωπείται στη Βουλή και αυτή του ιδιοκτήτη ή του διαχειριστή αλλοδαπής εταιρείας, ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο «οδηγός» που κατήρτισε προσφάτως το γραφείο οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, με τον οποίο μπορεί κανείς να δημιουργήσει έναν φορολογικό «παράδεισο» για επιχειρήσεις στο Ντέλαγουερ.

Η εν λόγω Πολιτεία δεν υποχρεώνει εξάλλου τους συναλλασσόμενους σε καταβολή του φόρου (state corporate income tax), όταν δεν ασκείται εμπορική δραστηριότητα στο Ντέλαγουερ. Ομως, επιβάλλεται φόρος (franchise tax), ανεξαρτήτως συναλλαγών εντός ή εκτός των ορίων της Πολιτείας, ο οποίος για τις νέες εταιρείες ανέρχεται σε περίπου 300 δολ. ετησίως. Ο ομοσπονδιακός φόρος (Federal income tax) υπολογίζεται ως ποσοστό επί των ετήσιων εσόδων της εταιρείας.