Εάν συνεχιστεί η θετική τάση στην ελληνική οικονομία τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα, εκτιμά ο Κόλιν Ελις, διευθύνων σύμβουλος στην ομάδα πιστωτικής στρατηγικής στον οίκο Moody’s, στη συνέντευξή του στο «Βήμα» με αφορμή τη συμμετοχή του στο 27th Annual Economist Government Roundtable.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για την τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας; Ποιες ευπάθειες και προκλήσεις βλέπετε;

«Η εκτίμησή μας για την οικονομική ισχύ της Ελλάδας εξισορροπεί τα σχετικά υψηλά επίπεδα πλούτου και την ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική της χώρας με το μέτριο συνολικό της μέγεθος, σε σύγκριση με άλλες χώρες. Η οικονομική διαφοροποίηση είναι επίσης σχετικά χαμηλή σε σύγκριση με τα ομότιμά της κράτη, και τα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία δημιουργούν μακροπρόθεσμες προκλήσεις. Τούτου λεχθέντος, η σημερινή κυβέρνηση έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει ορισμένες από τις διαρθρωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία, ιδιαίτερα αυτές που συνδέονται με τις χαμηλές επενδύσεις. Οι μειώσεις στους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές της Ελλάδας, η χαλάρωση των επιχειρηματικών κανονισμών, οι βελτιώσεις στο πλαίσιο αδειοδότησης επενδύσεων και η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να ενισχύσουν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και την ιδιωτική καινοτομία.

Η αποτελεσματική απορρόφηση κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) στο πλαίσιο του NextGeneration EU θα είναι επίσης κρίσιμη για την ενίσχυση των επενδύσεων και της μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης. Η Ελλάδα θα μπορούσε να δει μια ώθηση στον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξής της περίπου 0,4% ετησίως έως το 2030 από τα κεφάλαια του RRF. Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά παραμένει ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, ιδιαίτερα για τους νέους και τις γυναίκες. Η εισοδηματική ανισότητα είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ και παρά τις βελτιώσεις από το 2015, το ποσοστό των ατόμων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια είναι συγκριτικά υψηλό».

Η Moody’s αναβάθμισε πρόσφατα την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας σε Ba1, με σταθερή προοπτική. Τι σημαίνει αυτό και βλέπετε την Ελλάδα να ανακτά σύντομα την επενδυτική βαθμίδα;

«Η σταθερή προοπτική σημαίνει ότι βλέπουμε τους κινδύνους γύρω από την αξιολόγηση να είναι γενικά ισορροπημένοι τους επόμενους 12-18 μήνες. Ωστόσο, η πρόοδος της Ελλάδας από το 2015 είναι εντυπωσιακή και αντικατοπτρίζεται σε μια σειρά από αναβαθμίσεις αξιολόγησης.  Εάν αυτή η θετική τάση συνεχιστεί, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα σύντομα, αν και αυτό μπορεί να γίνει μετά από τους 12 με 18 μήνες που υποδηλώνει η σταθερή μας προοπτική».

Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις τράπεζες στην Ελλάδα;

«Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει σημειώσει σημαντικά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στις πρόσφατες αξιολογήσεις. Το λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά, αλλά οι τράπεζες σημείωσαν επίσης σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση κληροδοτημένων ζητημάτων ποιότητας περιουσιακών στοιχείων, με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να μειώνονται σε περίπου 8% τον περασμένο Ιούνιο. Ενώ οι αξιολογήσεις εξακολουθούν να παραμένουν αδύναμες σε σύγκριση με άλλους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς τομείς, πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος μιας ανανεωμένης τραπεζικής κρίσης, ειδικά μιας που θα μπορούσε να απαιτήσει κρατική στήριξη, έχει υποχωρήσει».