Τέσσερα τοπόσημα του αθηναϊκού κέντρου αλλάζουν σελίδα. Τα τρία από αυτά άλλαξαν, ή αλλάζουν, και χέρια, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην περιοχή, που φαίνεται να επιστρέφει δριμύτερη στις λίστες των επενδυτών, Ελλήνων και ξένων. Είτε μέσω ανακαινίσεων και επαναχρησιμοποίησης παλαιών κτιρίων είτε με νέα projects, σημαντικές επενδύσεις υλοποιούνται όχι μόνο στον κλάδο του τουρισμού αλλά και στον τομέα των γραφείων. Ας σημειωθεί ότι η ελληνική αγορά επαγγελματικών ακινήτων το 2023 κατέγραψε ρεκόρ ανόδου, με τον όγκο των επενδύσεων να αγγίζει τα 2,02 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 22% σε σχέση με το 2022, παρά το αρνητικό κλίμα στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες βιώνουν τις αρνητικές συνέπειες από τον ακριβό δανεισμό, τον υψηλό πληθωρισμό και τους δύο πολέμους που εκτυλίσσονται στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή.

Το «παλάτι» στη σκιά της Ακρόπολης

Με ζητούμενη τιμή 50 εκατ. ευρώ ξαναβγαίνει προς πώληση το πολυσυζητημένο ακίνητο-φιλέτο στη συμβολή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 9 και Μακρυγιάννη 1. Αυτή τη φορά μάλιστα στο «πακέτο» περιλαμβάνεται και γειτονικό οικόπεδο ενός στρέμματος.

Το πολυτελέστατο ακίνητο, λίγα μέτρα από το Μουσείο της Ακρόπολης, κάποτε άνηκε στον Γιάννη Τζιβέλη, που για κάποιους μυημένους στα μυστήρια του χρηματιστηριακού ταμπλό ήταν η ελληνική εκδοχή του Warren Buffett. Ηταν η εποχή που η μετοχική περιουσία του αθόρυβου επενδυτή, γεννημένου στη Σιάτιστα Κοζάνης, είχε αποτίμηση γύρω στο μισό δισ. ευρώ. Οραμά του ήταν να δημιουργήσει στη σκιά της Ακρόπολης ένα διαμέρισμα σαν του Giorgio de Chirico στην Piazza di Spagna, στη Ρώμη.

Αν και η προβληματική κλωστοϋφαντουργία που εξαγοράστηκε από τον Buffett το 1965 και έγινε το όχημα για τις επενδύσεις του έχει φτάσει να αποδίδει σήμερα 4.400.000%, το βαρύτιμο χαρτοφυλάκιο του Τζιβέλη λόγω της πολυπαραγοντικής κρίσης εξανεμίστηκε και το περί ου ο λόγος ακίνητο φέρεται να πέρασε στον έλεγχο του σεΐχη Tahnoun bin Zayed Al Nahyan.

Στους πέντε ορόφους του οικήματος, συνολικής επιφάνειας 2.435 τ.μ. με κύριους χώρους 2.045 τ.μ., περιλαμβάνονται 9 διαμερίσματα με 20 υπνοδωμάτια και 20 μπάνια, ενώ διαθέτει roof garden και 2 ισόγεια εμπορικά καταστήματα που συνδέονται μέσω ενός υπογείου, όπου σώζονται ρωμαϊκά ψηφιδωτά και αρχαία ελληνικά ερείπια, τα οποία ανακαλύφθηκαν με την ανακατασκευή του κτιρίου και εκτίθενται κάτω από προστατευτικά γυάλινα πατώματα.

Πέραν του κτιρίου, στην τιμή των 50 εκατ. ευρώ περιλαμβάνεται και γειτονικό οικόπεδο 1.004 δομήσιμων τετραγωνικών μέτρων κατάλληλο για χώρο στάθμευσης. Ας σημειωθεί ότι πέρυσι το ίδιο ακίνητο – χωρίς το οικόπεδο – είχε βγει προς πώληση με ζητούμενη τιμή στα 61 εκατ. δολάρια. Τα τελευταία 4 χρόνια πολλές φήμες κυκλοφόρησαν για τη χρήση του κορυφαίου ακινήτου.

Το τοπόσημο των Χαυτείων

Μέρος της αθηναϊκής κουλτούρας, οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής, το ξενοδοχείο Τιτάνια στην περιοχή των Χαυτείων επί της οδού Πανεπιστημίου 52, άλλαξε και πάλι χέρια περνώντας στην H Hotels, συμφερόντων της οικογενείας Χατζηλαζάρου, που πλέον κάνει δυναμική είσοδο στην αγορά φιλοξενίας της πρωτεύουσας. Πωλήτρια ήταν η βρετανική επενδυτική εταιρεία London and Regional, η οποία είχε αποκτήσει το ξενοδοχείο των 385 δωματίων το 2019 από τους κληρονόμους του ιδρυτή και επί τέσσερις δεκαετίες ιδιοκτήτη του, Κωνσταντίνο Μαλάμο.

Αν και ως ξενοδοχείο λειτουργεί από το 1976, η ιστορία του κτιρίου ξεπερνά τον έναν αιώνα. Το 1911, στη θέση που βρίσκεται σήμερα το Τιτάνια ήταν ζαχαροπλαστείο με το όνομα «Ηνωμένα Βουστάσια» όπου σύχναζε ο Ιωάννης Κονδυλάκης παρέα με τη διανόηση της εποχής του. Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, το περίφημο ζαχαροπλαστείο έδωσε τη θέση του στον κινηματογράφο «Τιτάνια». Εκείνη την εποχή και μετά την κατασκευή του κινηματογράφου «Παλλάς» είχε ξεσπάσει μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των κινηματογραφικών επιχειρηματιών της Αθήνας. Ως αποτέλεσμα, δημιουργήθηκε ο γιγαντιαίος κινηματογράφος 2.000 θέσεων με το αντιπροσωπευτικό όνομα «Τιτάνια».

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1932 και εξοπλίστηκε με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας για την εποχή. Λειτούργησε από το 1933 έως το 1970. Η κατασκευή του ξενοδοχείου ξεκίνησε το 1971 και εγκαινιάστηκε το 1976 διατηρώντας το όνομα του κινηματογράφου.

Το Μέγαρο Σλήμαν

Την αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό του Μεγάρου Σλήμαν – Μελλά (Πανεπιστημίου 46 και Χαριλάου Τρικούπη 1) με ένα επενδυτικό πρόγραμμα 36 εκατ. ευρώ έχει δρομολογήσει ο όμιλος Mitsis Hotels, με στόχο να μετατρέψει το ιστορικό ακίνητο σε μια πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων συμπεριλαμβανομένου του κινηματογράφου και του ιστορικού εστιατορίου που φιλοξενούνται σε αυτό και τη μετατροπή του υπολοίπου κτιρίου σε πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων.

Το ακίνητο, το οποίο μισθώθηκε από τον e-ΕΦΚΑ για 35 έτη και δικαίωμα παράτασης κατά 10 επιπλέον έτη, οικοδομήθηκε την περίοδο 1880-1890 και ανήκει στο σύμπλεγμα των τεσσάρων κατοικιών που ανήγειρε ο Ερρίκος Σλήμαν στην οδό Πανεπιστημίου. Περιλαμβάνει ισόγειο-ημιώροφο και τέσσερις ορόφους, συνολικής επιφάνειας 7.115,62 τ.μ., καθώς και ένα επιπλέον κτίριο στον ακάλυπτο χώρο, το οποίο δεν κατασκευάστηκε την ίδια περίοδο με το Μέγαρο. Στο εν λόγω κτίριο στεγάζεται ο κινηματογράφος Ιντεάλ, επιφάνειας 829,50 τ.μ.

Το καλλιμάρμαρο μέγαρο

Το καλλιμάρμαρο μέγαρο της Εθνικής Ασφαλιστικής στην οδό Καραγεώργη Σερβίας 8, δίπλα στην πλατεία Συντάγματος, αλλάζει επίσης σελίδα.

Το κεντρικό κτίριο των 6.300 τ.μ., ένα από τα λίγα αυτοτελή κτίρια γραφειακών εγκαταστάσεων του ιστορικού κέντρου τέτοιου μεγέθους, πρόκειται να ανακαινιστεί και να «πρασινίσει» αποκτώντας πιστοποιήσεις κατά LEED (gold) και WELL, σύμφωνα με την εταιρεία addVALUE, που ανέλαβε ως project manager του έργου ανάπλασης. Με μοναδικά χαρακτηριστικά, το μέγαρο ανεγέρθηκε κατά την περίοδο 1959-1963, σχεδιασμένο από τον διεθνή έλληνα αρχιτέκτονα Ιάσονα Ρίζο. Η Εθνική Ασφαλιστική μετακόμισε το 2005 από το συγκεκριμένο κτίριο προκειμένου να μεταβεί στα γραφεία επί της Συγγρού.