Μια διαφορετική, αισιόδοξη εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας και του οικονομικού μέλλοντος του πλανήτη σκιαγράφησε την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνουτσίν, προβλέποντας την τιμωρία αποκλειστικά και μόνο των «κακών» για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές τους. Εν προκειμένω οι «κακοί» είναι οι Κινέζοι, ο οποίοι θα υποστούν τις εμπορικές κυρώσεις των ΗΠΑ δίχως, όπως είπε ο αμερικανός υπουργός, να μεταδοθεί η αναπόφευκτη κρίση εκτός της κινεζικής επικράτειας.
«Δεν ανησυχώ για το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης των αγορών μας. Δεν διαβλέπω κίνδυνο εξάπλωσης της κρίσης» διαβεβαίωσε ο Μνουτσίν σε συνέντευξη που έδωσε στο Reuters από το Ισραήλ, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή. Λίγα 24ωρα νωρίτερα είχε γίνει γνωστή η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας στο 6,5%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το πρώτο τρίμηνο του 2009.
Σαρωτικές αλλαγές
Πεκίνο και Ουάσιγκτον έχουν αποδυθεί σε έναν πρωτοφανή εμπορικό πόλεμο, με την Κίνα να ανταποδίδει (με αρκετή μετριοπάθεια, είναι αλήθεια) τις εμπορικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αξιώνει από την Κίνα να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές που αφορούν ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας, βιομηχανικών επιδοτήσεων και εμπορικής πολιτικής εν γένει.
Οι οικονομικές επιπτώσεις της αμερικανικής δασμολογικής πολιτικής έναντι της Κίνας είναι ήδη αισθητές τόσο στην οικονομία της χώρας (επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης) όσο και στις αγορές συναλλάγματος (εξασθένηση του νομίσματός της). Η ανατίμηση του γουάν, όμως, είναι ένα πάγιο αίτημα της Ουάσιγκτον – θεωρεί ότι ενισχύει αθέμιτα την ανταγωνιστικότητα των κινεζικών εξαγωγών.
Ενώπιον του φαύλου αυτού κύκλου ευλόγως ο Μνουτσίν ρωτήθηκε από το Reuters αν οι οικονομικές εξελίξεις στην Κίνα επιβάλλουν την επίσπευση των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών για την υπέρβαση της κρίσης. «Οχι ακόμα, στόχος μας είναι να πετύχουμε ένα πιο πρόσφορο έδαφος για να οικοδομήσουμε τις οικονομικές μας σχέσεις με αυτούς, αυτό είναι το σημαντικό» απάντησε ο Μνουτσίν.