Αμετακίνητοι στις θέσεις, στα «πιστεύω» και στις προβλέψεις τους σε ό,τι αφορά τον νέο οικονομικό νόμο της Ιταλίας παρέμειναν οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης της Ρώμης – και οδηγώντας σε μετωπική σύγκρουση τη χώρα τους με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλε ο μειλίχιος υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία για να μετριάσει τις απαιτήσεις της Κομισιόν για αναθεώρηση επί το οικονομικώς ορθότερο την πρόβλεψη του ιταλικού προϋπολογισμού για έλλειμμα 2,4% και επί το ρεαλιστικότερο την πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,5% το 2019 πέφτουν στο κενό. Και ο διάλογος Ρώμης – Βρυξελλών εξελίσσεται σε έναν διάλογο κωφών.
«Δεν θα αλλάξουμε τους στόχους του προϋπολογισμού μας. Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο προϋπολογισμός που χρειάζεται η χώρα για να ξεκινήσει ξανά» δήλωσε ο ηγέτης του Κινήματος των 5 Αστέρων Ντι Μάιο μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη Τρίτη που έληξε η προθεσμία των τριών εβδομάδων που είχε δώσει η Κομισιόν στη Ρώμη για να αλλάξει το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού της. Η κυβέρνησή του έστειλε εκ νέου το σχέδιο στις Βρυξέλλες ανέγγιχτο. «Είναι προφανές ότι η ιταλική κυβέρνηση ξεκινά τις καθυστερήσεις περιμένοντας τις ευρωπαϊκές εκλογές του προσεχούς Μαΐου, την ψηφοφορία από την οποία ο ηγέτης της ξενοφοβικής Λέγκας Σαλβίνι, όπως ο ίδιος έχει πει, περιμένει οι λαϊκιστικές δυνάμεις της Ευρώπης να κερδίσουν για να αλλάξουν την Ευρώπη εκ των έσω» γράφουν οι Τζον Φόλεν και Λορέντσο Τοτάρο στο Bloomberg.

Αξιολόγηση

Το μπαλάκι βρίσκεται τώρα στις Βρυξέλλες και η επόμενη ημερομηνία-κλειδί για την κόντρα με τη Ρώμη είναι η επόμενη Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει, όπως φημολογείται, μια αξιολόγηση της ιταλικής οικονομίας που κανονικά επρόκειτο να δοθεί στη δημοσιότητα την… άνοιξη του 2019. Η έκθεση αναφέρει ότι εφόσον η Ιταλία παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ για το χρέος κάνει ένα βήμα προς την πιθανή επιβολή εναντίον της κυρώσεων που αντιστοιχούν στο 0,2% του ΑΕΠ της, ήτοι 3,4 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για το πρώτο βήμα μιας διαδικασίας που μπορεί να καταλήξει, εφόσον μια χώρα-μέλος δεν συμμορφώνεται προς τας υποδείξεις, να τιμωρείται με πρόστιμο που αντιστοιχεί στο 0,7% του ετήσιου προϋπολογισμού της – εν προκειμένω η Ιταλία θα αντιμετώπιζε πρόστιμο που θα άγγιζε τα 12 δισ. ευρώ! Ουδέποτε η Επιτροπή έχει επιβάλει πρόστιμο σε χώρα-μέλος της ΕΕ για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων – ούτε καν στην Ελλάδα. Και τη φορά αυτή υπάρχει ελάχιστη έως μηδενική προθυμία εκ μέρους των επιτρόπων να επιβάλουν πρόστιμα στην Ιταλία.

Ισχυρές πιέσεις

Οι πιέσεις που υφίστανται προκειμένου να φροντίσουν για την τήρηση των δημοσιονομικών υποχρεώσεων των κρατών-μελών, ιδιαιτέρως όταν πρόκειται για χώρες της ευρωζώνης, είναι ισχυρές. Αλλά όλοι αντιλαμβάνονται ότι έχουν να κάνουν με ευρωσκεπτικιστές λαϊκιστές, σαν τους Σαλβίνι και Ντι Μάιο, που είναι εξ ορισμού απρόβλεπτοι. Ακόμη και ο νέος ισχυρός άνδρας της Γερμανίας (και της ΕΕ, προαλείφεται άλλωστε ακόμη και για διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ) Μάνφρεντ Βέρνερ ανησυχεί για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για την Ευρώπη μια μετωπική σύγκρουση των Βρυξελλών με τη Ρώμη. Και ας εξέφρασε την ελπίδα, την περασμένη Τετάρτη, «να επικοινωνήσει ο έλληνας πρωθυπουργός στους ιταλούς φίλους του», για να τους εξηγήσει, προφανώς, πώς γίνονται οι κωλοτούμπες.