Στα υπόγεια του υπουργείου Εθνικής Αμυνας λειτουργεί η Διεύθυνση Δόγματος και Εκπαίδευσης (ΔιΔοΕ), μια άκρως απόρρητη υπηρεσία του ΓΕΕΘΑ, στελεχωμένη με έμπειρους, καλά εκπαιδευμένους στρατιωτικούς, η οποία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, αναλύει τις νέες τακτικές πολέμου και αποστέλλει τα συμπεράσματά της στα επιτελεία του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι έλληνες στρατιωτικοί που παρατηρούν τις εξελίξεις στο μέτωπο διαπίστωσαν ότι ο πόλεμος πέρασε ήδη σε άλλο επίπεδο, δηλαδή στον «ολιστικό πόλεμο», και έχει ξεφύγει από το προηγούμενο επίπεδο, δηλαδή από τους «ελιγμούς δυνάμεων» που έως τώρα διεξάγονταν οι εχθροπραξίες ανά τον κόσμο, με βομβαρδιστικά, μαχητικά αεροσκάφη και άρματα μάχης. Ο «ολιστικός πόλεμος» δεν είναι ένας συνηθισμένος πόλεμος, ο οποίος διεξάγεται δηλαδή μεταξύ στρατών δύο ή περισσότερων χωρών. Είναι ένας πόλεμος, ίσως πιο φονικός και σίγουρα πιο δαπανηρός, που έχει στόχο να επιφέρει καίρια πλήγματα όχι μόνο στις ένοπλες δυνάμεις της αντίπαλης χώρας, αλλά και στην οικονομία της, στις υποδομές της, στη διπλωματία της και να επιτεθεί με fake news και παραπληροφόρηση στις δομές του εχθρού.

Παρατηρήσεις

Ελληνες στρατιωτικοί της ΔιΔοΕ παρατηρούν κάθε βίντεο από τον πόλεμο, μελετούν προσεκτικά όλες τις αναφορές, τις παρατηρήσεις και τις εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ για τον συνεχιζόμενο ρωσοουκρανικό πόλεμο, τις δηλώσεις αξιωματούχων της Ουκρανίας και της Ρωσίας, τη μέθοδο που χρησιμοποιούν οι δύο δυνάμεις για επίθεση ή για άμυνα και βεβαίως όλα τα μέσα που αξιοποιούν για παραπληροφόρηση και αποδόμηση του εχθρού. Προσέχουν ιδιαίτερα την τακτική που ακολουθούν στις μάχες οι μισθοφόροι της Βάγκνερ, αλλά και οι κατάδικοι που έχουν αποφυλακιστεί από τις ρωσικές φυλακές και στους οποίους έδωσαν ένα Καλάσνικοφ για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ή να διαπράξουν νέα εγκλήματα, αυτή τη φορά πολέμου.

Τα drones

Εχουν βεβαίως παρατηρήσει, και μάλιστα από την αρχή της ρωσικής εισβολής, τον διαβόητο πόλεμο των drones. Πώς ένα drone ιρανικής ή τουρκικής κατασκευής που στοιχίζει 10.000 ευρώ μπορεί να καταστρέψει ένα οπλικό σύστημα 10 εκατ. ευρώ. Πώς τα drones γίνονται όργανα για να ξοδευθούν πανάκριβα αντιαεροπορικά συστήματα, πώς τα drones μπορούν να καταστρέψουν μια επιλαρχία αρμάτων μάχης. Ολοι περίμεναν μετά την εντυπωσιακή ρωσική πομπή αρμάτων προς το Κίεβο ότι θα ακολουθήσει εισβολή τεθωρακισμένων στην ουκρανική πρωτεύουσα. Αλλά όλος αυτός ο ποταμός αρμάτων καθηλώθηκε, έγινε στόχος ουκρανικών drones, ένα μεγάλο μέρος του καταστράφηκε και το υπόλοιπο επέστρεψε εκεί από όπου ξεκίνησε.

Οι εισηγήσεις των ελλήνων στρατιωτικών προς τα επιτελεία (ή εάν θέλετε τα διδάγματα που μπορεί να επιφέρει ένας πόλεμος) δίνονται για επεξεργασία, ακόμα και τα λάθη που προέκυψαν σε μια μάχη.

Επιθέσεις από ψηλά

Το τελευταίο διάστημα η Ρωσία επιδίδεται σε ένα κρεσέντο αεροπορικών επιθέσεων με φθηνά ιρανικά drones, με στόχο την εξάντληση των ουκρανικών πυρομαχικών αεράμυνας.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη 14η ρωσική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Κιέβου από τις αρχές του Μαΐου. Η Ρωσία κατέρριψε drones, την ώρα που προσέγγιζαν το διυλιστήριο πετρελαίου Ιλσκι στην περιφέρεια της Κρασνοντάρ κοντά στη Μαύρη Θάλασσα. Το διυλιστήριο, κοντά στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ της Μαύρης Θάλασσας, με δυνατότητα επεξεργασίας περίπου 6,6 εκατομμυρίων τόνων ετησίως, έχει δεχθεί επίθεση αρκετές φορές αυτό το διάστημα.

Τα στρατεύματα και των δύο χωρών χρησιμοποιούν συχνότερα drones και διερευνούν τις επιθέσεις, αναζητώντας και καταγράφοντας χαρακώματα, αυτοκινητοπομπές ανεφοδιασμού πριν χτυπήσουν. Ταυτόχρονα, στο μάτι των ελλήνων επιτελών μπαίνει και η μισθοφορική ομάδα Βάγκνερ, η οποία έως τώρα (παρά την ανταρσία που σημειώθηκε στις τάξεις της) έχει δείξει την ικανότητα να εξουδετερώνει τους αμυνόμενους Ουκρανούς με έναν συνδυασμό βελτιωμένων τακτικών. Οι νέες τακτικές πολέμου που εμφανίστηκαν στην Ουκρανία με τον πόλεμο (στην πραγματικότητα) Ρωσίας-Δύσης καταγράφονται από τους έλληνες επιτελείς και γίνονται πράξεις. Για ευνόητους λόγους είναι αδύνατο να αναφερθούν συγκεκριμένες τακτικές, αλλά κρατήστε μία: ο πόλεμος των drones προβλημάτισε και τους έλληνες επιτελείς και έτσι επισπεύδονται τα προγράμματα παραγωγής ελληνικών drones από τα ελληνικά πανεπιστήμια σε συνεργασία με Ισραηλινούς και Αμερικανούς. Αφήστε που η χώρα μας ζήτησε, στο πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, να προμηθευτεί τα υπερσύγχρονα αμερικανικά UAV MQ-9 Reaper, που ήδη επιχειρούν για λογαριασμό των Αμερικανών από τη βάση στη Λάρισα.