Η καλή μουσική, ψυχαγωγική, τρυφερή, παρηγορητική, ακόμα και θεραπευτική (γιατί και αυτή την πολύτιμη ιδιότητα έχει), ταξιδεύει παντού, ενίοτε σε μέρη που δεν έχουν σύνδεση με την τέχνη. Αλλοτε εισχωρεί μέσα από τα κάγκελα των παραθύρων στις φυλακές, για να προσθέσει λίγο χρώμα σε έναν κόσμο γκρίζο και σκληρό. Αλλοτε αντηχεί στους χώρους όπου δραστηριοποιούνται θεραπευτικές κοινότητες και φιλανθρωπικοί οργανισμοί, για να προσθέσει λίγη ελαφρότητα, μια αίσθηση αισιοδοξίας και ανεμελιάς στη δύσκολη καθημερινότητα των ανθρώπων που φιλοξενούνται, περιθάλπονται και εργάζονται εκεί.

Η μουσική έχει δυνάμεις μαγικές. Μπορεί να δημιουργήσει ομορφιά και εκεί που δεν υπάρχει. Μπορεί να φέρει τη χαρά και την ανάταση και εκεί όπου οι άνθρωποι δοκιμάζονται, μακριά από τις αίθουσες συναυλιών. Μπορεί να κάνει αυτούς τους ανθρώπους να ξεχάσουν έστω για λίγο τα προβλήματα, τους πόνους και τις αγωνίες τους, να τους μεταγγίσει κάτι από την αισιοδοξία, κάτι από το φως που μόνο η τέχνη μπορεί να χαρίσει. Αυτός είναι και ο στόχος των κοινωνικών δράσεων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ).

Πρόκειται για σειρά συναυλιών που απευθύνεται σε «άλλα» κοινά, σε εκείνους που βρέθηκαν στο περιθώριο της ζωής (για πολλούς και διαφορετικούς λόγους), για τους συνανθρώπους μας που είχαν ατυχίες, που έπεσαν και αγωνίζονται να σηκωθούν ξανά. Και για όλους εκείνους που η ζωή τούς αδίκησε, αλλά που δεν το βάζουν κάτω και που με τον τρόπο με τον οποίο υποδέχονται κάθε νέα μέρα, με τις διαρκείς προσπάθειές τους, μας δίνουν μαθήματα κουράγιου και δύναμης.

«H μουσική αποτελεί από τη φύση της συνδετικό αρμό της κοινωνίας» λέει χαρακτηριστικά μιλώντας προς «Το Βήμα» ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΘ, ο βιολονίστας και συνθέτης Σίμος Παπάνας, και συνεχίζει: «Τόσο μέσα από τη συνδημιουργία επί σκηνής όσο και από τη συνύπαρξη στο ακροατήριο, η μουσική τέχνη, ως παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας, μεταφέρει νοητούς κόσμους συναισθημάτων σε κάθε λογής ανθρώπους που θα τύχει να βρεθούν μαζί για να βιώσουν την ίδια εμπειρία. Γι’ αυτό και έχει την ικανότητα να θεραπεύει, να απαλύνει τον πόνο, να συμφιλιώνει, να ενώνει».

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής

Γι’ αυτόν τον λόγο «η οικογένεια της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, που από δημιουργίας της αποτελεί πρέσβειρα της μουσικής τέχνης στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου, επιλέγει συμβολικά τη γιορτή της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής ώστε να βρεθεί για ακόμα μία φορά δίπλα σε εκείνους που χρειάζονται τη μουσική περισσότερο: σε εκείνους που έχουν ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη ανάγκη από την ευεργετική της φύση, αλλά δεν έχουν πρόσβαση σε αυτήν. Αλλωστε, η ΚΟΘ ιστορικά έχει τιμήσει με ευθύνη τον ρόλο της αυτόν, όπως φανερώνει η διαχρονική της παρουσία με συναυλίες και ηχογραφήσεις σε συνεργασία με οργανισμούς που φροντίζουν τους πιο ευάλωτους από τους συνανθρώπους μας. Είναι μεγάλη χαρά για εμάς που με τη λήξη της πανδημίας μπορούμε και πάλι να διοργανώνουμε κοινωνικές δράσεις, και τολμώ να πω ότι οι τρεις συναυλίες που θα παρουσιάσουμε στις 20, 21 και 22 Ιουνίου αποτελούν τις πιο σημαντικές παραγωγές μας για το πρώτο εξάμηνο του 2023».

Βεβαίως, αυτού του είδους οι εμφανίσεις δεν θα μπορούσαν να οργανωθούν μόνο από τους μουσικούς και τους ανθρώπους της Ορχήστρας, είναι μια σύνθετη υπόθεση που αφορά και την ΚΟΘ και τους ανθρώπους των δομών που θα φιλοξενήσουν τις εκδηλώσεις. Γι’ αυτό ο κ. Παπάνας ευχαριστεί θερμά «τις διοικήσεις και τους εργαζομένους της ΕΛΕΠΑΠ, των Φυλακών Διαβατών και του ΚΕΘΕΑ για την εξαιρετική υποδοχή και τη βοήθειά τους σε όλα τα επίπεδα».

Και η Ορχήστρα κουρδίζει ήδη τα όργανά της: Στις 20 Ιουνίου θα επισκεφθεί το παράρτημα της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ) στις εγκαταστάσεις του στην Πυλαία. Το πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί (κοινό και για τις τρεις βραδιές) περιλαμβάνει τα έργα: Εισαγωγή από την όπερα «Η κλέφτρα κίσσα» του Ροσίνι, Moses Fantasy για βιολί και ορχήστρα του Νικολό Παγκανίνι, Συμφωνία αρ. 39 σε σολ ελάσσονα του Γιόζεφ Χάιντν, και Εισαγωγή από τον «Προμηθέα», έργο 43 του Μπετόβεν. Μουσική διεύθυνση: Αθανάσιος Σουργκούνης. Σολίστ θα είναι ο βιολονίστας Ντέιβιντ-Αλεξάντερ Μπόγκοραντ και αφηγητής ο Χρήστος Βλάχος. Μία ημέρα μετά, στις 21 Ιουνίου, η Ορχήστρα θα παίξει στις Φυλακές Διαβατών, ενώ στις 22 Ιουνίου σειρά έχει το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) Ιθάκη στη Σίνδο. Η συναυλία στο ΚΕΘΕΑ Ιθάκη γίνεται στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 40 χρόνων λειτουργίας της δομής.

Θρύλοι και μύθοι

Ενημερωτικά, έπειτα από τις κοινωνικές δράσεις της η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συνεχίζει με μια ενδιαφέρουσα συναυλία, συμμετέχοντας στο «9ο Φεστιβάλ Δάσους». Την Παρασκευή 30 Ιουνίου, στις 21.00, στο Βασιλικό Θέατρο θα παρουσιάσει σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος πρόγραμμα με τίτλο «Θρύλοι και μύθοι». Ο μαέστρος Leo McFall θα διευθύνει το σύνολο σε έργα Βάγκνερ (Εισαγωγή από την όπερα «Ο ιπτάμενος Ολλανδός» και Liebestod από την όπερα «Τριστάνος και Ιζόλδη») και Γκριγκ («Πέερ Γκιντ», Σουίτα αρ. 1, έργο 46 και Σουίτα αρ. 2, έργο 55). Κείμενα Δημήτρης Δημόπουλος, απαγγελία Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου.

Και οι τρεις κοινωνικές δράσεις πραγματοποιούνται χωρίς χρηματικό αντίτιμο. Για τη συναυλία «Μύθοι και θρύλοι» που θα δοθεί στο Βασιλικό Θέατρο τα εισιτήρια κοστίζουν 15 και 10 (μειωμένο) ευρώ. Η προπώληση έχει ήδη ξεκινήσει στο εκδοτήριο της ΚΟΘ (Λεωφ. Νίκης 73) και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.tsso.gr