Από τις 4 ως τις 10 Ιουλίου η Σίφνος γεμίζει μουσικές: Καθημερινές συναυλίες, ρεσιτάλ και σεμινάρια κλασικής κιθάρας, πιάνου, μονωδίας, τρομπέτας και συναυλίες μαθητικής ορχήστρας, σε ιδιαίτερα σημεία πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, συνθέτουν το πρόγραμμα του «MuSifanto». Με άλλα λόγια του Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής που πραγματοποιείται στο νησί για 8η χρονιά, ως επιστέγαση της δουλειάς που κάνει στη μουσική εκπαίδευση ο σύνδεσμος «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας» με το Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου Καρόρη».

Ψυχή της διοργάνωσης, η ποιήτρια και ραδιοφωνική παραγωγός Τζουλιέττα Καρόρη κάνει, εισάγοντάς μας στη φιλοσοφία της διοργάνωσης, λόγο για «μια αρκετά δύσκολη και απαιτητική διαδικασία, καθώς οι περισσότεροι από εμάς είμαστε εθελοντές. Και επειδή το φεστιβάλ μας δεν είναι ένα φεστιβάλ που γίνεται μια φορά τον χρόνο, αλλά το επιστέγασμα της δουλειάς που γίνεται όλον τον χρόνο στα μουσικά εργαστήρια. Ολη αυτή η δουλειά καταλήγει στις εκδηλώσεις του καλοκαιριού».

Οπότε το αρχικό ζητούμενο ποιο ήταν;

«Εμείς δεν ξεκινήσαμε να κάνουμε ένα φεστιβάλ. Παρατηρήσαμε ότι τα παιδιά που μελετούν μουσική στη Σίφνο και στα άλλα νησιά όπου δραστηριοποιούμαστε με το Μουσικό Εργαστήρι δεν έχουν ερεθίσματα, δεν έχουν τις ευκαιρίες που έχουν τα παιδιά στις μεγάλες πόλεις. Δηλαδή δεν μπορούν να πάνε εύκολα σε μια συναυλία, να ακούσουν μια ορχήστρα, ένα ρεσιτάλ. Οταν όμως έχεις ένα παιδί που μελετά μουσική πρέπει κάπως να το εμπνεύσεις. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε το «MuSifanto». Για να έρχονται σημαντικοί μουσικοί και να εμπνέουν τα παιδιά. Για τη σύμπραξη, την αλληλεπίδραση, ακόμα και ανάμεσα στον πιο μικρό μαθητή που συμμετέχει και στον πιο έμπειρο σολίστα που έρχεται από το εξωτερικό».

Το παιδί μπορεί να επηρεαστεί από τον καταξιωμένο σολίστα. Εκείνος τι μπορεί να πάρει από ένα παιδί που τώρα μαθαίνει;

«Οι επαγγελματίες που καλούμε χαίρονται πραγματικά όταν βλέπουν παιδιά να προσπαθούν να παίξουν μουσική. Τα αγκαλιάζουν και απολαμβάνουν τη διαδικασία! Είναι υπέροχο να τους βλέπεις μαζί, να δημιουργούν στο πολύ όμορφο περιβάλλον του νησιού. Γιατί γυρίζουμε σε όλο το νησί. Οι περισσότερες συναυλίες μας, εκτός από εκείνες που έχουν πιάνο και που αναγκαστικά φιλοξενούνται στο Πολιτιστικό Κέντρο Μαριάνθη Σίμου, γίνονται έξω. Σε μοναστήρια παλιά του 17ου και του 18ου αιώνα, σε αυλές, σε μέρη με όμορφη θέα».

Η τοπική κοινωνία πώς αντιδρά;

«Ο Δήμος Σίφνου μάς στηρίζει πολύ. Δεν θα μπορούσαμε χωρίς τη βοήθειά του. Ο κόσμος έρχεται σε κάποιες συναυλίες, για να ακούσει κυρίως τα παιδιά του. Υπάρχει μια εγγενής δυσκολία, την εποχή που γίνεται το φεστιβάλ είναι η τουριστική περίοδος και όπως καταλαβαίνετε οι περισσότεροι εργάζονται. Δεν θα μπορούσε όμως να γίνει άλλη περίοδο, γιατί εκτός καλοκαιριού μαθητές και δάσκαλοι έχουν ωδεία, μαθήματα, άλλες εμφανίσεις. Πάντως οι κάτοικοι της Σίφνου βλέπουν το φεστιβάλ ως κάτι δικό τους και μας στηρίζουν με διάφορους τρόπους. Ακόμα και προσφέροντάς μας ένα φαγητό ή ένα δωμάτιο. Είναι πολύτιμη η συνεισφορά τους. Οπως στηρίζουν και το μουσικό εργαστήριο που φέρει το όνομα της μητέρας μου».

Εχει πολλούς μαθητές σήμερα;

«Ναι! Εχει εβδομήντα μαθητές όλον τον χρόνο. Εκτός από τη Σίφνο δραστηριοποιούμαστε και σε άλλα νησιά όπως στην Κέα, στην Ικαρία, στη Λήμνο… Εφέτος για πρώτη χρονιά ξεκινήσαμε μουσικό εργαστήριο στην Κάσο, έναν απομακρυσμένο προορισμό. Το ήθελαν, το ζητούσαν, δουλεύαμε εδώ και χρόνια πάνω σε αυτό. Και να που ήρθε η ώρα!».

Τι θα χρειαζόσασταν; Τι θα σας βοηθούσε στο φεστιβάλ και στα εργαστήριά σας;

«Σίγουρα το οικονομικό κομμάτι παίζει σημαντικό ρόλο, γιατί όσο μεγαλύτερη οικονομική ευχέρεια έχεις τόσο περισσότερα μπορείς να κάνεις. Πριν από μερικά χρόνια, μας στήριξε το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και οργανώσαμε ένα σημαντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για όλον τον χρόνο, δράση που χωρίς αυτή τη βοήθεια δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε. Κάτι άλλο που μας βοηθάει είναι η δημοσιότητα: να το γνωστοποιήσουμε σε όσους περισσότερους γίνεται. Να μάθουν και για το φεστιβάλ και για τη μουσική κοινότητα που χτίζουμε όλα αυτά τα χρόνια. Τα παιδιά διψάνε για μουσική. Οι γονείς στη Σίφνο, για να αναφερθώ στο νησί από όπου ξεκινήσαμε, κάνουν αγώνα, προσπαθούν να τους δώσουν όσο περισσότερα εφόδια μπορούν. Και η Σέριφος όπου έχουμε μουσικό εργαστήριο το υποστηρίζει πολύ. Οι τοπικές κοινωνίες θέλουν βοήθεια. Και εμείς θέλουμε τα νησιά να μην είναι μόνο τόπος διακοπών το καλοκαίρι και να μένουν απομονωμένα όλον τον χειμώνα. Προτείνουμε, αν θέλετε, με τη συμμετοχή στα εργαστήριά μας και με τις εκδηλώσεις τους, και ένα άλλο είδος διακοπών: Δεν θα πας στο νησί μόνο τον Ιούλιο για να φας ωραίο φαγητό και να κολυμπήσεις. Θα έχεις την ευκαιρία να το επισκεφθείς και άλλες φορές μέσα στον χρόνο για να ακούσεις καλή μουσική και για να δεις όμορφα μέρη. Ο χειμώνας είναι πολύ όμορφος στο Αιγαίο!».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

4 Ιουλίου: Συναυλία τoυ συνόλου «Canto Soave» (Νατάσα Αγγελοπούλου, Μάιρα Μηλολιδάκη, Εφη Μηνακούλη και Κατερίνα Κτώνα) στη Μονή Φυρογίων

5 Ιουλίου: Ρεσιτάλ κιθάρας των Milos Vukovic και D&A GuitarDuo (Δημήτρης Κουρζάκης – Αγγελος Μπότσης) στη Μονή «Παναγιά το Βουνό»

6 Ιουλίου: Ρεσιτάλ πιάνου του Απόστολου Παληού στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου», στον Αρτεμώνα

7 Ιουλίου: Απογευματινός μουσικός περίπατος σε διαδρομή φυσικής ομορφιάς και αρχιτεκτονικής, με αναπάντεχα ζωντανά μουσικά στιγμιότυπα

8 Ιουλίου 2023: Συναυλία jazz μουσικής με το Τρίο του Γιώργου Κοντραφούρη στην πλατεία στο Κάτω Πετάλι

9 Ιουλίου: Μαθητική συναυλία των σεμιναρίων κιθάρας, τρομπέτας και των μουσικών συνόλων στην πλατεία στο Κάτω Πετάλι

10 Ιουλίου: Μαθητική συναυλία των σεμιναρίων πιάνου και μονωδίας στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου», στον Αρτεμώνα

* Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.