Διάσημοι, καταξιωμένοι ηθοποιοί αλλά και ανερχόμενοι, οι σταρ της νέας εποχής, συναγωνίζονται στον τηλεοπτικό στίβο. Οι εντυπωσιακές παραγωγές στις οποίες πρωταγωνιστούν προσελκύουν εκατομμύρια τηλεθεατές, χάρη και στις διαδικτυακές πλατφόρμες που πλέον φέρνουν το τηλεοπτικό προϊόν σε όλες τις χώρες, σε όλα τα σπίτια.
Μπορεί η επιτυχία να μετριέται με τα εκατομμύρια των τηλεθεατών που παρακολουθούν κάθε σειρά, όμως τα βραβεία Εmmy αποτελούν το επιστέγασμά της. Λίγο πριν από την απονομή τους (η τελετή θα γίνει τα ξημερώματα – ώρα Ελλάδος – της Δευτέρας), ας θυμηθούμε τις κυριότερες υποψηφιότητες. Και ας επιχειρήσουμε, όσο ριψοκίνδυνο και αν είναι αυτό σε έναν χώρο όπου δεν μετράει μόνο το ταλέντο, αλλά και οι δημόσιες – εμπορικές σχέσεις, τα δικά μας προγνωστικά. Εστω ας αποκαλύψουμε ποιοι είναι οι δικοί μας εκλεκτοί στη «μεγάλη γιορτή της τηλεόρασης», όπως αποκαλούν οι διοργανωτές της αυτή τη σκληρή «τηλεοπτική μάχη» που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη διεθνή ψυχαγωγία.

Καλύτερη δραματική σειρά

Με μια πρώτη ματιά οι υποψηφιότητες είναι δυνατές, όμως: Ο απογοητευτικός δεύτερος κύκλος του «Handmaid’s Tale» δεν δικαιολογεί τη βράβευση του σίριαλ. Το «This is us», όσο και αν βλέπεται ευχάριστα, δεν είναι κάτι πρωτότυπο και ξεχωριστό. Ο δεύτερος κύκλος του «Westworld» δεν είχε το ενδιαφέρον και τη δυναμική που είχε ο πρώτος. Το «Crown», πάλι, εξακολουθεί να είναι μια καλή σειρά. Ο δεύτερος κύκλος του «Stranger things» ήταν σαφώς καλύτερος από τον πρώτο. Και το πολυβραβευμένο και εξαιρετικά δημοφιλές «Game of thrones» έχει πάντα μεγάλες πιθανότητες. Ομως οι «Americans» είναι για πολλούς εκείνοι που πρέπει να νικήσουν, ειδικά μετά τον θαυμάσιο έκτο και τελευταίο κύκλο τους.

Καλύτερη κωμική σειρά

Τα «Atlanta» και «The marvelous Mrs Maisel» έχουν ανεβάσει τον πήχη ψηλά. Το «Glow» με ένα αντιπαθητικό για πολλούς θέμα, την ψυχαγωγική γυναικεία πάλη (women’s professional wrestling), κατάφερε να κερδίσει την προσοχή του κοινού (πριν από μερικές ημέρες ανακοινώθηκε πως θα έχει και τρίτο κύκλο).
Το «Unbreakable Kimmy Schmidt» μπορεί να είναι άνισο (άλλα επεισόδια είναι απολαυστικά, άλλα κάνουν κοιλιά), παραμένει όμως μια πρωτότυπη και καλοπαιγμένη σειρά. «Black-ish», «Barry», «Silicon Valley» και «Curb your enthusiasm» συμπληρώνουν την οκτάδα των υποψηφιοτήτων και κάνουν τα προγνωστικά δύσκολα. Εγώ νικήτρια θα ήθελα μάλλον την «Unbreakable», που πολύ τη συμπαθώ γιατί είναι άθραυστη και γιατί βλέπει πάντα με αισιοδοξία την γκρίζα πραγματικότητα.

Οι γυναικείες ερμηνείες

Η Κλερ Φόι («The crown»), η Κέρι Ράσελ («The Americans»), η Εβαν Ρέιτσελ Γουντ («Westworld»), η Τατιάνα Μασλάνι («Orphan Black»), η Ελίζαμπεθ Μος («The Handmaid’s Tale») και η Σάντρα Ο («Killing Eve») συναγωνίζονται για το βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου σε δράμα. Η Σάντρα Ο, η πρώτη Ασιάτισσα που προτείνεται για το εν λόγω βραβείο, συγκεντρώνει, όπως λέγεται, τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει.
Στην κατηγορία για τον Β’ γυναικείο ρόλο σε δράμα βρίσκουμε δύο ηθοποιούς του «Handmaid’s Tale», την Αν Ντάουντ και την Ιβόν Στραχόφκσι, τη δεκατετράχρονη Μίλι Μπόμπι Μπράουν του «Stranger things» (μήπως;), την Αλέξις Μπλεντέλ των «Gilmore girls», τη Βανέσα Κέρμπι του «Crown», τη (άλλο ένα φαβορί) Θάντι Νιούτον του «Westworld» και τη Λίνα Χέντι του «Game of thrones».
Στην κωμωδία η Λίλι Τόμλιν θα μπορούσε να πάρει το βραβείο Α’ ρόλου για το «Grace and Frankie» (το 8ο Εmmy της καριέρας της), υπάρχει όμως πάντα και η Αλισον Τζάνεϊ του «Mom» (που πρόσφατα κέρδισε και το Οσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου για το «Εγώ, η Τόνια») καθώς και η Ρέιτσελ Μπρόσναχαν της «Marvelous Mrs Maisel». Στην ίδια κούρσα συμμετέχουν οι Πάμελα Αντλον («Better things»), Τρέισι Ελις Ρος («Black-ish») και Ισα Ρέι («Insecure»). Στον Β’ γυναικείο ρόλο για κωμωδία βρίσκουμε τις Λόρι Μέτκαλφ («Roseanne»), Λέσλι Τζόουνς, Εϊντι Μπράιαντ και Κέιτ Μακίνον («Saturday Night Live»), Ζάζι Μπιτς («Atlanta»), Μπέτι Γκίλπιν («Glow»), Αλεξ Μπόρστιν («The Marvelous Mrs Maisel») και Μέγκαν Μαλέιλι («Will and Grace»).

Οι ανδρικές ερμηνείες

Θα χαιρόμουν πολύ αν κέρδιζε το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου για δραματική σειρά ο Τζέισον Μπέιτμαν του «Ozark», ο οποίος, αν και μέχρι σήμερα θεωρούνταν κυρίως κωμικός ηθοποιός, δίνει μια δυνατή ερμηνεία ως πατέρας που κάνει τα πάντα (κυρίως αυτά που δεν πρέπει) για να σωθεί και να σώσει την οικογένειά του από τους διώκτες τους. Ετερα φαβορί, οι Στέρλινγκ Κ. Μπράουν του «This is us» και Μάθιου Ρις των «Americans». Ο Μίλο Βεντιμίλια, πάλι, του «This is us» και οι Εντ Χάρις και Τζέφρι Ράιτ του «Westworld» συμπληρώνουν τον πίνακα των υποψηφίων. Για τον Β’ ανδρικό ρόλο σε δραματική σειρά βρίσκονται αντιμέτωποι οι Μάντι Πάτινκιν («Homeland»), Νικολάι Κόστερ-Γουάλνταου και Πίτερ Ντίνκλατζ («Game of thrones»), Τζόζεφ Φάινς («The Ηandmaid’s Tale»), Ντέιβιντ Χάρμπουρ (φαβορί με το «Stranger things») και Ματ Σμιθ («The Crown»). Στην κωμωδία, για τον Α’ ρόλο συναγωνίζονται οι Τεντ Ντάνσον («The Good Place»), Μπιλ Χέιντερ («Barry»), Ντόναλντ Γκλόβερ («Atlanta»), Aντονι Αντερσον («Βlack-ish»), Λάρι Ντέιβιντ («Curb Your Enthusiasm») και ο Γουίλιαμ Μέισι, τον οποίο εγώ θα επέλεγα για τη σαρωτική ερμηνεία του στο «Shameless» – που δεν είναι ακριβώς κωμωδία, αλλά τέλος πάντων… Στον Β’ ανδρικό ρόλο η επικράτηση του Τάιτους Μπέρτζες («Unbreakable Kimmy Schmidt») θα ήταν δικαίωση για τον θαυμάσιο ηθοποιό. Συνυποψήφιοί του είναι ο (περυσινός νικητής) Aλεκ Μπόλντουιν (που μπορεί να βραβευτεί και πάλι) και ο Κίναν Τόμσον για το «Saturday Night Live», καθώς και οι Μπράιαν Ταϊρί Χένρι («Atlanta»), Λούι Aντερσον («Baskets»), Χένκρι Γουίνκλερ («Barry») και Τόνι Σαλούμπ («The Marvelous Mrs Maisel»).

Μερικοί ακόμη υποψήφιοι

Ανάμεσα στους διάσημους ηθοποιούς που έχουν βάλει πλώρη για βραβείο με τη συμμετοχή τους σε μίνι σειρές ή σε τηλεταινίες έχουμε, τέλος, και τους Αντόνιο Μπαντέρας («Genius: Picasso»), Μπένεντικτ Κάμπερμπατς («Patrick Melrose»), Τζεφ Ντάνιελς («The Looming Tower»), Σάρα Πόλσον («American Horror Story: Cult»), Μισέλ Ντόκερι («Godless») και Λόρα Ντερν («The tale»). Μία ακόμα προσωπική εκτίμηση: Η Ντόκερι, που τη γνωρίσαμε ως λαίδη Μαίρη στο «Downton Abbey», αξίζει με το παραπάνω το βραβείο για τη γεμάτη εσωτερική δύναμη ερμηνεία της στο αριστοτεχνικό γουέστερν «Godless». Σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε…