Ξεκίνησε ένα τέταρτο πριν τις 12:00 η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία μετά από αίτημα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον πρόεδρο της Βουλής.

Τα πυρά της αντιπολίτευσης για τη συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου δέχθηκε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία.


Η πρωτολογία Τσίπρα

«Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε την συζήτηση αυτή από κεκτημένη ταχύτητα.. Δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς…», είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την πρωτολογία του.

«Τώρα όμως έχουμε συμφωνία. Και κατά γενική ομολογία έχουμε καλή συμφωνία…» είπε.

Αναφερόμενος ουσιαστικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ μίλησε για «φάμπρικα καταστροφολογίας» που είχε στηθεί ώσπου να υπάρξει η συμφωνία. «Τώρα που έκλεισε η αξιολόγηση δεν είναι καθόλου εύκολο να πουλάς καταστροφολογία και φόβο», σημείωσε, για να τονίσει πως η αντίδραση των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία στο μεσοδιάστημα από τη συμφωνία έως τώρα, δεν προσφέρονται για διαστρέβλωση.

«Ο τρόπος με τον οποίο οι αγορές υποδέχθηκαν την συμφωνία δεν έχει προηγούμενο» σημείωσε ο Πρωθυπουργός, ενώ έκανε λόγο για τις αγορές ομολόγων «που καθημερινά κάνουν ράλι» αλλά και για την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από την Moody’s. Επίσης αναφέρθηκε στους ρυθμούς ανάπτυξης που είναι πλέον θετικοί καθώς και στους δείκτες της οικονομίας (παραγωγή, απασχόληση, εξαγωγές, κατανάλωση) που δείχνουν την θετική προοπτική της.

«Η ελληνική οικονομία διορθώνει σταθερά τη θέση της… Απουσιάζουν πλέον οι πολιτικοί παράγοντες – όχι οικονομικοί – που παραμόρφωσαν την εικόνα της χώρας μας τον προηγούμενο χρόνο» είπε.

Τόνισε ότι «η συμφωνία έχει θετικό ορόσημο στην πορεία ολοκλήρωσης του προγράμματος», γιατί, όπως προσέθεσε, για πρώτη φορά περιλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις και όχι απλά υποσχέσεις, για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

«Η απόφαση του Eurogroup απαντά πειστικά για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι τα δώσαμε όλα και δεν πήραμε τίποτα».

«Η συμφωνία αποτελεί θετικό ορόσημο στην πορεία για την ολοκλήρωση του προγράμματος καθώς περιλαμβάνει δεσμεύσεις για την ρύθμιση του χρέους».

Με την συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα 2% μετά το 2022 η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα που θα είναι σε καθεστώς θετικής εξαίρεσης από τις χώρες της ευρωζώνης, είπε. Η συζήτηση για το ύψος των πλεονασμάτων είναι κρίσιμη, σημείωσε.

Με δεδομένα τα πρωτογενή πλεονάσματα περιγράφονται με σαφήνεια τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν ώστε οι ανάγκες της χώρας να μην ξεπερνούν το ταβάνι, ενώ ανάμεσα σε αυτά είναι και η ρήτρα ανάπτυξης.

«Δεν έχουμε μόνο μια υπόσχεση έχουμε μια σαφή περιγραφή, έναν κλειδωμένο αλγόριθμο για τη μείωση του ελληνικού χρέους» εξήγησε ο Πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι οι επενδυτές ξέρουν να διαβάσουν τη συμφωνία και γι’ αυτό «πετάνε στο καλάθι των αχρήστων την καταστροφολογία και το επιχείρημα ότι δήθεν αυτή η απόφαση δεν είναι τίποτε άλλο από μια επανάληψη της απόφασης του 2012», επιχείρημα που, όπως είπε έχει χρησιμοποιήσει κατ’ επανάληψη η αντιπολίτευση, και το οποίο «αγγίζει τα όρια της ανοησίας».

Αυτά βλέπουν οι επενδυτές, οι οίκοι αξιολόγησης, οι αγορές και επιστρέφουν τις τοποθετήσεις τους στα ελληνικά ομόλογα είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Πίσω από τον ορυμαγδό των δηλώσεων και των δημοσιευμάτων σκοπιμότητας που διαρρέετε, υπάρχει η εικόνα που προσπαθείτε να αποκρύψετε, μιας Ελλάδας ταλαιπωρημένης μεν από την πολυετή κρίση, μιας Ελλάδας όμως που γυρίζει επιτέλους σελίδα, που κάνει σταθερά βήματα προς τα μπροστά, προς την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία των μνημονίων», είπε. «Η σημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας δεν έχει καμία σχέση με την τεχνητή εικόνα επιτυχίας που γινόταν προσπάθεια να παρουσιαστεί το 2014».

Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠαΣοΚ για επίπλαστο και ψευδεπίγραφο success story, ενώ σημείωσε ότι «εμείς δεν πανηγυρίζουμε…. Θέλουμε να είμαστε υπεύθυνοι και συγκρατημένοι…»

Σας ενδιέφερε μονάχα το επικοινωνιακό αφήγημα και δεν είχατε καμία απολύτως δέσμευση από τους δανειστές για τα αναγκαία μέτρα για την απομείωση του χρέους», είπε.

Σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης επέφερε μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το χρέος, πράγματα που, όπως είπε, δεν μπορεί να αποκρύψει ούτε η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης ούτε οι ομοϊδεάτες τους στην Ευρώπη.

Είπε ότι «η σημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας δεν έχει καμία σχέση με την τεχνητή εικόνα που προσπαθούσατε να δημιουργήσετε το 2014».

Κατόπιν αυτών υπογράμμισε ότι έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες και οι όροι για βιώσιμη και οριστική επιστροφή στις αγορές, την οποία «θα προετοιμάσουμε με προσοχή, χωρίς βιασύνη για ουσιαστικούς και όχι επικοινωνιακούς λόγους, για να εγγυηθούμε την ομαλή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και ότι δε θα ξαναχρειαστεί η Ελλάδα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής».

«Η Ελλάδα δεν θα γίνει Χιλή του Πινοσέτ, ούτε η Αγγλία της κας Θάτσερ», είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Σήμερα έχουμε επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της οικονομίας και της εμπιστοσύνης με τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον… Έχουμε πλέον τη δυνατότητα για βιώσιμη και οριστική επιστροφή στις αγορές, την οποία θα προετοιμάσουμε με προσοχή και χωρίς βιασύνη».

«Ο τόπος χρειάζεται επειγόντως ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα έχει στο κέντρο την εργασία και όχι τη συντριβή της, όπως θέλουν οι νεοφιλελεύθεροι»

Είναι το δικό μας σχέδιο και όχι το δικό σας που έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη, αναφερόμενος στα στοιχεία για την απασχόληση και την απομείωση της ανεργίας.

Για πρώτη φορά, είπε, -μιλώντας στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία- έχουμε θετική συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ και από την ιδιωτική κατανάλωση παρά την υψηλή φορολογία. Ταυτόχρονα για πρώτη φορά, συνέχισε, το ισοζύγιο μεταξύ πλήρους και μερικής απασχόλησης γέρνει προς την πλευρά της πλήρους απασχόλησης.

«Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας δεν μπορεί να βασιστεί στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ούτε μπορεί να στηριχθεί στην κατεδάφιση κάθε κοινωνικής προστασίας.Δεν πρόκειται για ζήτημα κοινωνικής προοπτικής αλλά αποτελεσματικότητας» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός ενώ σημείωσε ότι την περίοδο Σαμαρά – Βενιζέλου χάθηκαν 259.000 θέσεις εργασίας. «Επί δικής μας διακυβέρνησης έχουμε θετικό ισοζύγιο», είπε ο πρωθυπουργός.

«Αυτά είναι στοιχεία που καλό είναι να τα έχουμε στο μυαλό μας και προέρχονται από τις υπηρεσίες της ΕΛΣΤΑΤ και της ΕΡΓΑΝΗ που δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης».

Στην οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας υπενθυμίζοντας τα αντίμετρα που ψήφισε η κυβέρνηση και τα οποία θα εφαρμοστούν από το 2019.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτευχθεί -παρότι το απεύχονται μερικοί- και τα αντίμετρα θα υλοποιηθούν.

Στην ενίσχυση του εθνικού συστήματος Υγείας αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι ήταν και παραμένει απόλυτη προτεραιότητα η διάσωση της Υγείας, σε αντίθεση με τους προηγούμενους των οποίων προτεραιότητα ήταν η κατάρρευσή της.

Τόνισε ότι ο επόμενος μεγάλος στόχος για την Υγεία είναι έως το τέλος του 2017 να έχουν τεθεί σε λειτουργία 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε 80 διαφορετικές περιοχές της χώρας

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αποκαλύπτεται από την Εξεταστική για τα σκάνδαλα στην Υγεία ότι για πολλούς από εσάς δεν υπήρχε θέμα αγωνίας για το πώς θα νοσηλευτείτε ή πώς θα πληρώσετε τα νοσήλια, γιατί νοσηλευόσασταν τζάμπα στο «Ντυνάν» εις υγείαν των κορόιδων.

«Έχουμε την εντολή και το καθήκον να εξαλείψουμε την ακραία φτώχεια και θα το κάνουμε πράξη», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ασκώντας δριμεία κριτική στη ΝΔ, τόνισε ότι «οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ είναι τόσο σαφείς όσο σαφής ήταν και θα είναι πάντα η διαφορά ανάμεσα στις πολιτικές κοινωνικής προστασίας και τον νεοφιλελευθερισμό»

«Για να δανειστώ μια φράση της κ. Γεννηματά που δεν είμαι σίγουρος αν την εννοούσε όταν την είπε, πράγματι κ. Μητσοτάκη μας χωρίζει πολιτική άβυσσος από το πρόγραμμα σας και την πολιτική σας», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο λαός γνωρίζει ότι με το πρόγραμμα και τις θέσεις της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να πείσει κανέναν άλλον πέρα από έναν σκληρό πυρήνα της ΝΔ και όχι των παραδοσιακών ψηφοφόρων.

«Σας ξέρει καλά ο λαός και σας έχει δοκιμάσει. Να προσποιείστε το καινούριο εσείς ειδικά είναι το τελευταίο στο οποίο μπορείτε να επενδύσετε. Τώρα δεν μπορείτε να επενδύσετε ούτε στην καταστροφολογία. Σας έχει μείνει να επενδύετε σε μια τεχνητή πόλωση, τη στοχοποίηση και τη λασπολογία απέναντι σε κυβερνητικά στελέχη και τη δημιουργία κοινωνικών εντάσεων». Αυτά είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ για την υπόθεση «Noor 1», το ζήτημα της απεργίας των συμβασιούχων εργαζόμενων στην καθαριότητα των δήμων και την εκδήλωση αστυνομικών στα Εξάρχεια.

Ο πρωθυπουργός είπε, απευθυνόμενος προς τα έδρανα της ΝΔ και τον πρόεδρό της ότι «εδώ και δύο εβδομάδες δίνετε την εικόνα μιας παράταξης που δεν έχει προσανατολισμό και καθοδηγείται από την ξεχωριστή και έξαλλη ατζέντα του αντιπροέδρου σας, του κ. Γεωργιάδη. Κύριε Μητσοτάκη σας λέω ευθέως, αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ναι, αντιπολίτευση όμως απέναντι στα συμφέροντα της χώρας και της κοινωνίας, απέναντι στα συμφέροντα της πατρίδας, όχι κ. Μητσοτάκη. Δεν θα σας το επιτρέψουμε ούτε εμείς ούτε ο ελληνικός λαός. Δεν θα σας επιτρέψουμε να υπονομεύετε τη μεγάλη εθνική προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση», υπογράμμισε.

Εμείς είμαστε αυτοί που θα βγάλουμε τη χώρα από τα αδιέξοδα που εσείς την οδηγήσατε σημείωσε κλείνοντας ο Αλ. Τσίπρας.

Η πρωτολογία Κυρ. Μητσοτάκη

«Είστε ο τελευταίος σε αυτή την αίθουσα που μπορεί να κάνει υποδείξεις στη ΝΔ για το πως θα ασκεί αντιπολίτευση. Σας θυμόμαστε στην έξαλλη περίοδό σας» είπε ξεκινώντας της πρωτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ζήτησα αυτή τη συζήτηση για να μάθει ο ελληνικός λαός τις συνέπειες των όσων συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, αλλά και για να γίνει μια αποτίμηση της κατάστασης της οικονομίας τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Αναφερόμενος στην υπόθεση Καμμένου ο Κυρ Μητσοτάκης σημείωσε ότι «το ήθος είναι σε γνώση όλων». «Ταυτίζεστε μαζί του. Μπορεί ο κ. Καμμένος να χρησιμοποιεί στρατιωτικά ελικόπτερα σα να είναι το χόμπι και το παιχνίδι του; Υπουργός Αμυνας ευνομούμενης δημοκρατικής χώρας να έχει αλλεπάλληλες συνομιλίες με ισοβίτη;» αναρωτήθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Οι συνάδελφοι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν φαίνεται να ενοχλούνται από όλα αυτά ή να έχουν προβλήματα δημοκρατικής συνείδησης, είπε. «Κύριε Τσίπρα σας είχε ενημερώσει εκ των προτέρων ο κ. καμμένος για την επαφή του με τον ισοβίτη; Είχατε εγκρίνει την πρωτοβουλία του αυτή; Λάβατε γνώση για όσα συζήτησαν μεταξύ τους; Ναι ή όχι» είπε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό.

«Ποτε έχουν ξαναγίνει αυτά στην χώρα μας; Όποιος εμπλέκεται σε αξιόποινες υποθέσεις πρέπει να υφίσταται τις συνέπειες του νόμου» είπε και πρόσθεσε: «Σε μια δημοκρατία όμως κ. Τσίπρα το αποφασίζει η δικαιοσύνη. Ούτε ο Καμμένος, ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Μητσοτάκης».

Αναφερόμενος στην Υγεία ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε: Κύριε Τσίπρα, αντιλαμβάνεστε ότι έχετε αποφασίσει να καλύψετε και τον κ. Πολάκη. Προφανώς θεωρείτε ότι δεν έχετε άλλη επιλογή». Και πρόσθεσε: Οσα κάνει και όσα λέει ο κύριος Πολάκης είναι θεσμική παράκρουση και παρακμή».

Σχετικά με την οικονομία ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: Είστε πρωταθλητές στο να βάζετε φόρους, αλλά ουραγοί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αυτοί είστε κ. Τσίπρα. Λέγατε ότι θα εισπράξετε από τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς και λαθρεμπόριο 3.000.000.000 δις ευρώ μέσα σε έξι μήνες. Και έχετε εισπράξει λιγότερα από 100.000.000 εκατ. ευρώ σε 30 μήνες.

Αναφερόμενος στην συμφωνία ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Η κυβέρνηση για ακόμα μια φορά έσπευσε να δει επιτυχίες εκεί που δεν υπάρχουν. Να σας θυμίσω το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης με τους κόφτες και το ασφαλιστικό – λαιμητόμο του Κατρούγκαλου. Πάμε να θυμηθούμε μαζί ποιοι ήταν οι στόχοι που εσείς ο ίδιος είχατε θέσει πέρυσι τον Σεπτέμβριο για την οικονομία στην ΔΕΘ» είπε.

Και πρόσθεσε: «Στόχος λέγατε είναι να κλείσει σύντομα η δεύτερη αξιολόγηση, να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, να οριστικοποιηθούν τα μέτρα απομείωσης του χρέους και να είμαστε σε θέση να αποκλιμακώσουμε το ύψος των πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2,5% για το 2019 και στο 2% για το 2020…Kύριε Πρωθυπουργέ, αποτύχατε δυστυχώς και στους πέντε στόχους. Στη σύγκριση πραγματικότητα εναντίον Τσίπρα, το σκορ είναι 5-0» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

«Η δεύτερη αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει από το Φεβρουάριο του 2016… Έκλεισε το καλοκαίρι του 2017. Ανεβήκατε στην κυβέρνηση για παροχές 12 δις ευρώ και κρατιέστε σε αυτήν με μέτρα 14 δισ. ευρώ. Πριν από λίγες μέρες ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι γνωρίζατε πως δεν θα ληφθούν από τώρα αποφάσεις για το χρέος. Εσείς κ. Τσίπρα δε λέγατε ότι θα περάσετε τα μέτρα επειδή θα πάρετε το χρέος;»

Αναφερόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε: «Θα τα ψήφιζαν ούτως ή άλλως όλα τα μέτρα. Για το βουλευτικό έδρανο το κάνουν, όχι για το χρέος!»

«Επιλέξατε να συνδέσετε την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με μια λύση για το χρέος.Αντί να κάνετε το αντίθετο. Και φάγατε τα μούτρα σας…. Βάλατε την οικονομία στο γύψο όπως πάτε να κάνετε και με την ελληνική δημοκρατία» συνέχισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ για την ένταξη στη ποσοτική χαλάρωση ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: Ο κ. Ντράγκι τερμάτισε και αυτή τη συζήτηση την περασμένη Δευτέρα.

Εχετε το θράσος να συγκρίνεται το σήμερα με το 2014… Η χώρα τότε είχε πρωτογενή πλεονάσματα, μειώναμε τους φόρους… Εσείς ξεζουμίζετε τους πάντες. Η χώρα είχε ισχυρό τραπεζικό σύστημα χωρίς capital controls….

«Οι Έλληνες πλέον δεν δουλεύουν πια για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους,αλλά για το κράτος. Αφαιρέσατε από την τσέπη τους ένα μήνα δουλειάς… Οι πολίτες πιστεύουν ότι η ζωή τους έχει γίνει χειρότερη. Διότι το βιώνουν. Ούτε τα ΜΜΕ σας φταίνε ούτε η αντιπολίτευση. Η πολιτική σας φταίει» τόνισε.

«Εμείς καλούμε τους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα. Δεν τους διώχνουμε όπως κάνατε συστηματικά εσείς» είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

«Ο κ. Τσίπρας μιλάει για ανάπτυξη ξεχνώντας ότι η πολιτική αυτή δεν μπορεί να υλοποιηθεί από ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, με υπουργούς συκοφάντες. Αν υπάρχει ανάπτυξη αυτό συμβαίνει εξαιτίας όλων αυτών που ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμούσε. Στα οδικά έργα που εμείς ψηφίσαμε και εσείς καταψηφίζατε. Στην είσοδο της Cosco στο λιμάνι, στις αποκρατικοποιήσεις που αναγκαστήκατε με το στανιό να δεχθείτε» σημείωσε.

«Εάν η χώρα στέκεται όρθια οφείλεται στη στάση της αντιπολίτευσης. Η χώρα την τελευταία στιγμή απέφυγε την έξοδο από την ΕΕ το 2015 χάρη στη υπεύθυνη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης» ανέφερε. «Εμείς δεν συκοφαντήσαμε ούτε και επενδύσαμε στην κρίση».

«Η πρώτη μας μέριμνα είναι να επιστρέψει η εμπιστοσύνη σε όλα τα επίπεδα. Των πολιτών προς το κράτος και τους θεσμούς.Των ξένων προς τους Έλληνες» σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Η αποστολή μας είναι να πάρουμε τα ηνία μιας χώρας που εσείς την σέρνετε με μόνο στόχο να κερδίσετε άλλο ένα εξάμηνο στην κυβέρνηση».

«Η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται σε τροχιά κινδύνου όσο εσείς είστε την εξουσία» είπε, ενώ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να φύγει.

«Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική αλλαγή και περισσότερο αλλαγή νοοτροπίας. Το μέλλον δεν μπορεί άλλο να σας περιμένει κύριε Τσίπρα…»

Η πρωτολογία της Φ. Γεννηματά

«Για τα αποτελέσματα του Eurogroup, όλοι έχουν καταλάβει ότι μας βάλατε τη θηλιά στο λαιμό», είπε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το θέμα. «Ο κύριος Τσίπρας ψήφισε ότι ήθελε ο Σόιμπλε».

Η ίδια κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι επιμένει να αποπροσανατολίζει την κοινωνία. «Μηδέν εις το πηλίκον» είπε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αναφερόμενη στους στόχους που είχε θέσει η κυβέρνηση στο Eurogroup και τους οποίους -όπως τόνισε- δεν πέτυχε.

Η πρωτολογία του Π.Καμμένου

Αναφερόμενος στην πτώση των ομολόγων και τη μείωση του αξιοχρεου της Ελλάδας από την Moody’s, αλλά και στα δημοσιεύματα των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων που κάνουν λόγο για το ράλι των ομολόγων ξεκίνησε την ομιλία του ο Πάνος Καμμένος.

Παράλληλα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι πετάει την μπάλα στην εξέδρα.

Ο κ. Καμμένος εξηγώντας τον κανονισμό που υπάρχει απάντησε στον Κυρ. Μητσοτάκη γιατί χρησιμοποιεί τα μέσα της πολεμικής αεροπορίας. «Εμείς θέλουμε να είμαστε κοντά στα στρατεύματα. Μένουμε σε στρατόπεδα, σε πλοία και αυτό θα κάνουμε όσο κι αν σας ενοχλεί. Αφήστε τις ένοπλες δυνάμεις έξω από την πολιτική» είπε.

Παράλληλα ο Πάνος Καμμένος, κάλεσε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Μάκη Βορίδη, «αν έχει τα άντερα» να καταθέσει πρόταση μομφής ή πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το θέμα της συνομιλίας του με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη.

Η πρωτολογία Στ. θεοδωράκη

«Δεν θέλετε και δεν μπορείτε να εντάξετε τη χώρα με ισότιμους όρους στο νέο παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας. Ανάπτυξη και επενδύσεις είναι έννοιες ασύμβατες με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η χώρα χρειάζεται εδώ και τώρα εκατοντάδες επενδύσεις, μικρές και μεγάλες, συνολικής αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στη Βουλή ο Σταύρος Θεοδωράκης και τόνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από «μικρές επαναστάσεις που μπορούν να συνθέσουν την προοδευτική επανάσταση που έχει ανάγκη η χώρα».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, προϋποθέτουν ότι είναι ανάγκη να «φύγουμε από συντηρητικές λύσεις, όπως αυτές που υπηρετούν 30 μήνες τώρα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Να επιλέξουμε λύσεις που βλέπουν μπροστά, χωρίς αριστερές και δεξιές παρωπίδες».

Τις λύσεις αυτές μπορεί να εγγυηθεί μόνο το προοδευτικό κέντρο, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, ο οποίος ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας:«Ούτε μπροστά και αριστερά, ούτε μπροστά και δεξιά. Να αλλάξουμε τελικά εποχή και όχι απλώς κυβέρνηση».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με την επίκληση συνθημάτων, καθώς «η λεωφόρος του λαϊκισμού ήταν πάντα μεγάλη στη χώρα μας, αλλά στα χρόνια της κρίσης έγινε χαράδρα που κατάπιε τα πάντα».

Επίσης, ο επικεφαλής του Ποταμιού επισήμανε στον κ. Τσίπρα την αναφορά του πρόσφατα στο ΣΕΒ «να σεβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις», «να απομονώσουμε τις ακραίες φωνές» -όπως ανέφερε-, υποστηρίζοντας: «Σε ποιους απευθύνεστε; Στη μισή κοινωνία που αποκαλούσατε προδότες; Εκτός αν μιλάγατε στους υπουργούς σας; Στον κ. Καμμένο και τον κ. Πολάκη», και συμπλήρωσε: «οι χυδαίες γραβάτες που αναρτά ο κ. Καμμένος για να γιορτάσει το κλείσιμο της αξιολόγησης και οι υβριστικές, δήθεν μαντινάδες, του κ. Πολάκη εναντίον της Δικαιοσύνης δεν είναι ατυχήματα, δεν είναι μια κακιά στιγμή. Είναι μέρος της ταυτότητας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Με την αντισυστημική χυδαιότητα προσπαθούν να απευθυνθούν στους οργισμένους, στους φανατικούς, στους ακραίους και να τους πουν: σαν και εσένα είμαστε. Μην κοιτάς τα υπουργικά μας προνόμια, δες πόσο αντισυστημικός είμαι».

Η πρωτολογία Δημ. Κουτσούμπα

Tο τελευταίο Eurogroup επικρότησε και επικύρωσε τα αντιλαϊκά μέτρα της β’ αξιολόγησης και του 4ου μνημονίου, είπε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στη διάρκεια της ομιλίας του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για την Οικονομία.

Όπως είπε ο κ. Κουτσούμπας, «χρειάζεται μεγάλο θράσος -και αυτό το διαθέτει η κυβέρνηση- να λες ότι με την συμφωνία του Eurogroup δημιουργείται ξέφωτο για τον λαό» θέτοντας στην συνέχεια τα ερωτήματα:
«Αλήθεια, τα πρωτογενή πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν στο 3,5% του ΑΕΠ για το διάστημα 2018-2022 και στο 2% από το 2023 έως το 2060, από πού θα διασφαλιστούν; Από την ληστεία των λαϊκών εισοδημάτων, από τις άγριες περικοπές μισθών, συντάξεων, από τις περικοπές δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία, την άγρια φορολογία των λαϊκών στρωμάτων, που προέρχεται από την νέα καρατόμηση του αφορολόγητου, τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ κλπ. Θα καταργηθούν οι 600 και πλέον μνημονιακοί νόμοι; Ή μήπως δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα που έρχονται για το επόμενο διάστημα;».

Σημείωσε επίσης, ότι ήδη ξεκίνησε η συζήτηση για την γ’ αξιολόγηση, που περιλαμβάνει τον συνδικαλιστικό νόμο, το χτύπημα στην απεργία, αναφέροντας, χαρακτηριστικά: «Το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, θα το κάνετε κι αυτό στο όνομα της “αριστεράς και της προόδου”».

Είπε ότι ο πρωθυπουργός έχει αναγορεύσει σε υπέρτατο κριτή τις αγορές και τους επενδυτές και ότι χρησιμοποιεί το ίδιο αφήγημα με εκείνο της ΝΔ, την άνοιξη του 2014, ενώ μιλά για το ΔΝΤ με τα ίδια λόγια που χρησιμοποιούσε ο Γκ. Χαρδούβελης για την τρόϊκα.

«Δεν κρατάτε ούτε τα προσχήματα, λέτε τα ίδια πράγματα με τα ίδια λόγια» είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, προσθέτοντας: «Δεν σας κατηγορούμε ότι αντιγράφετε την ΝΔ. Λέμε στον ελληνικό λαό ότι έχετε την ίδια στρατηγική, την στρατηγική της ΕΕ και της ανάκαμψης των καπιταλιστικών κερδών».

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι τα «παραμύθια περί “δίκαιης ανάπτυξης” στον καπιταλισμό καταρρέουν καθημερινά στους τόπους δουλειάς» τονίζοντας ότι ο εργασιακός μεσαίωνας, δίπλα στην σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έχει και την σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ και έχει στρώσει το έδαφος για την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Είπε ότι η κοροϊδία για «έξοδο από τα μνημόνια» αποκαλύπτεται από την ίδια την ΕΕ, καθώς το σύμφωνο σταθερότητας, τα ευρωπαϊκά εξάμηνα, οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, συνιστούν μόνιμη επιτροπεία, ενώ (τελικά), «το μεγαλύτερο μνημόνιο είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης».

Τόνισε ότι οι αποφάσεις του Eurogroup σηματοδοτούν ένα νέο κύκλο έντασης των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών και ο λαός καλείται να υπομείνει πάλι αγόγγυστα θυσίες χωρίς τέλος.
Σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους, είπε ότι η απόφαση του Eurogroup δεν συνιστά, σε καμία περίπτωση, μια «καθαρή λύση απομείωσής» του, προσθέτοντας ότι στον επόμενο χρόνο, το ζήτημα θα βρίσκεται στο επίκεντρο, αφού το 2018 θα γίνει η συζήτηση για τον τρόπο και την έκταση της απομείωσης.

«Επιπλέον, ο όρος της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος, μεταφράζεται σε νέα αντιλαϊκά μέτρα, που θα προωθηθούν βεβαίως το επόμενο διάστημα. Η συμφωνία προβλέπει μεγάλα πλεονάσματα και ισχυρή δημοσιονομική εποπτεία μέχρι το 2060, χωρίς να προβλέπει συγκεκριμένο μηχανισμό μείωσης του χρέους σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Το ελληνικό κρατικό χρέος θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλό. Επίσης, καθώς το μεγάλο πρόβλημα, βέβαια, του υπέρογκου δανεισμού των κρατών-μελών της ΕΕ δεν λύνεται, η αξιοποίηση του ελληνικού χρέους, ως πεδίου πίεσης λόγω των γνωστών ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, θα συνεχιστεί. Η απόφαση τελικά περιλαμβάνει αντιφατικές, ακροβατικές διατυπώσεις, που μπορούν να αξιοποιηθούν από όλους.

Αντανακλά έναν ακόμα εύθραυστο συμβιβασμό ανάμεσα σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, ΔΝΤ, ΗΠΑ βεβαίως και τις υπόλοιπες χώρες, καθώς -όπως ήδη έχουμε πει- πίσω απ΄ τη διαχείριση του ελληνικού χρέους κρύβεται η διαχείριση της μεγάλης υπερχρέωσης στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Το σίγουρο είναι ότι ο λαός και τα παιδιά του θα συνεχίσουν να πληρώνουν για ένα χρέος, για το οποίο δεν ευθύνονται στο ελάχιστο, ούτε ωφελήθηκαν από τη διόγκωσή του» υπογράμμισε.

Ο κ. Κουτσούμπας, αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παίξει τα ρέστα της για εξυπηρέτηση ξένων προς τον λαό συμφερόντων, σέρνοντας τον λαό σε επικίνδυνες ατραπούς».

«Στον ίδιο καμβά εντάσσεται και η ανάπτυξη διαφόρων περιφερειακών συνεργασιών με επίκεντρο την ενέργεια και την ασφάλεια, με συμπράξεις των ενόπλων δυνάμεων, όπως η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ που συμπληρώνεται με την Αίγυπτο και την Ιορδανία ή η συγκρότηση του ΟΑΣΕ της Αν. Μεσογείου».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Κουτσούμπας είπε, ότι «η κυβέρνηση αναλαμβάνει ρόλο σημαιοφόρου σε επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Συναινεί στην αναβάθμιση του ρόλου της βάσης της Σούδας, καλεί την ΝΑΤΟϊκή αρμάδα να αναλάβει την φύλαξη του Αιγαίου, ενισχύει αυτόν τον άξονα οικονομικής-στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ, υψώνει την σημαία της γεωπολιτικής αναβάθμισης και παίζει με την φωτιά σε μια περίοδο που αυξάνει ο κίνδυνος διαμελισμού κρατών, επαναχάραξης συνόρων, πολεμικών αναμετρήσεων και άλλων συγκρούσεων, όπως δείχνουν και οι τελευταίες επικίνδυνες εξελίξεις και στην Συρία, στο Κυπριακό, με την εξέλιξη και την προώθηση της διχοτομικής λύσης, η κλιμάκωση περιφερειακών διενέξεων, όπως πρόσφατα μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ».

Ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι χρειάζεται οι εργαζόμενοι, σε συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα, να πάρουν την εξουσία και την οικονομία τελικά στα χέρια τους.

«Αυτή η εξουσία θα διαγράψει μονομερώς το χρέος, θα αποδεσμεύσει τη χώρα απ΄ όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, αναπτύσσοντας διμερείς και πολυμερείς σχέσεις με άλλα κράτη, στη βάση του αμοιβαίου οφέλους, για το συμφέρον του λαού κι όχι μιας δράκας ομίλων» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Η δευτερολογία Αλ.Τσίπρα

Ο κ. Μητσοτάκης αφιέρωσε τα πρώτα 15 λεπτά της ομιλίας του στα του κ. Καμμένου και στις αναρτήσεις του κ. Πολάκη. Προκαλέσατε μια συζητηση για την οικονομία και περίμενα να έχετε να πείτε κάτι ουσιαστικά αλλά η ένδεια των επιχειρημάτων σας για την οικονομία σας οδήγησε σε αυτά τα 15 λεπτά, ανέφερε ξεκινώντας τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την Οικονομία.

Αναφερόμενος στα της οικονομίας, ο πρωθυπουργός τόνισε, ότι «κάνουμε τους εταίρους μας συνεταίρους στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

«Αυτό το οποίο διασφαλίστηκε στην απόφαση, ήταν πρωτογενή πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στο 2%. Εσείς υπογράφατε τεσσάρια», συνέχισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως με βάση τις υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από το σύμφωνο σταθερότητας τα πλεονάσματα έπρεπε να είναι στο 6%.

«Αφού δεν πήραμε τίποτα και φάγαμε πέντε γκολ γιατί καταγράφουν ιστορικό χαμηλό οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων; Γιατί η moody’s αναβάθμισε την Ελλάδα; Τι θα λέτε στο μέλλον όταν κι άλλοι οίκοι αξιολόγησης θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα» αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός ξεκινώντας την δευτερολογία του.

«Ποιον προσπαθείτε να κοροιδέψετε; Οτι περιμένουν οι αγορές τι θα γίνει μετά από 2 χρόνια και όχι αυτά που συμβαίνουν τώρα;» ρώτησε την αξιωματική αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός.

«Κάποιοι σοβαροί άνθρωποι από την παράταξή σας σας συμβούλευσαν να μην τοποθετείστε με κομματικό φανατισμό. Το ενδιαφέρον για επενδύσεις είναι ισχυρό και το στοίχημα είναι να τις αξιοποιήσουμε την επόμενη περίοδο», είπε ο κ. Τσιπρας, ενώ σημείωσε ότι αυτή η τακτική του θυμίζει τον Μπακαλόγατο που έλεγε τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι.

«Εχει νόημα να συζητάμε σε αυτή τη βάση; Είναι σοβαρή στάση για την οικονομία;» ρωτά ο Πρωθυπουργός.

«Το πως θα κριθεί η περίοδος που εσείς κυβερνήσατε με την περίοδο που εμείς κυβερνάμε, θα κριθεί από το πόσο ανεργία δημιουργήσατε και πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσουμε εμείς. Από το πόσες πληγές ανοίξατε και πόσες θα κλείσουμε εμείς», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σχετικά με τα σχόλια για Πολάκη και Καμμένο ο Τσίπρας σημείωσε: Μιλήσατε για θεσμική χυδαιότητα. Θεσμική χυδαιότητα δεν είναι όταν κάποιος κάνει κριτική. Θεσμική χυδαιότητα είναι να μιλάτε εσείς για φοροδιαφυγή και λίστες που τις είχατε κρυμμένες στα συρτάρια σας, τα θαλασσονδάνεια που παραχωρούσατε αέρα σε εκδότες, οι μίζες της Siemens που κατέληγαν στα ταμεία των χρεωκοπημένων κομμάτων σας, το να χαρίζεις το Ερίκος Ντυνάν σε ιδιώτες και να νοσηλεύονται εκεί τζάμπα συγγενικά σου πρόσωπα. Είναι να αξιοποιείς την θέση σου στην πολιτική για να παίρνεις δάνεια. Ηταν αυτό που κάνατε στο Politico ξεπλένοντας την Χρυσή Αυγή».

«Φτάσατε στο σημείο σήμερα να κατηγορήσετε τους βουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα κάνουν όλα για την καρέκλα τους. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν γεννήθηκαν για να είναι βουλευτες. Αν το κόμμα τους ζητήσει θα είναι πάλι στην βιοπάλη γιατί δεν είναι ανεπάγγελτοι όπως κάποιοι άλλοι», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Η δευτερολογία του Κυρ. Μητσοτάκη

«Είναι ακραία έκφραση θεσμικής χυδαιότητας το οτι ακόμη και σήμερα λέτε ασύστολα ψέματα» είπε ξεκινώντας την δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν βρέθηκε ούτε ένας από εσάς να πει δεν μπορώ να πάω πίσω αυτά που έλεγα και παραιτηθεί… Θα υπογράψετε ότι σας ζητηθεί για να μείνετε στην καρέλκλα» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της κυβέρνησης.

«Πριν από λίγες εβδομαδες ψηφίσατε μέτρα 5,2 δισ. ευρώ… Οταν λέτε ότι ήσασταν συνεπείς σε αυτά που λέγατε… Ποιον κοροϊδεύατε;» ρώτησε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Μην μου κουνάτε εμένα το δάχτυλο για την Χρυσή Αυγή, γιατί μαζί με την Χρυσή Αυγή ρίξατε την κυβέρνηση. Οχι σ εμένα αυτά!», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προκαλώντας εντονες αντιδράσεις.

Και πρόσθεσε: «Για να μην θυμηθώ ποιοι χαρακτήριζαν τις ψήφους της Χρυσής Αυγής στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, ευπρόσδεκτες. Στο Politico υπήρχαν κάποιες δικές μου φράσεις και επιμένω σε αυτό: Η τρομοκρατία στην Ελλάδα είχε προέλευση από την μήτρα της άκρας Αριστεράς. Θα πείτε σ΄εμένα ντροπή μου; Αυτή ήταν η ιδεολογική μήτρα της τρομοκρατίας. Εχετε αντιληφθεί ότι μιλάτε σε κάποιον ο οποίος έχει θρηνήσει θύματα από αυτή την τρομοκρατία; Η ιστορία δεν παραγράφεται».

Επανερχόμενος στον τομέα της οικονομίας ανέφερε ότι οι διεθνείς αγορές δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση. «Εμπιστοσύνη δεν χτίζεται με υπουργούς που μιλούν με εγκλειστους σε φυλακές» είπε.

Για το θέμα της πρόσβασης των ανασφάλιστων στην υγεία ο κ. Μητσοτάκης προσκόμισε μια υπουργική απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά με την οποία είχαν πρόσβαση οι ανασφάλιστοι στα δημόσια νοσοκομεία.

«Εχουμε έναν πρωθυπουργό που ψάχνει να βρει πάντα ποιος φταίει. Για τίποτα δεν φταίτε εσείς κ. Τσίπρα… Για την αποτυχία στην διαπραγμάτευση φταίει η αντιπολίτευση, για τα capital controls οι κακοί ξένοι, για την ανομία στα πανεπιστήμια φταίει ότι δεν υπάρχει ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα. Είμαστε σοβαροί;» σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

«Έχετε κάνει τα πανεπιστήμια κέντρα κατασκευής μολότοφ. Αυτό εννοείτε όταν μιλάτε για καινοτομία;» πρόσθεσε.

Γνωρίζατε ότι ο κ. Καμμένος συνομιλούσε με ισοβίτη, ρωτησε εκ νεου τον Πρωθυπουργό ο Κυρ. Μητσοτάκης.Αν το γνωρίζατε έχουμε πρωθυπουργική ανάμειξη. Αν δεν το γνωρίζατε ο κ. Καμμένος έχει αυτονομηθεί. Οσο αγαθές και αν είναι οι προθέσεις κάποιου δεν είναι φυσιολογικό να μιλάει ένας υπουργός με έναν ισοβίτη. Σε καμία δημοκρατική χώρα δεν συμβαίνει αυτό.

«Ο κ. Καμμένος μιλάει συχνά με ισοβίτες; Η διάκριση των εξουσιών κ. Τσίπρα ακριβώς αυτό το νόημα έχει. Αυτά δεν συμβαίνουν σε δημοκρατικές χώρες. Ο κ. Καμμένος μας ζήτησε να προχωρήσουμε στην σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Συμφωνείτε να γίνει εξεταστική για το ζήτημα αυτό;» είπε

«Ακουσα ότι ο κ. Καμμένος έχει στην κατοχή του υποκλαπείσες τηλεφωνικέες συνομιλίες και δεν τις καταθέτει. Αν λοιπόν αισθάνεστε τόσο σίγουρος γι’ αυτή την υπόθεση ιδού η Ρόδος. Ελάτε να φτιάξουμε μαι Εξεταστική Επιτροπή. Εγω δεν καλύπτω κανέναν. Η δικαιοσύνη θα αποφασίσει. Αλλά δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι η υπόθεση του Noor1 είναι γνωστή από το 2014. Δεν σας προβλημάτισε αυτή η υπόθεση όταν ο κ. Μαρινάκης έγινε υπερθεματιστής; Φαντάζομαι καμπανάκια θα έπρεπε να έχετε βαρέσει από νωρίς. Αν δεν συναντούσε ο Τσίπρας το Μαρινάκη στο Μαξίμου τον συναντούσε ο Παππας. Να ανοίξουν οι λογαριασμοί και να μάθουμε, ποιος μιλούσε με ποιον» είπε κλείνοντας την δευτερολογία του ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Το αίτημα του Κυρ. Μητσοτάκη στον ΠτΒ

Ο κ. Μητσοτάκης στην επιστολή του αναφέρει πως ζητάει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, με θέμα την οικονομία, τις αποφάσεις του Eurogroup και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση.

«Ο κ. Τσίπρας έχει υποχρέωση, όπως του ζήτησα να έρθει άμεσα στη Βουλή των Ελλήνων, να ενημερώσει τη Βουλή και τον ελληνικό λαό για το τι πέτυχε. Να κάνουμε ένα συνολικό απολογισμό, όχι μόνο του τελευταίου μήνα, αλλά και της συνολικής πορείας της χώρας για τα τελευταία δυο χρόνια. Για το που βρισκόμαστε, για το πού πηγαίνουμε και για το τι θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει εάν ο κ. Τσίπρας δεν είχε διαπραγματευτεί έτσι όπως διαπραγματεύτηκε» είχε δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης στον Alpha.

Σχολιάζοντας το αίτημα του προέδρου της ΝΔ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ.Τζανακόπουλος είχε δηλώσει πως «όταν ένα κόμμα, είτε η αξιωματική αντιπολίτευση, είτε οποιοσδήποτε άλλος αιτείται μια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, από τη δική μας μεριά και από την μεριά του σημερινού Προεδρείου του Κοινοβουλίου, τα αιτήματα αυτά γίνονται αποδεκτά. Και αυτό, ίσως, θα έπρεπε να ανησυχεί λίγο τον κ. Μητσοτάκη διότι εκεί, οι συγκρίσεις θα είναι αναγκαστικές». Στις ίδιες δηλώσεις στο ΣΚΑΙ ο κ. Τζανακόπουλος είχε πει: «Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε αυτά τα οποία έκανε η προηγούμενη συγκυβέρνηση, η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, όταν απέρριπτε διαρκώς αιτήματα που έκανε η τότε αντιπολίτευση, είτε εμείς, είτε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις στη Βουλή. Όταν ένα πολιτικό κόμμα αιτείται να γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με βάση τον κανονισμό της Βουλής, δεν μπορεί κανείς να το αρνηθεί. Αυτού του είδους τις αντιθεσμικές συμπεριφορές τις είχε η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, όταν εκείνοι ελέγχανε το προεδρείο της προηγούμενης Βουλής» .

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην συνέντευξή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Ε» ανέφερε πως «νομίζω ότι μετά τα γεγονότα που έχουν μεσολαβήσει από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τη συμφωνία, όλα τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν να αποφύγουν τη συζήτηση (στη Bουλή). Διότι, ξέρετε, το αίτημα είχε γίνει αμέσως μετά το Eurogroup και από τότε έχουν μεσολαβήσει πάρα πολλά. Δηλαδή, έχει μεσολαβήσει η πολύ θετική συμπεριφορά των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία με την πτώση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, που αποτελεί στον έναν ή τον άλλο βαθμό, σε μεγάλο βαθμό θα έλεγα εγώ, και τον δείκτη της επιτυχίας ή της αποτυχίας της συμφωνίας…»

Και είχε συμπληρώσει: «Σε όλα αυτά η ΝΔ, προφανώς, δεν μπορεί να απαντήσει. Και δεν μπορεί να απαντήσει, διότι δεν θέλει να δει την πραγματικότητα. Θέλει να συνεχίσει με λανθάνοντα τρόπο αυτή τη στιγμή, καθώς άλλα πράγματα προσπαθεί να φέρει στην επιφάνεια και στην πρώτη σελίδα της πολιτικής ατζέντας και της δημόσιας συζήτησης. Με έναν λανθάνοντα τρόπο, λοιπόν, θέλει να συνεχίσει την καταστροφολογία. Δεν πρόκειται να της βγει».