Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία και Γιβραλτάρ ψήφισαν μαζικά υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Τώρα, από το Εδιμβούργο ως την Ισπανία, οι αποσχιστικές αξιώσεις δείχνουν να γιγαντώνονται. Λίγες ώρες αφότου έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος, η πρωθυπουργός και αρχηγός του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον δήλωσε: «Οπως έχουν τα πράγματα, η Σκωτία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να βγει από την ΕΕ χωρίς τη θέλησή της. Πιστεύω ότι αυτό είναι δημοκρατικά μη αποδεκτό». Συνέχισε ανακοινώνοντας την πρόθεση της Σκωτίας να διενεργήσει δεύτερο δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή της ή μη στη Βρετανία μέσα στα δύο χρόνια που η βρετανική κυβέρνηση θα διαπραγματεύεται τους όρους αποχώρησης από την ΕΕ. «Αν το κοινοβούλιο αποφασίσει ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα είναι ο καλύτερος ή ο μοναδικός τρόπος για να προστατεύσουμε τη θέση μας στην Ευρώπη, τότε θα πρέπει να γίνει μέσα σε αυτό το χρονοδιάγραμμα» είπε.

«Η Σκωτία τώρα θα επιδιώξει την ανεξαρτησία της. Η κληρονομιά του Κάμερον θα είναι ότι κατάφερε να διαλύσει δύο ενώσεις. Τίποτε από τα δύο δεν χρειαζόταν να συμβεί»
έγραψε χαρακτηριστικά στον λογαριασμό της στο Twitter η διάσημη βρετανίδα συγγραφέας Τζόαν Κ. Ρόουλινγκ. Ψηφίζοντας με 62% υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και 38% υπέρ της αποχώρησης, οι Σκωτσέζοι αισθάνονται ότι «εξαπατήθηκαν» καθώς πιστεύουν ότι τα δεδομένα από τότε που διενεργήθηκε το δικό τους δημοψήφισμα, το 2014, έχουν πια αλλάξει. Θεωρούν ότι η Σκωτία είναι μια κοσμοπολίτικη, ανοιχτή και φιλοευρωπαϊκή χώρα, πολύ διαφορετική από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο και κυρίως την Αγγλία και την Ουαλία, όπου η κοινή λογική δίνει τη θέση της στην εσωστρέφεια, στην ξενοφοβία και στον ευρωσκεπτικισμό. Ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για μια μαζική τάση υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας καθώς, σύμφωνα με ειδικούς, αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη θέση της χώρας στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Παρόμοια είναι η διάθεση και στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μάρτιν Μακ Γκίνες του εθνικιστικού κόμματος Σιν Φέιν τάχθηκε υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος για την ένωση με την Ιρλανδία. «Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει τώρα δημοκρατική εντολή να εκπροσωπεί τις απόψεις του Βορρά σε οποιεσδήποτε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την ΕυρωπαϊκήΕνωση και πράγματι πιστεύω ότι αποτελεί μια δημοκρατική επιταγή να διεξαχθείένα δημοψήφισμα για τα σύνορα» δήλωσε στο ιρλανδικόεθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE. «Τώρα βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι θασυμβεί. Η κατάσταση για όλους μας στην Ιρλανδία είναι πολύ σοβαρή. Αυτό μπορεί να έχει πολύ μεγάλες συνέπειες για την οικονομία μας» συμπλήρωσε.
Παράλληλα ο πρόεδρος του Σιν Φέιν Ντέκλαν Κέρνι αποκάλεσε την απόφαση για Brexit «δημοκρατικό έλλειμμα» και είπε ότι «οι άγγλοι ψηφοφόροι παρέσυραν τη Βόρεια Ιρλανδία εκτός της ΕΕ». «Οι άγγλοι ψηφοφόροι ανέτρεψαν τη δημοκρατική βούληση της Βόρειας Ιρλανδίας» σχολίασε και υποστήριξε ότι τώρα το Σιν Φέιν θα πιέσει για δημοψήφισμα για τα σύνορα βάσει της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής.
Ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο δήλωσε ότι θα επιδιώξει συγκυριαρχία στο Γιβραλτάρ μετά την απόφαση των Βρετανών να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Το Γιβραλτάρ θα πρέπει να μείνει έξω από τις διαπραγματεύσεις της Βρετανίας με την ΕΕ για την αποχώρησή της καθώς ούτως ή άλλως ανήκει σε ένα ειδικό καθεστώς. Θα ζητήσουμε συγκυριαρχία του Γιβραλτάρ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα επιμείνουμε σε αυτό» είπε. Και κατέληξε: «Είναι μια ριζική αλλαγή που διανοίγει νέες δυνατότητες στο Γιβραλτάρ τις οποίες είχαμε να δούμε καιρό. Ελπίζω η προοπτική της συγκυβέρνησης –για να είμαι σαφής, η ισπανική σημαία στον «Βράχο» –να είναι πολύ πιο κοντά σήμερα σε σχέση με πριν».
Σκωτία
Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα
Για πολλούς σκωτσέζους εθνικιστές ο δρόμος για την ανεξαρτησία από τους υπόλοιπους Βρετανούς περνάει από τις Βρυξέλλες διά της λογικής «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»: δεν μας ρώτησαν αν θέλουμε να φύγουμε, ας κάνουμε ένα (δεύτερο, μετά το 2014) δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία κι ας βρεθούμε μόνοι μας στην ΕΕ. Από τις 2.679.513 έγκυρες ψήφους στη Σκωτία οι 1.661.191 ήταν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και οι 1.018.332 υπέρ της αποχώρησης. Το 74,4% των κατοίκων του Εδιμβούργου ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά υπέρ του Bremain στη Βρετανία.
Γιβραλτάρ
Απόλυτο ρεκόρ για το Bremain
Ο βράχος του Γιβραλτάρ είναι υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου στο νότιο άκρο της Ιβηρικής Χερσονήσου. Ανήκει στη Βρετανία από το 1713 και έχει περίπου 30.000 κατοίκους, με την πλειοψηφία να είναι Βρετανοί. Εδώ σημειώθηκε το υψηλότερο ποσοστό του Bremain αφού επικράτησε με 96%. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα άγγιξε το 84%, με 19.322 ψηφοφόρους να επιλέγουν την παραμονή στην ΕΕ και μόλις 823 την αποχώρηση. Οι τελευταίοι είναι που τράβηξαν την προσοχή των χρηστών του Twitter, με πολλά περιπαικτικά «τουιταρίσματα» όπως: «823 άνθρωποι στο Γιβραλτάρ προφανώς μπερδεύτηκαν σχετικά με την τοποθεσία του Βράχου του Γιβραλτάρ».

Βόρεια Ιρλανδία
Ονειρεύονται ενιαία Ιρλανδία

Παρότι και η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, το Brexit τα πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο. Το ποσοστό του άγγιξε το 55,8% (32.064 ψήφοι), ενώ το ποσοστό υπέρ της αποχώρησης το 44,2% (8.905 ψήφοι). Η πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Αρλίν Φόστερ συνέβαλε στην αύξηση του ποσοστού του Brexit αφού και η ίδια υποστήριξε την εκστρατεία αποχώρησης από την ΕΕ. Η Φόστερ δήλωσε ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα και είπε ότι δεν φοβάται από την πρόθεση του Σιν Φέιν, δηλαδή της πολιτικής πτέρυγας του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, να επιδιώξει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τα σύνορα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ