Αναγκαία συνθήκη για την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό το επόμενο διάστημα θεωρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη στροφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον χώρο του Κέντρου, ενώ ετοιμάζει κινήσεις-έκπληξη στον δρόμο προς το συνέδριο του κόμματος.
Η διαγραφή με προεδρική απόφαση του πολιτευτή της ΝΔ και ηγετικού στελέχους του εθνικοπατριωτικού «Δικτύου 21» Φαήλου Κρανιδιώτη ήταν ένα σαφές μήνυμα προς πολλές πλευρές: «Επί προεδρίας Μητσοτάκη δεν χωράνε ακραίες φωνές στη ΝΔ», η οποία στρέφεται κυρίως προς το πολιτικό Κέντρο (μεταρρυθμιστικό, εκσυγχρονιστικό, φιλελεύθερο) και καλεί σε συστράτευση πρόσωπα από τον λεγόμενο μεσαίο χώρο.
Υπό τον φόβο ορισμένων παραγόντων της Δεξιάς για πιθανή αποϊδεολογικοποίηση της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης κάνει αργά αλλά σταθερά βήματα στο πλαίσιο μιας συγκροτημένης στρατηγικής ανοίγματος της παράταξης πέρα από τα παραδοσιακά τείχη.
Το μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο είναι να ισορροπήσει μεταξύ του Κέντρου και της δεξιάς πλευράς της ΝΔ, την οποία δεν θέλει να εξοβελίσει, αλλά υπό τα νέα δεδομένα δεν έχει κυρίαρχη θέση. «Στη μεγάλη ΝΔ χωράνε όλοι, αλλά κυριαρχούν το μέτρο, η σύνεση, η μετριοπάθεια και ο ορθός πολιτικός λόγος» είναι το στίγμα της ηγεσίας.
Ο κ. Μητσοτάκης θα καταβάλει προσπάθειες το επόμενο διάστημα να πετύχει, πέρα από το άνοιγμα προς το Κέντρο, με την ενσωμάτωση προσώπων από τον χώρο της πολιτικής, της ακαδημαϊκής κοινότητας και του επιχειρείν, την επιστροφή στη ΝΔ και όσων κεντροδεξιών ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις.
Ιδιαίτερο ρόλο στη μετατόπιση της ΝΔ προς το Κέντρο, μια προσπάθεια που δεν είναι εύκολη καθώς μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων της είχε γαλουχηθεί με τον μαξιμαλισμό της πόλωσης, διαδραματίζουν ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης και η συντονίστρια Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.
«Πάνω στο κύμα»


Υπό την παραδοχή ότι η ΝΔ είναι σε «φάση ταχείας μετεξέλιξης», οι κινήσεις του κ. Μητσοτάκη γίνονται εν μέσω της αβεβαιότητας για το μέλλον της κυβέρνησης. Ο ίδιος προτιμά τις καθαρές λύσεις και άρα θέλει τις πρόωρες εκλογές, αν δεν αντέξει ο συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς δεν αποκλείει να καταρρεύσει η κυβέρνηση πολύ πιο σύντομα απ’ ό,τι αναμένουν πολλοί.

«Θα κληθούμε πάλι –δεν ξέρω σε ποιο χρονικό διάστημα, σύντομα ή αργότερα –να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά και να δώσουμε τις λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει»
λέει και εμφανίζεται βέβαιος ότι η ΝΔ θα είναι νικήτρια των εκλογών όποτε και αν γίνουν.
Οι αναλύσεις που γίνονται από το στενό επιτελείο του έχουν ως κεντρικό άξονα τη μεσοσταθμική διαφορά 3,7%-4% με την οποία, όπως λένε, προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αδιαφορούν για τα όσα ακούγονται περί της δημιουργίας νέου κόμματος στα δεξιά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πιστεύουν ότι η επόμενη περίοδος θα δώσει την ευκαιρία να καθαρίσει το πολιτικό τοπίο. Και στην ηγετική ομάδα δεν αποκλείουν να είναι τέτοιο το «κύμα» πάνω στο οποίο θα ανέβει ο κ. Μητσοτάκης που, ακόμη και το κόμμα να είναι «νεκρό», την ώθηση θα τη δώσει ο ίδιος.
Γι’ αυτό και δίνουν μεγάλη σημασία στην προβολή της εικόνας του κ. Μητσοτάκη και στην ενίσχυση του προεδρικού του προφίλ, θεωρώντας ότι με την υπεροχή που έχει στα ποιοτικά στοιχεία έναντι του Αλέξη Τσίπρα θα συσπειρώσει γύρω του δυνάμεις και εκτός ΝΔ σε μια λογική ανασυγκρότησης του τόπου.
Μέσω της διαδικασίας συγγραφής του προγράμματος, ο κ. Μητσοτάκης έχει καταφέρει να προσελκύσει πολλά πρόσωπα εκτός ΝΔ, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τηλεφωνεί ο ίδιος σε πολλούς για να συζητήσει μαζί τους και να διερευνήσει το ενδεχόμενο συμπόρευσης.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν στην ηγετική ομάδα και τις εξελίξεις στο Ποτάμι, αλλά και στο ΠαΣοΚ, και δεν είναι υπερβολή ότι αναμένουν κινήσεις προσχώρησης στη ΝΔ, όχι τόσο από κεντρικά στελέχη αλλά κυρίως από μικρομεσαίους παράγοντες της Περιφέρειας που επηρεάζουν τις τοπικές κοινωνίες.
Οι «σαμαρικοί»


Η στήριξη του κ. Μητσοτάκη είναι αυτονόητη στην παρούσα φάση τόσο από τον Αντώνη Σαμαρά όσο και από τους υποστηρικτές του, οι οποίοι προτάσσουν τον «κομματικό πατριωτισμό». Το κεντρικό τους επιχείρημα, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις πολλών βουλευτών και στελεχών, όπως π.χ. των Χρύσανθου Λαζαρίδη, Δημήτρη Σταμάτη, Ακη Γεροντόπουλου κ.ά., είναι ότι «ο εχθρός βρίσκεται έξω από τις πύλες της ΝΔ, και είναι ο Τσίπρας και η παρέα του». Και όπως λέει και ο εκ των πιο πιστών «σαμαρικών», Αδωνις Γεωργιάδης, «για να ρίξουμε όλοι μαζί την επικίνδυνη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει η ΝΔ να είναι ενωμένη». «Τώρα έχουμε την πρώτη μας ευκαιρία να νικήσουμε τον Τσίπρα και να σώσουμε την Ελλάδα, και η ΝΔ του Κυριάκου είναι αυτή μας η ευκαιρία. Ας μην την υπονομεύσουμε εμείς οι ίδιοι. Θα είναι κρίμα» αναφέρει.
Οι «καραμανλικοί»


«Η παράταξη είναι πάνω απ’ όλα» είναι το μήνυμα των «καραμανλικών», οι οποίοι αν και έχουν ενστάσεις σε πολλές από τις κινήσεις του κ. Μητσοτάκη δεν έχουν καμία διάθεση στην παρούσα φάση να δημιουργήσουν πρόβλημα. «Εμείς είμαστε οι τελευταίοι που θα του δημιουργήσουμε θέμα. Εκτός βέβαια αν παρεκκλίνει από τις ιδρυτικές αρχές της ΝΔ» λένε οι «καραμανλικοί» που έκαναν προ ημερών με τη… φορεσιά του «μακεδονομάχου» δυναμική εμφάνιση. Μια ομάδα 18 βουλευτών που εκλέγονται σε νομούς της Μακεδονίας άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και με ιδιαίτερα επιθετική δήλωση, πιο σκληρή από την επίσημη γραμμή, ζήτησε την παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα μετά τη χρήση του όρου Μακεδονία για τα Σκόπια. Ως εκ τούτου, όσο η νυν ηγεσία κινείται στη γραμμή που έχει χαράξει ο Κώστας Καραμανλής (ο οποίος παρακολουθεί από απόσταση) στα εθνικά θέματα, δεν θα προκαλέσουν αναταραχή και τώρα δίνουν μάχη να διατηρήσουν σημαντικές δυνάμεις στο συνέδριο.


Κινήσεις με επίκεντρο τον Τ. Μπαλτάκο
Προς καθαρόαιμο δεξιό κόμμα;

Στο παρασκήνιο προχωρούν οι συζητήσεις για τη δημιουργία ενός νέου καθαρόαιμου δεξιού κόμματος, μετά τη διαγραφή του κ. Κρανιδιώτη. Στο επίκεντρο είναι και ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαρά, ο δικηγόρος Τάκης Μπαλτάκος, ο οποίος συνομιλεί με αρκετά στελέχη της ΝΔ, απόστρατους των Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ υπάρχει και ανοιχτή γραμμή με συγκεκριμένους μητροπολίτες που λέγεται ότι θέλουν να συνδράμουν παρασκηνιακά. Ετοιμοι να ενισχύσουν το κόμμα που ίσως ανακοινωθεί πριν από το συνέδριο της ΝΔ (22-24 Απριλίου) φέρονται και επιχειρηματίες με εθνικοπατριωτικές απόψεις.

«Ποτέ δεν υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη για ένα αληθινά συντηρητικό κόμμα, μια εθνική φιλελεύθερη Δεξιά»
λέει ο κ. Κρανιδιώτης που διεγράφη για τη φράση του «Εξι ακόμα κυπαρίσσια στο Γουδί, τομάρια, και εγώ εθελοντής να σας δέσω τα χέρια με σύρμα το χάραμα». Κάποιοι, κάνοντας άλματα, αφήνουν να διαρρεύσει ότι το κόμμα που θα κινείται δεξιά της ΝΔ και θα φθάνει ως τις παρυφές της Χρυσής Αυγής δεν αποκλείεται να συμμαχήσει μελλοντικά με τους ΑΝΕΛ, κάτι όμως που ούτε για αστείο, όπως λέγεται, δεν συζητεί ο Πάνος Καμμένος.
Ενα πρόσωπο που θεωρείται από πολλούς ο φυσικός ηγέτης ενός καθαρόαιμου δεξιού κόμματος είναι ο Μάκης Βορίδης, τον οποίο η πλειοψηφία θα ήθελε αρχηγό της. Μόνο που ο βουλευτής της ΝΔ φαίνεται ότι δεν δείχνει τάσεις φυγής από τις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου έχει αναβαθμισμένο ρόλο. Πού επενδύουν όσοι συζητούν για το νέο κόμμα; Αναμένουν εξελίξεις στα εθνικά θέματα και εικάζουν ότι θα δοκιμαστεί η συνοχή της ΚΟ της ΝΔ και θα δοθεί η ευκαιρία για αποχωρήσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ