Λίγες ώρες πριν θυροκολληθεί το διάταγμα διάλυσης της παρούσας Βουλής, 18 βουλευτές της ΝΔ (με πρώτο υπογράφοντα τον Ελ. Αυγενάκη) κατέθεσαν ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, τον υπουργό Επικρατείας κατά της διαφθοράς Π. Νικολούδη, τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά, τον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο και τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο σχετικά με το μέλος της κυβέρνησης το οποίο φέρεται να συμμετέχει σε εξωχώρια εταιρεία.

Μάλιστα την ερώτησή τους κοινοποιούν και στον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Π. Χαϊκάλη. Όπως αναφέρουν «όσον αφορά τη συμμετοχή μέλους της κυβέρνησης σε offshore εταιρεία, είναι σαφής η νομοθετική διάταξη (άρθρο 6 του ν. 3849/2010) η οποία απαγορεύει τέτοια συμμετοχή» και ορίζει ότι: «Απαγορεύεται να συμμετέχουν είτε οι ίδιοι είτε με παρένθετα πρόσωπα στο κεφάλαιο ή στη διοίκηση εξωχώριων εταιρειών. Η κατά παράβαση της παραγράφου 1 άμεση ή έμμεση συμμετοχή σε εξωχώρια εταιρεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται «την 10η Απριλίου 2008, ιδρύθηκε η offshore εταιρεία METROFIN LIMITED, ΄΄ιδιωτική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης δια μετόχων΄΄, με μετοχικό κεφάλαιο 1.000€ διαιρεμένο σε χίλιες μετοχές αξίας 1€ εκάστη, η οποία παραμένει ενεργή μέχρι και σήμερα, με έδρα την Κύπρο, με διεύθυνση αλληλογραφία ΄΄Παμπορίδης και Συνεργάτες, Λεωφόρος Διγενή Ακρίτα 45-47, Κτήριο Παμπορίδη, 4ος όροφος΄΄». Ως σκοποί της εταιρείας, όπως αναφέρουν, που περιγράφονται στο καταστατικό «είναι μεταξύ άλλων παροχής υπηρεσιών, εμπορικοί κ.α., σε περιοχές που δεν υπάγονται σε δασμούς». Και ρωτούν «σε ποιο σημείο έχει φθάσει ο έλεγχος της υπόθεσης και τι ενημέρωση έχετε από την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου των Οικονομικών των Κομμάτων και των Βουλευτών;», ενώ ζητούν από τον πρωθυπουργό και τους αρμοδίους υπουργούς να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν «εάν υπάρχει μέλος της κυβέρνησης που συμμετέχει στην προαναφερόμενη εταιρεία».