Η πιο μεγάλη ώρα για τη χώρα είναι αύριο στις 12 το μεσημέρι, όταν θα αρχίσει η τρίτη και πιο κρίσιμη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Σε μία από τις πιο καθοριστικές στιγμές της μεταπολιτευτικής πολιτικής ιστορίας και ύστερα από μία πενταετή διαδρομή της Ελλάδας στον λαβύρινθο των μνημονίων, η ελληνική Βουλή αναμένεται να αποφασίσει την πορεία της χώρας για την επόμενη φάση. Τα στρατηγεία των κομμάτων είναι σε ετοιμότητα διά παν ενδεχόμενο και όλα είναι ανοιχτά για τον τρίτο γύρο, όπου απαιτούνται 180 θετικές ψήφοι για την εκλογή του Σταύρου Δήμα. Τα φώτα στρέφονται κυρίως σε μια ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών και σε τμήμα των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της ΔΗΜΑΡ.
Η κυβέρνηση τις τελευταίες ώρες δίνει την ύστατη πολιτική μάχη προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, αν και όλοι, τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου και στην αντιπροεδρία όσο και στην αντιπολίτευση, είναι έτοιμοι και για τις πρόωρες εκλογές.
Τι συμβαίνει πίσω από τις κουρτίνες


Στο παρασκήνιο έχουν εξελιχθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα πολυεπίπεδες κινήσεις για να διαμορφωθεί διαφορετικό κλίμα εν όψει της αυριανής ψηφοφορίας, η οποία θα κρίνει αν θα εκλεγεί ο διάδοχος του Κάρολου Παπούλια ή αν η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, πιθανότατα την 1η Φεβρουαρίου, αν και υπάρχει ακόμη η εκδοχή της 25ης Ιανουαρίου.
Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί ότι οι βουλευτές την ύστατη στιγμή θα αναλογιστούν τι διακυβεύεται και θα πράξουν αναλόγως, ψηφίζοντας τον κ. Δήμα, ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές που αποτελούν, κατά τον ίδιο, εθνικό κίνδυνο και τις οποίες δεν θέλουν οι πολίτες. Παράλληλα και ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστηρίζει ότι άπαντες αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα και την ιστορικότητα των στιγμών και θα πράξουν αναλόγως, μη οδηγώντας τη χώρα σε περιπέτεια με απρόβλεπτες συνέπειες.
Για να συμβεί αυτό όμως, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια πίσω από τις… κουρτίνες της εξουσίας, ώστε με διάφορα επιχειρήματα να μεταπειστεί η κρίσιμη ομάδα των 12 βουλευτών που απαιτούνται και να προστεθούν στους 168 που ψήφισαν τον κ. Δήμα στη δεύτερη ψηφοφορία.

«Η ευθύνη του κάθε βουλευτή δεν είναι προσωπική αλλά εθνική και οφείλουν όλοι να αναλογιστούν τι διακυβεύεται για τον τόπο και τους πολίτες της χώρας, οι οποίοι δεν θέλουν τις πρόωρες εκλογές»
αναφέρουν στο «Βήμα» κυβερνητικές πηγές, θυμίζοντας τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι στην αυριανή ψηφοφορία δεν θα υπάρχει «παρών» αλλά θα υπάρχει ονοματεπώνυμο.
Ο Πρωθυπουργός, που προγραμματίζει άλλη μία δημόσια δήλωση, επιμένει ότι ο κάθε βουλευτής θα τεθεί ενώπιος ενωπίω με την αγωνία των Ελλήνων και το συμφέρον της πατρίδας.
«Ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του»


«Αύριο ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη της ψήφου του που αυτή θα έχει στη σταθερότητα, στην ομαλότητα και στο μέλλον της πατρίδας» λέει ο κ. Σαμαράς και σε αυτή τη γραμμή κινείται και ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος και αυτός κάνει τις κινήσεις που πρέπει στο παρασκήνιο, ενώ προετοίμαζε δημόσια παρέμβαση.
Ο οδικός χάρτης που επισημάνθηκε στο διάγγελμα του κ. Σαμαρά την περασμένη Κυριακή και παραμένει στο τραπέζι προβλέπει: συναινετική εκλογή Προέδρου, διευρυμένο κυβερνητικό σχήμα με τη συμμετοχή και στελεχών πλην της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, συμφωνία για το χρέος, ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Συντάγματος και διεξαγωγή εκλογών προς τα τέλη του φθινοπώρου του 2015.
Το ενδεχόμενο να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία εκλογών έχει αποκλειστεί, ενώ ακόμη και το σενάριο να τεθεί θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου δεν προχώρησε, τουλάχιστον ως χθες, καθώς κρίθηκε ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα μετέβαλλε τη στάση βουλευτών από τη ΔΗΜΑΡ (9) και τους ΑΝΕΛ (12). Παράλληλα το Μέγαρο Μαξίμου απέρριπτε, όπως πράττει εδώ και μήνες, παρά το γεγονός ότι έχει τεθεί από τον κ. Βενιζέλο αρκετές φορές, την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.
Και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είναι «σε ανοιχτή γραμμή», συνομιλούν τηλεφωνικά, έχουν επικοινωνίες με βουλευτές που είναι στην κρίσιμη ζώνη των διεκδικούμενων, ευελπιστώντας στη μεταστροφή τους. Η ΝΔ είναι έτοιμη διά παν ενδεχόμενο και ήδη το 90% των ψηφοδελτίων της έχει «κλειδώσει», ενώ γίνονται συσκέψεις για τη στρατηγική της προεκλογικής περιόδου και ετοιμάζεται η διαφημιστική καμπάνια.
Παράλληλα με τις κινήσεις των δύο αρχηγών, τον δικό του αγώνα διεξάγει και ο κ. Δήμας και τα τελευταία εικοσιτετράωρα είχε πολλές τηλεφωνικές επαφές με κεντροδεξιούς και κεντροαριστερούς βουλευτές. Ο ίδιος παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξος και εκτιμά ότι η δήλωσή του πως δεν πρόκειται να δεχθεί να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίαςμε ψήφους της Χρυσής Αυγής θα αποτελέσει ένα ακόμη όπλο εν όψει της ψηφοφορίας.
Η καθαρή λύση και ο συμβιβασμός

Ως το πρωί της περασμένης Κυριακής, λίγη ώρα πριν από το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου καταγράφονταν έντονες διαφωνίες ως προς την αρχική θέση του κ. Σαμαρά περί «καθαρών λύσεων». Στο πρωθυπουργικό επιτελείο υπήρξε έντονη συζήτηση για να αλλάξει η στρατηγική και να φθάσουμε στη συμβιβαστική πρόταση που κατατέθηκε από τον Πρωθυπουργό με το διάγγελμά του.
Προηγήθηκε πολυήμερη εσωτερική αντιπαράθεση στο επιτελείο του κ. Σαμαρά, ο οποίος, έχοντας και μηνύματα από τις Βρυξέλλες να εξαντληθούν όλες οι πιθανότητες για να μη γίνουν εκλογές, προχώρησε την κατάθεση ενός οδικού χάρτη. Ουσιαστικά απευθύνθηκε στους ανεξάρτητους βουλευτές και στα μέλη των ΚΟ της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ που ενδεχομένως θέλουν να αποφευχθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με το επιχείρημα ότι πολλοί δεν θα είναι στη νέα Βουλή.
Πριν από το διάγγελμα ο Πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον κ. Βενιζέλο για να τον ενημερώσει για την πολιτική κίνηση που θα έκανε. Ο αντιπρόεδρος συμφώνησε και του είπε: «Να το κάνεις, είναι σωστή κίνηση». Εξάλλου ο ίδιος είχε προτείνει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία πολύ νωρίτερα και σε κάθε περίπτωση όχι την παραμονή της δεύτερης ψηφοφορίας.
Σε καμία περίπτωση δεν διαταράχθηκε η προσωπική σχέση των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, αλλά δημιουργήθηκε κακό κλίμα, όπως υποστηρίζουν από το ΠαΣοΚ. Και αυτό διότι πριν από το διάγγελμα του κ. Σαμαρά το σενάριο της συμβιβαστικής πρότασης υπονομεύθηκε με τη διαρροή παραπολιτικών από παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου.
Οι τάσεις και οι συμβουλές

Υπέρμαχοι των «καθαρών λύσεων», δηλαδή ή εκλέγεται Πρόεδρος, χωρίς υποχωρήσεις από την κυβέρνηση, ή η χώρα οδηγείται ταχύτατα σε εκλογές, ήταν ο Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, ενώ ανάλογη θέση εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αδωνις Γεωργιάδης.
Οι κ.κ. Λαζαρίδης και Βορίδης είναι υποστηρικτές της άποψης ότι σε μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση θα ενισχυθεί το δίλημμα «μένουμε στο ευρώ ή αναγκαζόμαστε να βγούμε», επενδύοντας ουσιαστικά στη στρατηγική του φόβου. Μάλιστα ο κ. Λαζαρίδης υποστηρίζει τη θεωρία της «αριστερής παρένθεσης», δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτο κόμμα στις εκλογές αλλά έχοντας μια διαφορά της τάξεως των δυόμισι-τριών μονάδων δεν σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση και η ΝΔ στις δεύτερες εκλογές κερδίζει.
Στην άλλη «όχθη» και υπέρ της κατάθεσης μιας συμβιβαστικής πρότασης ήταν πιο μετριοπαθή στελέχη, όπως ο Δημήτρης Σταμάτης, ο Σταύρος Παπασταύρος, ο Γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, ενώ ο κ. Σαμαράς δέχθηκε και ανάλογες απόψεις –για μη επιμονή στη στρατηγική των «καθαρών λύσεων» –από τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη και βουλευτές όπως οι Νίκος Δένδιας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Κώστας Μαρκόπουλος. Στη διαμόρφωση συναινετικού κλίματος συνέβαλε και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία πρώτη εδώ και πάρα πολύ καιρό είχε ζητήσει την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.


Κρίσιμες ψήφοι
«Σαφάρι» ως την τελευταία ώρα στους ανεξάρτητους

Η προσοχή των επιτελείων της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, και κυρίως των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, στρέφεται πρώτα στη «δεξαμενή» των ανεξάρτητων βουλευτών, αλλά και στις ΚΟ της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, οι οποίες μέχρι στιγμής παραμένουν συμπαγείς και οι πρόεδροί τους Φώτης Κουβέλης και Πάνος Καμμένος επιμένουν σκληρά στο «όχι».
Ουσιαστικά όλα θα κριθούν από σήμερα και ως αύριο το πρωί, λίγη ώρα πριν από την έναρξή της. «Είναι αρκετοί που δεν ήθελαν να εκτεθούν στις πρώτες δύο ψηφοφορίες. Η πραγματική μάχη είναι τώρα» τονίζουν κυβερνητικά στελέχη και θεωρούν ότι ορισμένοι αν διαπιστώσουν πως υπάρχει προοπτική επίτευξης του στόχου των 180, θα μετακινηθούν, δίνοντας θετική ψήφο στον κ. Δήμα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ