Λίγα λεπτά μετά την ψήφιση της τροπολογίας για τον ΕΝΦΙΑ από τη Βουλή, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος που ήταν παρόν στη διαδικασία επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό και του είπε: «Πρόεδρε, έτσι δεν βγαίνει. Αν ανοίξει η Ολομέλεια και εξακολουθήσουμε να έχουμε το χάλι που είχαμε σήμερα, όχι έως το 2016 δεν αντέχουμε αλλά ούτε έως τον Νοέμβριο». Ο Αντώνης Σαμαράς κάτι απάντησε στον υπουργό δείχνοντας ότι έχει αντιληφθεί τα διαλυτικά φαινόμενα που έχουν εμφανιστεί στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, αλλά δεν έδειξε διάθεση να το συζητήσει. Φαίνεται όμως ότι είναι αποφασισμένος να τα αντιμετωπίσει, διαπιστώνοντας κι εκείνος πως «το χαλινάρι χαλάρωσε και τα άλογα τρέχουν ξέφρενα»…
Η εικόνα που εμφάνισε η ΝΔ στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα προβληματίζει ιδιαίτερα και τους επιτελείς του κόμματος αλλά και το σύνολο σχεδόν των υπουργών που παρατηρούν τους βουλευτές να τους επιτίθενται πλέον με κάθε ευκαιρία.

«Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Για να περισώσει την εκλογική του πελατεία ο κάθε βουλευτής πετροβολάει τους υπουργούς, ξεχνώντας τι έχει ψηφίσει ο ίδιος και σε ποιο κόμμα ανήκει»
.
Πυροβολισμοί κατά Χαρβούδελη


Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν οι επιθέσεις που δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, του οποίου την παραίτηση ζήτησε ακόμη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αδωνις Γεωργιάδης. Αν και η τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη θεωρήθηκε κάπως «στημένη» για να κατευνάσει τις αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ, το Μέγαρο Μαξίμου δεν έκρυβε τη δυσφορία του για την εικόνα που δημιουργήθηκε. Διότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να στηρίζει απολύτως τον υπουργό Οικονομικών, αλλά δεν μπόρεσε να τον προστατεύσει ακόμη και για μια διάταξη που βελτίωνε αδικίες μιας προγενέστερης για την οποία δεν είχε ευθύνη ο υπουργός.
Αλλά, όπως επισημαίνουν μέλη της κυβέρνησης, οι επιθέσεις κατά του κ. Χαρδούβελη εκπέμπουν πλέον έναν πανικό και μια ηττοπάθεια που, αν εμπεδωθούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, τότε οι εξελίξεις θα πάρουν μια πορεία μη αναστρέψιμη.
Και όλα αυτά δεκαπέντε ημέρες προτού ανοίξει και πάλι η Ολομέλεια της Βουλής, όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης βουλευτών που διαφωνούν. Παρότι η κυβέρνηση στοιχηματίζει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα παραμείνει αρραγής και μετά τον Οκτώβριο, οι βουλευτές της υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος ενός «κοινοβουλευτικού ατυχήματος» στην Ολομέλεια είναι πιθανός. «Μη βλέπετε που αντικαταστάθηκαν οκτώ διαφωνούντες βουλευτές στην τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ. Αν η συζήτηση γινόταν στην Ολομέλεια και γνώριζαν ότι δεν μπορούν να αντικατασταθούν, δεν θα διαφωνούσε κανένας» υποστηρίζει το Μαξίμου. Επιπλέον η κυβέρνηση τονίζει ότι τα δύσκολα πέρασαν και ότι από εδώ και μπρος δεν υπάρχουν διατάξεις που θα μπορούσαν να διχάσουν τους κυβερνητικούς βουλευτές. Αντιθέτως, όσοι παρακολουθούν στενότερα τις εργασίες της Βουλής υποστηρίζουν ότι οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής από τον Οκτώβριο έως τον Γενάρη και την προεδρική εκλογή είναι σαν έναν δρόμο γεμάτο λακκούβες που μπορεί να αιφνιδιάσουν έναν απρόσεκτο οδηγό. «Υπάρχουν νομοσχέδια και διατάξεις που θα δοκιμάσουν την κυβερνητική συνοχή» σημειώνουν και ενδεικτικά αναφέρουν:
Οι επικίνδυνες ψηφοφορίες
  • Τη διάταξη για την επέκταση της εισφοράς αλληλεγγύης. Ο φόρος αυτός τυπικά καταργείται στο τέλος του 2014 και απαιτείται νέα ρύθμιση για να συνεχιστεί, έστω και μειωμένος.
  • Το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία. Οπως συνέβη και πέρυσι, αν δεν υπάρξει νέα ρύθμιση, οι πλειστηριασμοί ακόμη και για ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως πρώτη κατοικία «ξεπαγώνουν» υποχρεωτικά από 1.1.2015.
  • Τον κρατικό προϋπολογισμό. Το προσχέδιό του κατατίθεται στη Βουλή αρχές Οκτωβρίου, αλλά οι βουλευτές δύσκολα θα συμφωνήσουν στα κονδύλια των υπουργείων και ιδιαίτερα στις αποδοχές που θα επιστραφούν στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Διχογνωμίες εκφράζονται και για τον αριθμό των δόσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπου προτού ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με την τρόικα οι βουλευτές απαιτούν τουλάχιστον 72 δόσεις.
  • Τις νέες διατάξεις για τα «κόκκινα» δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων. Οι πρώτες εξαγγελίες της κυβέρνησης καλλιέργησαν προσδοκίες που δύσκολα θα επαληθευτούν μετά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα που θα προηγηθούν.
  • Την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείων. Το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να κυρώσει νομοθετικά τη σχετική συμφωνία με την τρόικα, με πολλούς κυβερνητικούς βουλευτές να δηλώνουν ήδη ότι θα καταψηφίσουν.
    Το νέο Ασφαλιστικό. Το ΠαΣοΚ δηλώνει ήδη ότι δεν πρόκειται να δεχθεί καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις και στο Ασφαλιστικό.
Τα άγχη των βουλευτών και οι διαφοροποιήσεις
Είναι σχεδόν βέβαιον ότι αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβερνητικών βουλευτών και υπουργών θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και στη νέα κοινοβουλευτική σύνοδο, παρά το γεγονός ότι οι διαφοροποιήσεις θα είναι δυσκολότερες όταν αρχίσει να λειτουργεί και πάλι η Ολομέλεια της Βουλής. Και για να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα η κυβέρνηση θα πρέπει να φροντίσει άμεσα να αποκαταστήσει τα ζητήματα συντονισμού και έλλειψης επικοινωνίας που παρατηρούνται μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ και του ΠαΣοΚ. «Την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκε το φαινόμενο να ζυμώνονται οι βουλευτές μεταξύ τους σε κάθε γωνιά της Βουλής και κανείς να μην τους πλησιάζει για να εκτονώσει την έντασή τους» παρατηρεί υπουργός που ήταν παρών και παρακολουθούσε έκπληκτος το θέαμα. Από την άλλη πλευρά, αξιωματούχοι της ΝΔ επισημαίνουν ότι όσο υπάρχουν βουλευτές της ΝΔ που δηλώνουν δημοσίως ότι φοβούνται πως δεν θα επανεκλεγούν, τόσο ο πανικός και η ηττοπάθεια εξαπλώνονται και ανατροφοδοτούν μια εικόνα διάλυσης. «Πρέπει οι βουλευτές να ενημερώνονται εγκαίρως για τις κυβερνητικές επιλογές. Και ταυτόχρονα να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να διαφοροποιούνται για να χαϊδεύουν τα αφτιά του εκλογικού τους σώματος» σημειώνουν. «Πρέπει οι υπουργοί να καταλάβουν ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν είναι ένας άβουλος στρατός» απαντούν οι βουλευτές. Και υπενθυμίζουν ότι, ενώ όλοι ικέτευαν για μικρές βελτιώσεις στον ΕΝΦΙΑ, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε, μέχρι που εμφανίστηκε η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και επέβαλε μια ευνοϊκότερη ρύθμιση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. «Οι βουλευτές της ΝΔ στηρίζουν την κυβέρνηση. Αρκεί και η κυβέρνηση να μην εκπέμπει ότι όποιος έχει μαχαίρι τρώει πεπόνι» επισημαίνουν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ