«Στη διάρκεια του περασμένου έτους, η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα επηρεάστηκε αρνητικά, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε στην αγορά στα μέσα του έτους από την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, γεγονός που ανέτρεψε τις όποιες θετικές επιδόσεις είχαν καταγραφεί μέχρι τότε. Βέβαια, οι επιπτώσεις ήταν τελικά ηπιότερες από ό,τι αναμενόταν αρχικά, με καταγραφή οριακής ύφεσης (-0,3%) στο σύνολο του έτους.
Σε αυτή την αρνητική συγκυρία, με κύριο χαρακτηριστικό το καθεστώς αβεβαιότητας και τις δυσμενείς συνθήκες ρευστότητας, λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη αξία το γεγονός ότι οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες βελτίωσαν εντυπωσιακά την κερδοφορία τους, παρότι οι πωλήσεις τους κατέγραψαν μικρή μείωση.
Πράγματι, το 2015 οι 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες αφενός εμφάνισαν συνολικά κέρδη EBITDA της τάξης των €10,8 δισ., αφετέρου τα συνολικά προ φόρου κέρδη τους σχεδόν διπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε €5,4 δισ. περίπου το 2015, όταν το τελικό καθαρό αποτέλεσμα του συνόλου των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένου του τραπεζικού τομέα, ήταν (για ακόμη μία χρονιά) ζημιογόνο.
Η εξέλιξη της κερδοφορίας των εταιρειών της έκδοσης διαχρονικά αποτελεί μεγάλο επίτευγμα, είναι δε ασύγκριτα καλύτερη από τα αποτελέσματα του συνόλου των ελληνικών εταιρειών. Βέβαια, οι δύσκολες συνθήκες που βιώσαμε και το 2015 επηρέασαν αρνητικά και πολλές κερδοφόρες εταιρείες και ομίλους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 27% των εταιρειών της περυσινής κατάταξης δεν συμπεριλαμβάνεται στη φετινή κατάταξη.
Παράλληλα όμως πρέπει να επισημανθεί ότι 112 από τις εταιρείες της παρούσας κατάταξης διακρίνονται ανελλιπώς ως «Business Leaders in Greece», από το 2007 έως και το 2015, αποτελώντας τον «σκληρό πυρήνα» των πλέον κερδοφόρων επιχειρήσεων της χώρας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι οι κορυφαίες αυτές επιχειρήσεις είναι άξιες συγχαρητηρίων, εφόσον με την επίμονη, συνεχή και συστηματική προσπάθειά τους συνεχίζουν να καταγράφουν εντυπωσιακές επιδόσεις.Στην παρούσα φάση, εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα στην αγορά, λόγω των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων της χώρας και των δανειστών-εταίρων της, ενώ η οικονομία εξακολουθεί να δοκιμάζεται από την ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας.
Σε αυτές τις συνθήκες, οι πρωτοπόρες αυτές επιχειρήσεις μπορούν να αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη που θα δώσει νέα ώθηση στον επιχειρηματικό τομέα, προκειμένου η χώρα μας να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ