Σε δεύτερο χρόνο θα γίνει η πώληση του 30% των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών οι οποίες ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία υπογραμμίζουν στο «Βήμα της Κυριακής» ότι σε αυτή τη φάση θα προχωρήσει μόνο η παράταση της σύμβασης παραχώρησης κατά 20 χρόνια, δηλαδή ως το 2046.
Η συγκεκριμένη αλλαγή παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς στις «9» ιδιωτικοποιήσεις του περασμένου Ιουλίου περιλαμβάνεται τόσο η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης όσο και η πώληση του 30% που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ.
Μάλιστα το συγκεκριμένο «μπουκέτο» προβλέπεται και στο σχέδιο αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου. Ωστόσο, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το 2016, ναι μεν αναγνωρίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πώληση μετοχών στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών από το σύνολο του 55% που ελέγχει το Δημόσιο, εν τούτοις δεν προβλέπονται ρητά έσοδα από τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση για το έτος.
Πάντως μέσα στον Μάρτιο το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει προσλάβει χρηματοοικονομικό σύμβουλο ο οποίος θα υποβοηθήσει το Ταμείο αναλαμβάνοντας να εξετάσει την τρέχουσα κατάσταση της παραχωρησιούχου εταιρείας Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και του επιχειρηματικού της σχεδίου, καθώς και την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης κατά 20 χρόνια υπό διαφορετικά σενάρια.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το «πακέτο» της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης κατά 20 έτη με ταυτόχρονη πώληση του 30% τού «Ελ. Βενιζέλος» αντλεί τη δυναμική του από το 2011, όταν το υπουργείο Οικονομικών είχε σχεδόν δώσει τα χέρια με τη Hochtief, με μια συμφωνία που ακυρώθηκε στη συνέχεια από το νεότευκτο τότε ΤΑΙΠΕΔ.
Οι δύο πλευρές είχαν σχεδόν συμφωνήσει την επέκταση της σύμβασης ως το 2046 με τίμημα 250 εκατ. ευρώ, καθώς και τη μεγαλύτερη συμμετοχή του Δημοσίου στα κέρδη, ενώ σχεδίαζαν την από κοινού κάθοδο στις διεθνείς αγορές με στόχο την πώληση των ποσοστών τους. Τελικά το «πάγωμα» των διαδικασιών οδήγησε την ελεγχόμενη από την ισπανική ACS Hochtief να πουλήσει όλα της τα αεροδρόμια στην καναδική PSP φέρνοντας το ΤΑΙΠΕΔ προ εκπλήξεως, αφού έμαθε την είδηση κυριολεκτικά από τις εφημερίδες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ