Βίαιη στροφή στην… ηλεκτρονική τραπεζική πραγματικότητα προκάλεσε η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναγκάζονται πλέον να κάνουν χρήση των εναλλακτικών μέσων πληρωμών για τη διεκπεραίωση βασικών συναλλαγών. Οι αρμόδιες διευθύνσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων και οι εργαζόμενοι στο δίκτυο των περίπου 1.000 καταστημάτων που είναι ανοιχτά κάνουν τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπεράνθρωπο αγώνα για την εξυπηρέτηση όσων κάνουν αιτήσεις για έκδοση χρεωστικών καρτών και για λογαριασμούς e-banking.
Στην αγορά η χρήση των καρτών κάθε είδους καταγράφει μια αύξηση που ξεπερνά το 50% σε σχέση με τη συνήθη δραστηριότητα. Μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών χρησιμοποιούν το «πλαστικό» τους για αγορές προϊόντων πρώτης ανάγκης, κυρίως σε μεγάλες επιχειρήσεις. Σουπερμάρκετ και πρατήρια καυσίμων έχουν την τιμητική τους καταγράφοντας σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους τις προηγούμενες ημέρες που φτάνει το 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Νέα τάση


Οι λόγοι αυτής της τάσης είναι οι εξής: πρώτον, το ημερήσιο όριο αναλήψεων είναι πολύ χαμηλό και, δεύτερον, οι καταναλωτές προτιμούν να ξοδέψουν τα χρήματα που βρίσκονται στον λογαριασμό τους, παρά τη ρευστότητα που διακρατούν σε φυσική μορφή.
Την ίδια στιγμή καταγράφεται μεγάλη αύξηση στις μεταφορές χρημάτων μέσω των υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking). Οπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, υπό τον φόβο ενός «κουρέματος» στις καταθέσεις, νοικοκυριά και επιχειρήσεις σπεύδουν να αποπληρώσουν υποχρεώσεις τους. Με τον τρόπο αυτόν επιδιώκουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο να μείνουν στο τέλος με «κουρεμένες» καταθέσεις και τις ίδιες υποχρεώσεις. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν μεταφορές κεφαλαίων μέσω Internet για εξόφληση προμηθευτών, δανείων, φορολογικών υποχρεώσεων και άλλων λογαριασμών.
Από την άλλη πλευρά, κανονικά εκτελούνται με κάρτα οι πληρωμές σε ηλεκτρονικά καταστήματα, υπό την προϋπόθεση ότι ο λογαριασμός της επιχείρησης που τα λειτουργεί βρίσκεται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με μετρήσεις της Convert Group eBusiness Consulting τις οποίες ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ), οι καταναλωτές προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ρευστότητας επέλεξαν τα e-shops, με αποτέλεσμα να καταγραφεί πολύ μεγάλη αύξηση στα online σουπερμάρκετ και σε καταστήματα πώλησης ειδών πρώτης ανάγκης και βρεφικής φροντίδας.
Το τραπεζικό δίκτυο


Οι κύριες λειτουργίες που εκτελούνται μέχρι στιγμής στο δίκτυο των καταστημάτων που είναι ανοιχτά για την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων είναι σχετικές με την καταβολή συντάξεων σε δικαιούχους, την αποδοχή καταθέσεων σε λογαριασμούς ευρώ ή ξένου νομίσματος, τις πληρωμές Δημοσίου, ασφαλιστικών ταμείων, οργανισμών (π.χ., ΟΤΕ, ΔΕΗ), την καταβολή ειδικής αποζημίωσης εκλογών, την έκδοση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, την επανέκδοση PIN για πιστωτική και χρεωστική κάρτα, την έκδοση και επανέκδοση κωδικού e-banking, καθώς και την εκτέλεση μισθοδοσίας από εταιρικούς πελάτες με μετρητά ή με ηλεκτρονικό αρχείο σε λογαριασμούς εντός Ελλάδος.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η δυνατότητα για ανάληψη μετρητών με την πιστωτική κάρτα από καταθετικούς λογαριασμούς, εφόσον είναι συνδεδεμένη με αυτούς. Ανάληψη μετρητών από το πιστωτικό όριο της κάρτας δεν επιτρέπεται. Από την άλλη πλευρά, αγορές με προπληρωμένες κάρτες μπορούν να γίνονται ως το όριο που είχαν πριν από την επιβολή των capital controls, ενώ δεν μπορούν να επαναφορτιστούν και να εκδίδονται νέες. Εξάλλου, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ΑΤΜ για ανάληψη μετρητών.
Εμβάσματα


Εμβάσματα στο εξωτερικό επιτρέπονται μόνο για έκτακτους λόγους. Η Ελληνική Ενωση Τραπεζών έχει ήδη ενημερώσει το συναλλακτικό κοινό για τους αριθμούς των τηλεφωνικών κέντρων των τραπεζών-μελών της στους οποίους θα μπορεί να απευθύνεται κάθε ενδιαφερόμενος για την εξαίρεση συγκεκριμένων συναλλαγών. Τα εν λόγω αιτήματα, μαζί με την απαραίτητη τεκμηρίωσή τους:
  • Θα πρέπει να αφορούν συναλλαγές που κρίνονται αναγκαίες για σκοπούς κοινωνικού συμφέροντος (π.χ., πληρωμή ιατρικών εξόδων, πληρωμή διδάκτρων στο εξωτερικό κ.τ.λ.).
  • Θα τυγχάνουν επεξεργασίας από τις τράπεζες.
  • Θα αποστέλλονται από τις τράπεζες στην Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ