Θετικά μηνύματα για τις νέες προτάσεις της Αθήνας εξέπεμψε σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι κατά την πρωινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωτράπεζας. Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκε και το μέλος του Συμβουλίου Μπενουά Κερέ.
«Με μια πρώτη ανάγνωση της λίστας τα συμπεράσματα είναι αρκετά καλά. Η ανάλυση δείχνει ότι τα μέτρα και συνεπή προς αυτό που απαιτείται». Ετσι συνοψίζεται από παράγοντες με γνώση των όσων συζητήθηκαν το πρωί το πρώτο συμπέρασμα των δύο κορυφαίων στελεχών της ΕΚΤ.
Η απόφαση για επαρκή αύξηση του ELA που θα καλύψει με άνεση τις ανάγκες την Δευτέρα και την Τρίτη συνδέεται από αρμόδια πρόσωπα με τη θετική αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων από την ΕΚΤ.
Την ίδια ώρα, ανώτερος αξιωματούχος της Τράπεζας της Ελλάδος εκτιμά ότι αν συμφωνήσουν στο Eurogroup η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τότε το ΔΝΤ είναι πολύ πιθανό να κινηθεί τελικά στην κατεύθυνση της συμφωνίας. Ο ίδιος εκτιμά ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν καλά νέα ακόμη και εντός της ημέρας.
Κόντρα κλίμα ο Σόιμπλε
Ωστόσο, σε διαφορετικό κλίμα κινήθηκαν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανκ Σόιμπλε κατά την προσέλευση του στη συνεδρίαση του Eurogroup. «Η κατάσταση είναι ίδια. Δεν βλέπω να μπορέσουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει δηλαδή να ετοιμάσουμε την Σύνοδο Κορυφής», δήλωσε για να προσθέσει αμέσως μετά: «Οι τρεις θεσμοί θα πρέπει να εξετάσουν τις ελληνικές προτάσεις, δεν μπορεί να μελετηθεί σε ένα Σαββατοκύριακο, το ΔΝΤ δεν έχει λάβει τίποτα. Πρέπει να ελέγξουν την πρόταση. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Χωρίς προετοιμασία δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα».

Μελετούν στο ΔΝΤ
Παρά τις αρνητικές δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι στελέχη των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ θα ταξιδέψουν σήμερα στις Βρυξέλλες ώστε αν υπάρξει συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο να συμμετέχουν από την Τρίτη το πρωί την ολοκλήρωση των τεχνικών κειμένων μαζί με την ελληνική πλευρά.
Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι το ελληνικό κείμενο βρίσκεται στα χέρια επιτελικών στελεχών του Ταμείου.
Σε επίπεδο κλιμακίων, δεν είναι άνευ σημασίας το γεγονός ότι αξιωματούχος των Θεσμών με σημαντικό ρόλο στο Brussels Group κάνει λόγο για «θετικά σημάδια» στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες. Ο ίδιος εκτιμά ότι «με μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι καλύπτεται τουλάχιστον ένα μέρος της απόστασης».