Την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης οι έλληνες κινηματογραφιστές περισσότερο από ποτέ δείχνουν ότι έχουν την ανάγκη εξωστρέφειας, διεθνών πόρων αλλά και ουσιαστικής επαφής με το διεθνές κοινό.

Αν κρίνει κανείς από την ως σήμερα πορεία πολλών ελληνικών ταινιών χαμηλού προϋπολογισμού οι οποίες γίνονται θέμα σε μεγάλα, μεσαία ή μικρά φεστιβάλ, θα δει ότι από το 2009 ως σήμερα έχουν επιτευχθεί πολλά. Οι ελληνικές ταινίες γίνονται θέμα, είτε στις Κάννες («Κυνόδοντας») είτε στο Ρότερνταμ («Wasted youth») είτε στη Βενετία («Attenberg», «Χώρα προέλευσης») είτε στο Κάρλοβι Βάρι («Πρώτη ύλη», «Το αγόρι τρώει την τροφή του πουλιού»).

Αυτή την ανάγκη εξωστρέφειας αφουγκράζεται η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου μέσα από τις διήμερες εκδηλώσεις που ήδη προγραμματίζει για τον προσεχή Σεπτέμβριο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, έναν πολιτισμικό χώρο με τον οποίο εδώ και χρόνια έχει αναπτύξει υγιή συνεργασία.

Η φιλοσοφία των εκδηλώσεων, που έχουν γενικό τίτλο «Riding the Greek Wave» («Καβαλώντας το ελληνικό κύμα»), είναι οι συναντήσεις και ανταλλαγές ιδεών και εμπειριών ανάμεσα σε έλληνες και ξένους εκπροσώπους του σινεμά με θέμα την εξωστρέφεια της ελληνικής ταινίας.

Εξαίρετοι γνώστες του αντικειμένου καλούνται για να αναπτύξουν ιδέες και να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από φλέγοντα θέματα: από τις διαδικασίες παραγωγής ενός trailer ως την κατανόηση των διεθνών δεδομένων βάσει των οποίων επιτυγχάνεται η διακίνηση των ταινιών μεγάλων ή μικρών κινηματογραφιών.

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ο Ντίτερ Κόσλικ (καλλιτεχνικός διευθυντής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου), η Ματίλντε Χένροτ (διευθύντρια του Festival Scope), ο Mάρκους Χου (διευθυντής της εταιρείας διανομής Strand Releasing), η Σαβίνα Νεϊρότι (διευθύντρια του Torino Film Lab), η Μπιάνκα Τάαλ (Film Fest του Ρότερνταμ) και ο Μάικλ Γουέμπερ (διευθυντής της εταιρείας sales agency Match Factory).

Από ελληνικής πλευράς το παρών θα δώσουν ο παραγωγός Κωνσταντίνος Κοντοβράκης και διακεκριμένοι σκηνοθέτες όπως η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, ο Πάνος Χ. Κούτρας, ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος και ο Γιώργος Λάνθιμος.

«Είναι στο χέρι μας να ξεπεράσουμε την εσωστρέφειά μας και να ανοιχτούμε στην παγκόσμια αρένα του κινηματογράφου» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. «Ο κινηματογράφος μας έχει αποκτήσει δυνατές φιλίες σε όλον τον κόσμο χάρη στις δικές του δυνάμεις. Δεν είμαστε μόνοι».