Μάχη μέχρις εσχάτων, με πρωτοφανή πόλωση και νικητή μόνο έναν, θα είναι η εκλογική μάχη των προσεχών δεκαπέντε ημερών. Με τη ΝΔ να διατηρεί ένα ελαφρύ προβάδισμα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αλλά και με τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερτερεί στους νεαρότερους ψηφοφόρους και στην Αττική, όλα τα ως σήμερα δεδομένα δείχνουν πως η αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου θα είναι αμφίρροπη και θα κριθεί στις λεπτομέρειες.

Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ελπίζει περισσότερο στους ψηφοφόρους που παραμένουν αναποφάσιστοι ακόμη και τώρα. «Αφού δεν πήγαν ως τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ, το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότεροι θα έλθουν σε μας» υποστηρίζουν στη Συγγρού, επισημαίνοντας ότι σχεδόν πάντα οι αναποφάσιστοι της τελευταίας στιγμής είναι οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι των παραδοσιακών κομμάτων.

Οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ, μελετώντας τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, παρατηρούν ότι το κόμμα τους μπορεί να φτάσει τόσο ψηλά όσο λίγοι φαντάζονται.
«Οταν σε μερικές εβδομάδες φτάσαμε από το 4% στο 16,78% και τώρα πάνω από το 20%, κανείς δεν ξέρει πού θα σταματήσει η άνοδος» τονίζουν.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, οπότε ξεκίνησε η απαγόρευση δημοσιοποίησής τους, η Νέα Δημοκρατία διατηρούσε την πρώτη θέση με ποσοστά που ξεπερνούσαν το 25%. Ακολουθούσε όμως με μικρή διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μάλιστα, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Kάπα Research που δημοσιεύθηκε στα «Νέα», προηγείται σημαντικά στους ψηφοφόρους της Αττικής της ΝΔ (26% έναντι 22,9%) αλλά και στους νέους ψηφοφόρους (30,1% έναντι 17,9%).
Το ΠαΣοΚ φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει» το ποσοστό των προηγουμένων εκλογών (13,18%), χωρίς όμως να μπορεί να το αυξήσει και να επαναπροσεγγίσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του. Σημαντική μείωση της εκλογικής τους δύναμης φαίνεται ότι εμφανίζουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, το ΚΚΕ αλλά και η Χρυσή Αυγή. Γρίφος παραμένει το ποσοστό που θα καταλάβει στις νέες εκλογές η Δημοκρατική Αριστερά, καθώς σε άλλες δημοσκοπήσεις καταγράφει μικρή κάμψη και σε άλλες αισθητή άνοδο.
Από τα κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής στις εκλογές της 6ης Μαΐου το μόνο που θα διεκδικήσει και πάλι την είσοδό του στην Εθνική Αντιπροσωπεία φαίνεται ότι είναι η σύμπραξη της Δημιουργίας, ξανά! του κ. Θ. Τζήμερου και της Δράσης του κ. Στ. Μάνου, καθώς όλα τα άλλα (ΛΑΟΣ, Οικολόγοι κτλ.) έχουν υποστεί σημαντική καθίζηση.
Σύμφωνα πάντως με τους πολιτικούς αναλυτές, το εκλογικό αποτέλεσμα θα διαφοροποιηθεί σημαντικά τις δύο τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής περιόδου, όπως ακριβώς συνέβη και στην προηγούμενη πριν από έναν μήνα. «Το πολιτικό σκηνικό παραμένει ακόμη ρευστό και αβέβαιο και ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων παραμένει αναποφάσιστο» σημειώνουν, προσθέτοντας πάντως ότι σε αυτές τις εκλογές θα κυριαρχήσουν τρία διλήμματα: παραμονή στο ευρώ ή επιστροφή στη δραχμή, εφαρμογή ή καταγγελία του μνημονίου και τελικώς κυβέρνηση ΝΔ ή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Με αυτά τα τρία διλήμματα θα τοποθετηθεί σχεδόν το σύνολο των αναποφάσιστων ψηφοφόρων αλλά και όσων δεν θα ψηφίσουν και πάλι το κόμμα που ψήφισαν στις 6 Μαΐου. Γι’ αυτό και οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι πιθανόν να εκτοξευθεί στα ύψη το ποσοστό του ενός από τα δύο κόμματα που διεκδικούν την πρώτη θέση, που μπορεί υπό προϋποθέσεις να αγγίξει ως και το όριο της αυτοδυναμίας.
Από εκεί και πέρα το ενδιαφέρον της εκλογικής αναμέτρησης εστιάζεται στα ποσοστά και στις έδρες που θα καταλάβουν τα μικρότερα κόμματα και κυρίως το ΠαΣοΚ, η Δημοκρατική Αριστερά και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν τους κυβερνητικούς εταίρους των δύο μονομάχων στον σχηματισμό κυβέρνησης. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, όποιο από τα κόμματα αυτά κατοχυρώσει ένα ποσοστό άνω του 7% μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση εφόσον συνεργαστεί με το πρώτο κόμμα. Αντιθέτως, με ποσοστά κάτω από 6,5% θα είναι δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση μόνο με δύο κόμματα και θα απαιτηθεί συμμαχία ή έστω ψήφος ανοχής και από κάποιο τρίτο.

Στην TV
Οι διεργασίες για τα ντιμπέιτ
Οι πολιτικές εντυπώσεις αυτής της προεκλογικής περιόδου φαίνεται ότι θα κριθούν στις τηλεοπτικές μονομαχίες των πολιτικών αρχηγών που πιθανότατα θα διεξαχθούν αυτή και την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεργάτες του κ. Αντ. Σαμαρά και του κ. Αλ. Τσίπρα συζητούν ήδη για μια τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών την Πέμπτη, χωρίς όμως να έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία.
Θεωρείται επίσης σχεδόν βέβαιον ότι θα υπάρξει άλλο ένα debate μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών που διασφάλισαν την είσοδό τους στη Βουλή της 6ης Μαΐου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα τη μεθεπόμενη Τρίτη.
Ωστόσο τα διαδικαστικά θέματα που θέτουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων είναι ακόμη πολλά και για τον λόγο αυτόν δεν αποκλείεται να καταλήξουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις σε ναυάγιο και τελικώς οι πολιτικοί αρχηγοί να περιοριστούν σε κατά μόνας τηλεοπτικές συνεντεύξεις και σε ανοιχτές πολιτικές συγκεντρώσεις.

—————————————————————————–

Δημοσκοπήσεις και θεωρίες συνωμοσίας

Οι θεωρίες συνωμοσίας ευδοκιμούσαν πάντα σε κάποιους κύκλους εν Ελλάδι.Και δυστυχώς φαίνεται ότι ευδοκιμούν ακόμα. Ένα λάθος στον πίνακα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκε στο Βήμα της Κυριακής ,που παρουσίαζε αντίστροφα τα ποσοστά του Σύριζα και της ΝΔ στη δημοσκόπηση της Public Issue και οφείλεται προφανώς σε τυπογραφικό λάθος κατά τη μεταφορά των στοιχείων ,έδωσε την αφορμή σε κάποιους κακεντρεχείς να αρχίσουν τα σενάρια περί σκοπιμοτήτων .Είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητο ότι δεν υπήρξε πρόθεση διαστρέβλωσης της δημοσκόπησης .Άλλωστε είχε δημοσιευθεί κανονικά στην ηλεκτρονική έκδοση του Βήματος. Όμως φαίνεται ότι ορισμένοι που αναζητούν αφορμή για να κατασκευάσουν εχθρούς και να συσπειρώσουν τους οπαδούς τους ,θεώρησαν ότι βρήκαν πρόσφορο έδαφος για να επιτεθούν και πάλι στο «Βήμα» .Ας μην εθελοτυφλούν όμως. Το «Βήμα» θα συνεχίσει την προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών χωρίς να πτοείται από κραυγές ή απειλές.

Και επί τη ευκαιρία: Μια και κόπτονται τόσο πολύ για την ακρίβεια των στοιχείων των δημοσκοπήσεων, δεν θα ήταν σκόπιμο να απαιτήσουν από όλες τις εταιρείες να δημοσιοποιούν τα πρωτογενή στοιχεία των ερευνών τους και να μην αρκούνται μόνο στις εκτιμήσεις τους;

ΤΟ ΒΗΜΑ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ