3 οικογένειες με μεράκι, νοστιμίζουν όλη την Κω

Τρεις οικογενειακές επιχειρήσεις, ένα τυροκομείο, ένα μικρό καφέ κι ένα all-day στέκι, στην Κω, τηρούν τις παραδόσεις δημιουργώντας γεύσεις και προϊόντα τόσο ξεχωριστά, που η φήμη τους ξεπερνά τα σύνορα του νησιού.

3 οικογένειες με μεράκι, νοστιμίζουν όλη την Κω

Η σύγχρονη μονάδα παραγωγής παστεριωμένου φρέσκου γάλακτος που ίδρυσε το 1997 ο Νικόλαος Γιάννου, πέρασε στα χέρια του γιου του, Παναγιώτη, μόλις εκείνος αποφοίτησε από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων. Πλέον, ο Παναγιώτης, συνδυάζοντας την παράδοση με τις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής, βοηθά το τυροκομείο να εξελιχθεί και να πετύχει νέους στόχους, μεταξύ των οποίων είναι και οι εξαγωγές.

Ο Παναγιώτης Γιάννου, που βρίσκεται στην κεφαλή του τυροκομείου της οικογένειας. Φωτό: Αριάδνη Παπαναστασίου

Αγαπημένο προϊόν τους, το πολυβραβευμένο κρασοτύρι, αλλιώς το τυρί της πόσας, το μοναδικό ΠΓΕ τυροκομικό προϊόν των Δωδεκανήσων, που φτιάχνεται από αιγοπρόβειο γάλα και ωριμάζει σε κρασί για να αποκτήσει τη μοναδική του γεύση. Στο τυροκομείο, όπου λειτουργεί και κατάστημα λιανικής, βρίσκουμε υπέροχη ντόπια φέτα, μαλακό και εύγευστο τυροβολάκι, ημίσκληρο αιγοπρόβειο τυρί με ελληνική τρούφα, κατσικίσια γραβιέρα και παραδοσιακή μυζήθρα. Η οικογένεια έχει ανοίξει επίσης ένα χαριτωμένο καφέ στην Κω, το Κεντρικό, στο οποίο μπορεί κανείς να απολαύσει πολλές γεύσεις παγωτού, όλες φτιαγμένες από το φρέσκο γάλα του τυροκομείου.

Η καλύτερη τυρόπιτα του νησιού

Δεν γίνεται να βρεθείς στην Κω και να μην περάσεις από το μικρό καφέ Διαχρονικές Γεύσεις απέναντι από το νοσοκομείο που τιμά απόλυτα το όνομά του. Κάναμε την επίσκεψή μας νωρίς, γιατί ξέρουμε ότι η βιτρίνα του αδειάζει γρήγορα από το αντικείμενο του πόθου μας, την τυρόπιτα κουρού, που σερβίρεται παραδοσιακά με ντόπιο μέλι εξαιρετικής ποιότητας.

Η ονειρεμένη τυρόπιτα κουρού των Διαχρονικών Γεύσεων, εξαντλείται πολύ νωρίς και ήμασταν τυχεροί που την προλάβαμε! Φωτό: Χρήστος Καββούρης

Η Αναστασία Μαστέλου, ιδιοκτήτρια του μαγαζιού, φτιάχνει ένα υπέροχο φύλλο που τρίβεται στο στόμα αφήνοντας μια εκπληκτική, βουτυρένια γεύση. Η γέμιση, από ανθότυρο, μανούρι και φέτα, συμβάλλει επίσης στο αποτέλεσμα, όπως φυσικά και το αρωματικό μέλι.

Η Αναστασία Μαστέλου φτιάχνει με τα χέρια της την εκπληκτική τυρόπιτα, αλλά και υπέροχα γλυκά, όπως μπουγάτσα, μπακλαβά και Κοπεγχάγη. Φωτό: Χρήστος Καββούρης

Τα χρυσά χέρια της Αναστασίας φτιάχνουν όμως και γλυκά στα οποία ήταν αδύνατον να αντισταθούμε, όπως μοναδική μπουγάτσα, σμυρναίικη Κοπεγχάγη με αμύγδαλο και τον ξακουστό μπακλαβά της Κω. Φροντίζοντας πάντα να ακολουθεί τις παραδοσιακές συνταγές του τόπου, η Αναστασία προσφέρει εκείνο το τέλειο διάλειμμα που χρειάζεσαι όταν τριγυρνάς στην πόλη.

Η αλεπού με το γαλακτομπούρεκο

Το Fox είναι ένα all day όμορφο μαγαζί στο Πυλί. Δημιουργήθηκε αρχικά ως εργαστήριο για πειραματισμούς γεύσεων από τον σεφ Δημήτρη Κουλλιά και τη σύζυγό του, Βασιλεία Χουρδά, επίσης μαγείρισσα. Εκεί υποδέχονταν τους φίλους τους και ανακάλυπταν γαστρονομικούς συνδυασμούς. Σιγά σιγά όμως, εξελίχθηκε σε στέκι του χωριού αλλά και κάθε περαστικού, προσφέροντας από νωρίς καφέ αλλά και διάφορα σνακ και κρύα πιάτα.

Το λαχταριστό γαλακτομπούρεκο στο Fox. Φωτό: Χρήστος Καββούρης

Σήμερα, στο μαγαζί, δίπλα στη μητέρα του, βρίσκεται ο γιος της οικογένειας, Θεολόγος, που δείχνει να έχει και εκείνος ροπή στην κουζίνα και τον ελκύει ο κλάδος του επισιτισμού. Στο Fox απολαύσαμε ένα υπέροχο γαλακτομπούρεκο, σιροπιασμένο όπως πρέπει, με κρέμα αρωματική και φύλλο που το άκουγες στο κόψιμό του. Ξέρουμε, όμως, ότι φτιάχνουν εκλεκτό καζάν ντιπί και Κοπεγχάγη που δεν θα αμελήσουμε να δοκιμάσουμε στην επόμενη επίσκεψή μας.

Η Βασιλεία Χουρδά και ο γιος της, Θεολόγος, μας υποδέχθηκαν στο Fox. Φωτό: Χρήστος Καββούρης

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version